Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Προσέγγιση» με τη Δύση αλλά και ανταγωνισμός

Ο Πρόεδρος του Ιράν στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ
Ο Πρόεδρος του Ιράν στη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σε εξέλιξη βρισκόταν αργά χτες η πρώτη συνάντηση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ με τους εκπροσώπους της «ομάδας των 6» (δηλαδή των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, και της Γερμανίας). Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των «6» με Ιρανό εκπρόσωπο μετά την αλλαγή της ιρανικής προεδρίας και σε αυτήν θα συμμετείχε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος εξέφραζε νωρίτερα την ελπίδα ότι «θα είναι καλή συνάντηση». Ο Ζαρίφ, από την άλλη, εκτιμούσε ότι δε θα αρκέσει φυσικά μια συνάντηση, ούτε είναι αυτοσκοπός οι συναντήσεις αλλά σημείωσε ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη για επίτευξη συμφωνίας και ότι δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο υψηλόβαθμης συνάντησης με τις ΗΠΑ.

Το κλίμα μοιάζει να έχει χαρακτήρα «προσέγγισης» ο οποίος καλλιεργείται μεθοδικά και επισταμένα τόσο από την Τεχεράνη όσο και από την Ουάσιγκτον, χωρίς να σημαίνει ότι το Ιράν δεν είναι στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών για τον τεράστιο πλούτο του και τη γεωστρατηγική του θέση. Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί έκανε την πρώτη του ομιλία προχτές με τη νέα του ιδιότητα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης και επανέλαβε πολλάκις ότι το Ιράν δεν επιδιώκει καμία σύγκρουση, και καμία ένταση, ούτε με τις ΗΠΑ ούτε με κανέναν και κάλεσε τον Ομπάμα να αγνοήσει «τις φιλοπόλεμες ομάδες πίεσης εντός ΗΠΑ». Επανέλαβε, επίσης, ότι το Ιράν δεν προσπαθεί ν' αποκτήσει πυρηνικά όπλα γιατί είναι ενάντια «στις θρησκευτικές και ηθικές του αρχές» και χαρακτήρισε μεγαλύτερο κίνδυνο από το οτιδήποτε άλλο για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής τα χημικά όπλα, καταδικάζοντας τη χρήση τους και στη Συρία, διατυπώνοντας ξανά τη διάθεση για ανάμειξη στις προσπάθειες εξεύρεσης ειρηνικής λύσης. Δήλωσε δε έτοιμος να προχωρήσει σε συνομιλίες με στόχο τη συμφωνία μέσα σε σαφές πλαίσιο.

Ο Ρουχανί, χρησιμοποιώντας πολύ ηπιότερους τόνους και ύφος από τον προκάτοχό του Αχμαντινετζάντ (με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα το ότι δεν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ, αναγνώρισε το Ολοκαύτωμα καταδικάζοντας τους Ναζί, καλώντας ταυτόχρονα την ισραηλινή κυβέρνηση να υπογράψει επίσης τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων), επέμεινε ότι το Ιράν έχει δικαίωμα στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια και ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλό ποσοστό. Επέκρινε επίσης τη χρήση βίας στην προσπάθεια χειραγώγησης και άσκησης πίεσης σε χώρες από ισχυρότερες δυνάμεις.

Ιρανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι η ιρανική κυβέρνηση είναι «έτοιμη» να προχωρήσει άμεσα σε συνομιλίες ξεχωριστά με την «ομάδα των 6» και τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εντός 3 - 6 μηνών. Πάντως, 20σέλιδο κείμενο της ιρανικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας προς τη ΔΕΑΕ καταγγέλλει τον Οργανισμό και την ηγεσία του για «χρήση ψευδών στοιχείων» κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Το ζήτημα του Ιράν συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας και ΗΠΑ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης και συμφώνησαν ότι η Τεχεράνη θα πρέπει ν' απαντήσει θετικά στις προτάσεις της «ομάδας των 6». Τη δυσφορία του επιμένει να εκφράζει το Ισραήλ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι του οποίου χαρακτήρισαν πάλι τη στάση του Ρουχανί «υποκριτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ