ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ»
Καιρός να ξεμπερδεύουμε με φιλολαϊκές ρυθμίσεις!

Αντιλαϊκό παραλήρημα από τον εκλεκτό της κυβέρνησης στο χώρο των τραπεζών, διοικητή της ΕΤΕ Τ. Αράπογλου, που αξίωσε την κατεδάφιση κάθε εργασιακού δικαιώματος στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου

Eurokinissi

«Μέτωπο» ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα άνοιξε αιφνιδίως χτες ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου μια μόλις μέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Είναι φανερό το γεγονός ότι οι κυβερνώντες δίνουν το στίγμα της πολιτικής και των πραγματικών τους διαθέσεων, απαντώντας έτσι σε εκείνη τη μερίδα του μεγάλου κεφαλαίου που τους «εγκαλεί» για... ολιγωρία. Ταυτόχρονα προλειαίνουν το έδαφος στην κατεύθυνση λήψης νέων μέτρων μονόπλευρης λιτότητας και ενόψει των αναμενόμενων συστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο εκλεκτός της κυβέρνησης στο χώρο των τραπεζών σε ομιλία -παρέμβαση από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «υπέδειξε» στην κυβέρνηση το μονόδρομο που «πρέπει» να ακολουθήσει και ο οποίος είναι πολύ μακριά από τις επίσημες διακηρύξεις της «ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής». Στόχος, όπως είπε, είναι η συστηματική προώθηση της ανταγωνιστικότητας με «άξονες την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την καινοτομία, την τεχνολογική αναβάθμιση και τη βελτίωση της πολιτικής εκπαίδευσης» (sic!). Τα συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, είναι το προπέτασμα καπνού. Το ζητούμενο της πολιτικής τους είναι νέα μέτρα εμβάθυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής στην κατεύθυνση κατεδάφισης κάθε εργασιακού δικαιώματος και κατάκτησης, διαρθρωτικές αλλαγές, το ξεθεμελίωμα της δημόσιας Παιδείας κ.ά.

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας ανοιχτά και απροκάλυπτα αξίωσε να ριχτούν στο Καιάδα όσες από τις επιχειρήσεις δεν αντέξουν στον «ανταγωνισμό». Είπε συγκεκριμένα πως «πρέπει να πάψουμε να στηριζόμαστε σε φιλολαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο τη διατήρηση μη ανταγωνιστικών σχημάτων». Χωρίς περιστροφές πρόσθεσε: «Πρέπει να λάβουμε μέτρα που να αναγνωρίζουν ότι αρκετές από τις υφιστάμενες εταιρίες πρέπει να κλείσουν γιατί δε λειτουργούν ανταγωνιστικά και δε δικαιούνται στήριξης, παρά το γεγονός ότι όλοι εύλογα δεχόμαστε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας».

Είναι απόλυτα φανερό για ποιους χτυπάει η καμπάνα της «ανταγωνιστικότητας». Το θράσος τους δε γνωρίζει κανένα απολύτως φραγμό: Η Εθνική Τράπεζα και ο διοικητής της - με άνωθεν εντολές - ήταν αυτοί που πρωτοστάτησαν στη χρηματοδότηση του ομίλου Λαναρά, αξιώνοντας και συμφωνώντας στα επιχειρηματικά πλάνα που προέβλεπαν το κλείσιμο εργοστασίων. Οι «επισημάνσεις» του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου - έγιναν μια μόλις μέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, προφανώς μετά από συνεννοήσεις - και είναι εξόχως αποκαλυπτικές για τις πραγματικές βλέψεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο τραπεζίτης ανάμεσα σε άλλα αξίωσε και τα παρακάτω:

  • «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ανταγωνιστικότητα σημαίνει να καταφέρνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους, τόσο οικονομικούς όσο και ανθρώπινους». Προκειμένου να μην αφήσει μετέωρες αμφιβολίες πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να μας απασχολεί η ενδεχόμενη βραχυπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας και να μας αναγκάζει να υποθηκεύουμε το μέλλον μας με πρόσκαιρες παροχές»
  • «Πρέπει να πάψουμε να συζητούμε αν θα εργαζόμαστε 39 ή 40 ώρες την εβδομάδα, όταν έχουμε τόσο δρόμο να καλύψουμε, όταν είμαστε τόσο πίσω»...
  • Για το ασφαλιστικό ισχυρίστηκε πως τελευταία «αναμοχλεύεται με αποκλειστικά κομματική χροιά» και πως είναι «εθνικό θέμα». Είναι φανερό ότι επιζητά την... «εθνική συναίνεση» στην κατεύθυνση κατεδάφισης (και) των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Για την Παιδεία: «Τα πανεπιστήμια πρέπει να στραφούν προς τις επιχειρήσεις» (προφανώς γιατί οι τελευταίες έτσι θα εξασφαλίσουν και δωρεάν εργατικό δυναμικό). Ισχυρίστηκε πως στην «Ελλάδα η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται μόνο από το δημόσιο» αλλά οι «συνθήκες ωρίμασαν για αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου»...
  • Αναδιαρθρώσεις: Ζήτησε επιτάχυνση στο ρυθμό των αποκρατικοποιήσεων. Επίσης την πλήρη παράδοση και των έργων υποδομής που θα κατασκευαστούν μελλοντικά στους ιδιώτες μεγαλοκατασκευαστές. Εδωσε και εύσημα στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα έργα που παραδόθηκαν στους επιχειρηματικούς ομίλους (αεροδρόμιο, γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, Αττική Οδός) τα οποία χυσοπληρώθηκαν από το λαό.

Η κυβέρνηση μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε ούτε καν το σθένος να «αδειάσει» επίσημα τον εκλεκτό της στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Στην προσπάθειά τους να μετριάσουν τις αντιδράσεις και ταυτόχρονα να μη χρεωθούν το λεγόμενο πολιτικό κόστος, ανώνυμες κυβερνητικές πηγές «διέρρεαν» πως «θα στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εμείς θέλουμε να ανοίγουν και όχι να κλείνουν»...


Και ο προϋπολογισμός στην υπηρεσία της ... «ανταγωνιστικότητας»

Συγκεκριμένα μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση για τη διεύρυνση των προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, ανακοίνωσαν οι υπουργοί και υφυπουργοί που μίλησαν από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Την πρόθεση της κυβέρνησης, να ενισχύει και να διευρύνει τα κάθε είδους προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, με τον προϋπολογισμό του 2005 και άλλα μέτρα που θα προωθηθούν σύντομα, ανακοίνωσαν οι διάφοροι υπουργοί που παρέλασαν και μίλησαν χτες από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, ξεκαθάρισε πως βασικό κριτήριο κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2005 είναι η τόνωση ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, η «δημοσιονομική πειθαρχία» αποτελεί αναγκαίο παράγοντα της τόνωσης του ανταγωνισμού. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την προσήλωση της κυβέρνησης της ΝΔ στη συνέχιση της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής ο υφυπουργός:

  • Είπε πως με τον προϋπολογισμό του 2005 μόνο για τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Δημόσιας Διοίκησης προβλέπονται κάποιες ικανοποιητικές αυξήσεις δαπανών και ότι σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι αυξήσεις θα κινηθούν σε επίπεδα κάτω του 5%, σαφώς χαμηλότερα από την προβλεπόμενη ονομαστική άνοδο του ΑΕΠ.
  • Διατύπωσε την άποψη ότι - με πρόβλεψη πως οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν διεθνώς στα 45 δολάρια το βαρέλι - οι δαπάνες καυσίμων για το επόμενο έτος θα ανέλθουν στα 6 δισ. ευρώ, ποσό κατά 10% υψηλότερο από το ποσό που προβλέπεται να διατεθεί το 2004.
  • Επανέλαβε, τέλος, την προσήλωση της κυβέρνησης της ΝΔ στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, όπως η περαιτέρω «απελευθέρωση» των αγορών, η μελέτη και κατασκευή δημοσίων έργων με τη μέθοδο της λεγόμενης αυτοχρηματοδότησης, νέες ιδιωτικοποιήσεις, με στόχο να εισπραχθούν το 2005 1,6 δισ, ευρώ.

Στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, κινήθηκε η ομιλία του υφυπουργού Οικονομίας Χ. Φώλια, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την κατάργηση της διάκρισης παλιών και νέων επενδύσεων για την ένταξή τους στα επενδυτικά κίνητρα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα επιδοτούνται - επιχορηγούνται οι επενδυτικές δραστηριότητες του εμπορίου, του τουρισμού και πως θα δοθεί πρόσθετη ενίσχυση (15%) στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των παραμεθόριων περιοχών.

Αισιόδοξος - όπως πάντα - εμφανίστηκε στην ομιλία του «για το μέλλον των επενδύσεων στην Ελλάδα» ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, τονίζοντας ότι η «άνοιξη της επιχειρηματικότητας» είναι περίπου... εξασφαλισμένη χάρις στην κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα, διαπίστωσε την αναπτυξιακή καθυστέρηση της χώρας που αντανακλάται, μεταξύ άλλων, και στην περιορισμένη εξαγωγική της δυνατότητα. Αλλά αν και τα ελληνικά προϊόντα δεν εξάγονται ιδιαίτερα, δε συμβαίνει το ίδιο με τα ελληνικά ...κεφάλαια. «Η Ελλάδα είναι ήδη σημαντικός εξαγωγέας επενδύσεων στις γειτονικές χώρες, όπου το κόστος παραγωγής είναι σαφώς μικρότερο και οι αγορές τους ταχέως αναπτυσσόμενες», επισήμανε ο υπουργός, θεωρώντας ότι αυτή η διείσδυση στα Βαλκάνια και η γεωγραφική θέση της χώρας είναι σημαντικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση, για να εξυπηρετήσει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του. Κατονόμασε, μάλιστα, μια σειρά από τομείς που προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες, όπως ο ...τουρισμός, η ενέργεια, η τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, αλλά και οι Μεταφορές, ναυτιλία, επικοινωνίες, πληροφορική, διανομή και εμπορία, ειδική οικοδομική δραστηριότητα, τράπεζες και ...μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, αναφέρθηκε στην ανάδειξη της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο», προεξοφλώντας τη δημιουργία του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, σε συνδυασμό με τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα αυτής της ανάδειξης, στο πλαίσιο μιας κοινής ενεργειακής αγοράς με κανόνες που θέτει η Κομισιόν, αφορούν κυρίως και αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο, που και στην Ελλάδα εισβάλλει στο χώρο της παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας με την προσδοκία να κάνει λίγα και να κερδίσει πολλά.

Στη βάση αυτή, ο υφυπουργός ανέπτυξε και τα μέτρα που προωθεί ή θα προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση, όπως η προκήρυξη του πρώτου για προαγορά Συμβάσεων Διαθεσιμότητας ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 900 MW, η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης νέου Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας, η μελέτη για τα έργα μεταφοράς της επόμενης πενταετίας, η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για την ηλεκτροπαραγωγή από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ