ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 1999
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει το ξεπούλημα της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού

Το ξεπούλημα της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑΒΙΠΕ) στο Πλατυγιάλι Αστακού από την ΕΤΒΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, ενώ καλεί το λαό της περιοχής να αντισταθεί και να αγωνιστεί για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που εκπορεύεται από το μεγάλο κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "η κυβέρνηση, πιστή και υποταγμένη στη λογική του ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρέδωσε ένα έργο πνοής για την περιοχή, που κόστισε στο λαό πάνω από 16 δισεκατομμύρια δραχμές, στην εξευτελιστική τιμή των 5,120 δισεκατομμυρίων δραχμών και αυτό με δόσεις και μάλιστα με τρόπο προκλητικό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να λειτουργήσει στην Ελλάδα το πρώτο ιδιωτικό λιμάνι, σύμφωνα με τις εντολές των Βρυξελλών και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, αντί αυτό να λειτουργήσει από δημόσιο φορέα με συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων βασικών φορέων της περιοχής".

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα των "επενδύσεων" των νέων αφεντικών της ΝΑΒΙΠΕ σημειώνει ότι "όσο για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ για διάφορες επενδύσεις ύψους 40 δισ. δραχμών, για 2.000 θέσεις εργασίας σε μια πενταετία, έχει αποδειχθεί και από ανάλογες περιπτώσεις ότι τέτοιες δεσμεύσεις όχι μόνο δεν τηρούνται, αλλά αντίθετα οι διάφοροι αγοραστές απαιτούν ακόμα περισσότερα με διάφορα τερτίπια και εκβιασμούς".


ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΕΗ
Πρώτη ήττα για κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Η αντίσταση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" και άλλων μελών του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εμπόδισε την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ) να πάρει απόφαση για το ξεπούλημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΗ και τη διάλυση της Επιχείρησης

Δε φαίνεται να "βγαίνει" εύκολα στην κυβέρνηση και την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ) η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος της ΔΕΗ και κατ' επέκταση η ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. Η συναινετικήστάση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στις επιλογές της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρή αντίδραση στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ, όπως επίσης μεγάλες αντιδράσεις υπάρχουν και από πολλά μέλη των προαναφερθέντων παρατάξεων. Ετσι προχθές, σε προγραμματισμένο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, κατά το οποίο θα ετίθετο και η "οριστική λύση" του Ασφαλιστικού, η παραπάνω πλειοψηφία, υπό την πίεση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" και άλλων μελών του ΔΣ, εξαναγκάστηκε στην πρώτη της ήττα.

Η πασιφανής αυτή ήττα της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στοιχειοθετείται από το γεγονός, ότι ενώ ήταν αποφασισμένη να θέσει θέμα ψηφοφορίας της πρότασης της κυβέρνησης (κατάργηση της ασφάλισης στον εργοδότη, με τη δημιουργία νέου ανεξάρτητου φορέα), η εξέλιξη της συζήτησης και οι αντιδράσεις, την οδήγησαν να μην τεθεί τέτοιο ζήτημα, και στο τέλος να ψηφιστούν κάποιες... διαπιστώσεις.Βέβαια, το θέμα της ψήφισης της πρότασης της κυβέρνησης τέθηκε με έμμεσο τρόπο, αλλά η άλλη διαπίστωση, ότι δεν αρκούσαν τα κουκιά για το πέρασμα μιας τέτοιας απόφασης, ανάγκασε την πλειοψηφία να μην το προωθήσει.

Αυτό τελικά που κατάφερε να ψηφίσει η πλειοψηφία, ήταν το συμπέρασμα ότι "πρέπει να συνεχιστεί ο "διάλογος" με την κυβέρνηση" και πως"χαρακτηρίζεται ως θετικό στοιχείο η αναγνώριση εκ μέρους του υπουργού Ανάπτυξης ότι η περιουσία της ΔΕΗ περιλαμβάνει και το Ασφαλιστικό των εργαζομένων της". Επίσης "διαπίστωσαν ότι οι εγγυήσεις που παρέχει η κυβέρνηση για τη βιωσιμότητα του νέου ασφαλιστικού φορέα, είναι ανεπαρκείς"... Ωστόσο, η προσωρινή ήττα της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν αποτελεί μαρτυρία ότι θα υποχωρήσει από τα σχέδιά της, αλλά είναι μία κίνηση για να επανασυντάξει τις δυνάμεις, ώστε από "καλύτερες" θέσεις να εξυπηρετήσει την πολιτική της κυβέρνησης. Αλλωστε αυτό σηματοδοτεί η απόφαση για συνέχιση του "διαλόγου".

Η "Αγωνιστική Συνεργασία"

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η "Αγωνιστική Συνεργασία" τονίζει σε ανακοίνωσή της: "ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ απέτυχαν προσωρινά να ξεπουλήσουν το Ασφαλιστικό. Δύο μήνες μεθόδευαν, σε μυστικές διαβουλεύσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης την κατάργηση του ασφαλιστικού μας συστήματος με τη δημιουργία ταμείου χωρίς προοπτική, "βάζοντας πλάτη" να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Προκήρυξαν συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με θέμα την οριστική "λύση" του Ασφαλιστικού, πιστεύοντας ότι οι εργαζόμενοι, λόγω εποχής, δε θα τους έπαιρναν χαμπάρι".

"Συγκεκριμένα, στόχος τους - συνεχίζει η ανακοίνωση - ήταν να απεμπολήσουν την ασφάλιση στον εργοδότη για να λύσουν τα χέρια του κ. Βενιζέλου και γενικά της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίηση της ΔΕΗ, που συνεπάγεται ταυτόχρονα, μείωση του προσωπικού, με 20.000 απολύσεις, συρρίκνωση των μέχρι τώρα κατακτήσεων, ασφαλιστικών παροχών, εργασιακών σχέσεων κλπ. Η ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ με τις ψήφους τους απαγόρευσαν στα προεδρεία των σωματείων - μελών και στα Περιφερειακά γραφεία, που είχαν κληθεί στη συνεδρίαση, να πάρουν το λόγο και να αναπτύξουν τις αποφάσεις των Οργάνων τους, φιμώνοντας έτσι τους Συλλόγους".

Στην ανακοίνωση επίσης σημειώνεται ότι "παρά τις μεθοδεύσεις τους, η συμμετοχή των συναδέλφων, η σθεναρή στάση των συμβούλων της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" και άλλων μελών του ΔΣ, υποχρέωσαν σε προσωρινή ήττα την ηγετική ομάδα των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ που δεν τόλμησαν να θέσουν σε ψηφοφορία την πρόταση του Βενιζέλου και αντί για... "οριστική λύση" του Ασφαλιστικού, αποφάσισαν τη συνέχιση του "διαλόγου".

Αυτό δεν πρέπει δημιουργήσει κανένα εφησυχασμό. Χρειάζεται τώρα όλοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ανεξάρτητα σε ποια παράταξη ανήκουν, να καταλάβουν ότι κινδυνεύει η ίδια η ασφάλισή τους, η ΔΕΗ και το μέλλον τους. Θα επιχειρήσουν ξανά, πιο μεθοδευμένα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους να φέρουν σε πέρας την "αποστολή" τους".

Καταλήγοντας η "Αγωνιστική Συνεργασία" σημειώνει ότι "εκείνο που μπορεί να τους σταματήσει είναι η ενωμένη δράση των εργαζομένων. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον μας. Κανένας εργαζόμενος και συνταξιούχος δεν τους εξουσιοδότησε να διαλύσουν το Ασφαλιστικό μας και να ιδιωτικοποιήσουν τη ΔΕΗ".


Στη Mitsubishi το 2,5% της Τράπεζας Πειραιώς

Χωρίς υποβολή νέας προσφοράς, έληξε χτες η προθεσμία που είχαν οι δύο υποψήφιοι "μνηστήρες" για την Εργασίας, δίνοντας έτσι το προβάδισμα στον όμιλο Λάτση

Χωρίς απρόοπτα - δηλαδή την υποβολή νέας προσφοράς από τους δύο υποψήφιους "μνηστήρες" της Τράπεζας Εργασίας - έληξε χτες στις 7 το απόγευμα η προθεσμία που είχαν οι όμιλοι Λάτση και Τράπεζας Πειραιώς, να μεταβάλουν τις αρχικές τους προσφορές. Μετά και τη χτεσινή εξέλιξη, όλα δείχνουν ότι ο όμιλος Λάτση διατηρεί το οριστικό προβάδισμα μέχρι τις 4 Αυγούστου που θα κριθούν οι δύο προσφορές και θα ληφθεί η τελική απόφαση για το ποιος θα είναι το νέο αφεντικό της Εργασίας.

Και ενώ χτες ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, με τη μη κατάθεση βελτιωτικής προσφοράς, έδειξε να εγκαταλείπει τη "μάχη" για την απόκτηση της Εργασίας, ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς - για την ακρίβεια το 2,5%, ήτοι περίπου 3 εκατομμύρια μετοχές - περνούσε, μέσω του Χρηματιστηρίου στα χέρια της ιαπωνικής τράπεζας Bank of Tokyo Mitsubishi, με την οποία συμφώνησε η διοίκηση του ομίλου Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες - που δεν επιβεβαιώθηκαν όμως επίσημα - χτες πωλήθηκαν την ιαπωνική τράπεζα 3.109.100 μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς στην τιμή των 8.800 δρχ. η κάθε μία, που αντιστοιχεί σε συνολικό τίμημα 27,4 δισ. δρχ. περίπου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Bank of Tokyo Mitsubishi ήταν η μία από τις δύο τράπεζες που είχε δώσει την εγγύησή της στην τελευταία προσφορά του ομίλου Σάλλα για την απόκτηση του 50,1% της Τράπεζας Εργασίας που απαιτεί συνολικό ποσό 1,07 τρισ. δρχ.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι από την περασμένη Δευτέρα έως και χτες, οι τιμές των μετοχών της Εργασίας σημείωσαν κατακόρυφη πτώση, κάνοντας πολλούς να "κλαίνε". Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των τραπεζών του ομίλου Πειραιώς (που έχασε τη "μάχη") για την Εργασίας, ενώ η μετοχή της Eurobank του ομίλου Λάτση, σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο. Συγκεκριμένα, χτες, συγκριτικά με το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της περασμένης Δευτέρας, η τιμή της μετοχής:

  • της Τράπεζας Εργασίας σημείωσε πτώση κατά 20,4% και από 40.190 δρχ. τη Δευτέρα έκλεισε χτες στις 32.000 δρχ.
  • της Τράπεζας Πειραιώς εμφάνισε μείωση κατά 3,6%, καθώς χτες έκλεισε στις 8.940 δρχ. από 9.270 δρχ. που ήταν την περασμένη Δευτέρα.
  • της Eurobank σημείωσε ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,26% και ανήλθε χτες στις 14.904 δρχ. από 14.865 δρχ. που είχε κλείσει την περασμένη Δευτέρα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ