ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
Δεκάδες νεκροί άμαχοι από την «Αποφασιστική καταιγίδα»

Από τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές
Από τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές
ΣΑΝΑΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του λαού της Υεμένης από τα βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας, τέσσερις από τις χώρες του Κόλπου και τις άλλες πέντε μουσουλμανικές χώρες που συμμετέχουν στον 10μελή στρατιωτικό συνασπισμό που συγκροτήθηκε με πρόσχημα τον «τερματισμό» πραξικοπήματος από τους Σιίτες Χούτι και απώτερο στόχο την αποτροπή τυχόν αύξησης της επιρροής του Ιράν στη χώρα.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές στη νότια πόλη Αντεν, όπου χτες σημειώνονταν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Προέδρου Χάντι, Σιίτες Χούτι και ενόπλους του πρώην Προέδρου Σάλεχ, οι νεκροί από τις βόμβες ξεπερνούν τους 80, οι τραυματίες τους 600 και οι άστεγοι εκτοπισμένοι τις πολλές εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες. Μεταξύ των θυμάτων χτες ήταν τουλάχιστον 40 γυναικόπαιδα που έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμό στρατοπέδου εκτοπισμένων στη βόρεια πόλη Σάαντα. Ωστόσο, ο φιλοδυτικός υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Ριγιάντ Γιασίν κατηγόρησε τους Σιίτες μαχητές Χούτι, για την επιδρομή στον καταυλισμό εκτοπισμένων, διαψεύδοντας ότι το πλήγμα αυτό έγινε στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας...

Οσον αφορά τη χτεσινή, πέμπτη μέρα των επιδρομών στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, τα πυρά των επιδρομέων υποτίθεται πως επικεντρώθηκαν σε στρατιωτικές βάσεις, αποθήκες πυρομαχικών, πυραύλους ΣΚΟΥΝΤ και την αεράμυνα των Σιιτών Χούτι. Ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι, μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσαν πως αρκετές από τις επιδρομές είχαν στόχο τη διπλωματική συνοικία της πρωτεύουσας και παρομοίασαν το βράδυ Κυριακής προς Δευτέρα «νύχτα κόλασης».

Πρόταση Σαλμάν για ειρηνευτική διάσκεψη

Το ίδιο 24ωρο, ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, έχοντας πάρει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του Αραβικού Συνδέσμου κατά τη διάσκεψη κορυφής στο Σαρμ ελ Σέικχ της Αιγύπτου, ανακοίνωσε πως είναι ανοικτός στη σύγκληση συνόδου για την ειρήνευση στην Υεμένη με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, «στο πλαίσιο της διατήρησης της νομιμότητας». Ο Σαλμάν έθεσε δύο βασικούς όρους: Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες να επιστρέψουν τον οπλισμό που έχει κλαπεί από το στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας και αφετέρου να μην απειλούν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών. Στο μεταξύ, η Κίνα απομάκρυνε την Κυριακή 122 Κινέζους από το Αντεν της νότιας Υεμένης μεταφέροντάς τους στο Τζιμπουτί σημειώνοντας ότι τερματίζει τις αντιπειρατικές περιπολίες στον Κόλπο του Αντεν. Στην Υεμένη παραμένουν άλλοι 400 Κινέζοι που θα απομακρυνθούν τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, έγιναν μαζικές επιχειρήσεις απομάκρυνσης εκατοντάδων άλλων ξένων υπηκόων μεταξύ των οποίων περίπου 500 Πακιστανοί. Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας σημείωσε ότι είναι νοσοκόμες πάνω από το 50% των συνολικά 4.000 Ινδών υπηκόων που ζουν στην Υεμένη και έχουν εγκλωβιστεί λόγω των συγκρούσεων.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Αποφάσισαν τη συγκρότηση «αραβικού ΝΑΤΟ»

ΚΑΪΡΟ.--

Απόφαση για τη συγκρότηση μίας αραβικής στρατιωτικής δύναμης, του λεγόμενου «αραβικού ΝΑΤΟ», μέσα στους επόμενους πέντε με έξι μήνες προκειμένου να αντιμετωπίζει τις περιφερειακές απειλές «ασφαλείας» μεταξύ των 22 μελών του Αραβικού Συνδέσμου πήραν, την Κυριακή, οι ηγέτες χωρών που συμμετέχουν στον οργανισμό, στη διάρκεια της 26ης διάσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικχ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι η συμμετοχή στην αραβική στρατιωτική δύναμη δεν θα είναι υποχρεωτική, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις από χώρες (όπως π.χ. το Ιράκ) που διαφωνούν με τη συγκρότησή της. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε στη διάσκεψη ο οικοδεσπότης της συνάντησης, Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η δύναμη θα έχει περίπου 40.000 μέλη (επίλεκτες χερσαίες δυνάμεις) με ελαφρύ οπλισμό και θα υποστηρίζεται από ικανό αριθμό πολεμικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και πλοίων. Για το σκοπό αποφασίστηκε η συγκρότηση μίας επιτροπής που θα απαρτίζεται από στρατηγούς αραβικών χωρών και οι οποίοι θα αναλάβουν το σχεδιασμό της αραβικής στρατιωτικής δύναμης.

Πέρα από το λεγόμενο «αραβικό ΝΑΤΟ», που κυριάρχησε στη διήμερη διάσκεψη κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, συζητήθηκαν και άλλα θέματα. Οπως, το Παλαιστινιακό και η χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής από τον Αραβικό Σύνδεσμο για έναν χρόνο, αρχής γενομένης από τον Απρίλη τρέχοντος έτους, και η στήριξη της παλαιστινιακής ηγεσίας προς την κατεύθυνση προσπαθειών με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ασκήθηκαν επίσης πιέσεις σε δυτικές χώρες υπέρ μίας «νέας, πιο διεξοδικής απάντησης στη δράση ενόπλων στη Λιβύη». Εγινε επίσης εκτενής αναφορά στην εξαπόλυση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, η οποία υποστηρίχτηκε από τις περισσότερες χώρες - μέλη. Ο Ριγιάντ Γιασίν, υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης (της κυβέρνησης του φιλοδυτικού Προέδρου Χάντι, που ήταν επίσης παρών στη διάσκεψη), χαιρέτισε την ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του ισχυριζόμενος ότι η επιχείρηση «"Αποφασιστική Καταιγίδα" αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού».

ΙΡΑΝ
Σκληρά παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή

ΛΟΖΑΝΗ.--

Συνεχίζονται στη Λοζάνη της Ελβετίας τα σκληρά διπλωματικά παζάρια, μέχρι την ύστατη ώρα, σήμερα, οπότε εκπνέει η προθεσμία για την εξεύρεση μίας συμφωνίας - πλαίσιο για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας (Ομάδα των 5+1).

Εως χτες, οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα φαινόταν (σύμφωνα με Δυτικούς διπλωμάτες) πως «μπλοκάρουν» σε τρία ζητήματα: Τη διάρκεια του ορίου εμπλουτισμού του ιρανικού ουρανίου, την έρευνα και την ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μετά από μία τουλάχιστον 10ετή περίοδο αναστολής, την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ και την πιθανή επαναφορά τους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της συμφωνίας, η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) επιθυμεί ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν για τουλάχιστον 15 χρόνια, όμως η Τεχεράνη φέρεται ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για διάστημα πέραν των 10 ετών. Οσον αφορά στην άρση του διεθνούς εμπάργκο κατά του Ιράν, οι Ιρανοί επιθυμούν να αρθούν άμεσα όλες οι οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις εναντίον της χώρας τους. Αντίθετα, κάποιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τάσσονται υπέρ μιας σταδιακής άρσης των κυρώσεων.

Η δυσκολία της διαπραγμάτευσης πάντως δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ακόμη μία παράταση των παζαριών, αφού εκτιμάται πως οι συνθήκες σήμερα «είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ». Ομως, ακόμη και εάν σήμερα καταφέρουν να πετύχουν μία καταρχήν συμφωνία, οι ξένοι διπλωμάτες δεν αποκλείουν αυτή να καταρρεύσει στην επόμενη και δυσκολότερη φάση διαπραγμάτευσης, οπότε οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες με στόχο συνολική συμφωνία έως τις 30 Ιούνη.

Ας σημειωθεί, τέλος, πως όσο η διαπραγματευτική διαδικασία τείνει προς το τέλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κλιμακώνει τις επιθέσεις και τις απειλές του ενάντια στην επίτευξή της δηλώνοντας, χτες, ότι «η συμφωνία που διαφαίνεται στη Λοζάνη στέλνει ένα μήνυμα, σύμφωνα με το οποίο (το Ιράν) όχι μόνο δεν θα πληρώσει το τίμημα της επιθετικότητάς του, αλλά αντίθετα θα επιβραβευθεί».

  • Ο Ιρανός δημοσιογράφος Αμίρ Χοσεΐν Μοταγί, που στο παρελθόν διατέλεσε σύμβουλος του Προέδρου Χασάν Ροχανί, ζήτησε χτες πολιτικό άσυλο στην Ελβετία, ενώ κάλυπτε την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συνεχείς μάχες στο Τικρίτ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πρόσθετη ένταση στις σχέσεις Ιράν - ΗΠΑ προκαλεί ο υπό περίεργες συνθήκες θάνατος δύο Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων από τα πυρά μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις 23 Μάρτη κοντά στο πανεπιστήμιο της βόρειας ιρακινής πόλης Τικρίτ.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ΙΡΝΑ, ο θάνατος των δύο στρατιωτικών συμβούλων - μελών των «Φρουρών της Επανάστασης» οφείλεται στα πυρά αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη διάρκεια μιας επιχείρησης εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στο Τικρίτ. Εντούτοις εκπρόσωπος του Πενταγώνου έσπευσε να διαψεύσει ότι οι δύο Ιρανοί έπεσαν νεκροί από αμερικανικά πυρά, σημειώνοντας ότι μεταξύ 22 και 24 Μάρτη δεν έγιναν επιδρομές από αμερικανικά αεροσκάφη στην περιοχή.

Την περασμένη Παρασκευή, πάντως, ιρακινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι επιδρομές αμερικανικών αεροσκαφών κοντά στο πανεπιστήμιο του Τικρίτ προκάλεσαν αρκετά θύματα μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, κάτι που η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη διέψευσε κατηγορηματικά.

Επίσημη επίσκεψη στη Βαγδάτη πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη δωρητών του ΟΗΕ, στο Κουβέιτ, για τα θύματα του πολέμου στο Ιράκ πραγματοποίησε χτες Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, εκφράζοντας «ανησυχία και ντροπή για τις συνεχιζόμενες μαζικές σφαγές, απαγωγές και την καταστροφή περιουσίας».

Κατάληψη του Ιντλίμπ από τζιχαντιστές

Το αντικυβερνητικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέδωσε την Κυριακή την κατάληψη της συριακής πόλης Ιντλίμπ (κοντά στα σύνορα με την Τουρκία) από τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» και του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Η εξέλιξη δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, που σημείωσε πως στην πόλη και τα περίχωρά της πραγματοποιούνται σκληρές συγκρούσεις με τρομοκράτες. Παρ' όλα αυτά Τούρκοι αξιωματούχοι, που θέλησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την κατάληψη του Ιντλίμπ, δίνοντας τροφή στις επανειλημμένες καταγγελίες Σύρων αξιωματούχων περί στενής συνεργασίας των τουρκικών δυνάμεων με τους τζιχαντιστές που δρουν στη Συρία.

Τέλος, χτες, οι τζιχαντιστές έδωσαν στη δημοσιότητα ένα ακόμη προπαγανδιστικό βίντεο με θύματα οκτώ νεαρούς Σύρους στην κεντρική συριακή επαρχία Χάμα. Οι αποκεφαλισμοί των αιχμαλώτων φαίνεται πως έγιναν με την παρουσία και τη συμμετοχή εφήβων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ