Τρίτη 31 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ
Αποφάσισαν τη συγκρότηση «αραβικού ΝΑΤΟ»

ΚΑΪΡΟ.--

Απόφαση για τη συγκρότηση μίας αραβικής στρατιωτικής δύναμης, του λεγόμενου «αραβικού ΝΑΤΟ», μέσα στους επόμενους πέντε με έξι μήνες προκειμένου να αντιμετωπίζει τις περιφερειακές απειλές «ασφαλείας» μεταξύ των 22 μελών του Αραβικού Συνδέσμου πήραν, την Κυριακή, οι ηγέτες χωρών που συμμετέχουν στον οργανισμό, στη διάρκεια της 26ης διάσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικχ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στο κοινό ανακοινωθέν υπογραμμίζεται ότι η συμμετοχή στην αραβική στρατιωτική δύναμη δεν θα είναι υποχρεωτική, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις από χώρες (όπως π.χ. το Ιράκ) που διαφωνούν με τη συγκρότησή της. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε στη διάσκεψη ο οικοδεσπότης της συνάντησης, Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η δύναμη θα έχει περίπου 40.000 μέλη (επίλεκτες χερσαίες δυνάμεις) με ελαφρύ οπλισμό και θα υποστηρίζεται από ικανό αριθμό πολεμικών αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και πλοίων. Για το σκοπό αποφασίστηκε η συγκρότηση μίας επιτροπής που θα απαρτίζεται από στρατηγούς αραβικών χωρών και οι οποίοι θα αναλάβουν το σχεδιασμό της αραβικής στρατιωτικής δύναμης.

Πέρα από το λεγόμενο «αραβικό ΝΑΤΟ», που κυριάρχησε στη διήμερη διάσκεψη κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, συζητήθηκαν και άλλα θέματα. Οπως, το Παλαιστινιακό και η χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής από τον Αραβικό Σύνδεσμο για έναν χρόνο, αρχής γενομένης από τον Απρίλη τρέχοντος έτους, και η στήριξη της παλαιστινιακής ηγεσίας προς την κατεύθυνση προσπαθειών με στόχο τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ασκήθηκαν επίσης πιέσεις σε δυτικές χώρες υπέρ μίας «νέας, πιο διεξοδικής απάντησης στη δράση ενόπλων στη Λιβύη». Εγινε επίσης εκτενής αναφορά στην εξαπόλυση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, η οποία υποστηρίχτηκε από τις περισσότερες χώρες - μέλη. Ο Ριγιάντ Γιασίν, υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης (της κυβέρνησης του φιλοδυτικού Προέδρου Χάντι, που ήταν επίσης παρών στη διάσκεψη), χαιρέτισε την ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του ισχυριζόμενος ότι η επιχείρηση «"Αποφασιστική Καταιγίδα" αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαφείς αιχμές κατά του «αμερικανικού σχεδίου» στη Μέση Ανατολή (2019-06-26 00:00:00.0)
«Μπαρουταποθήκη» διαρκείας (2016-01-05 00:00:00.0)
Συμφωνία για το πρωτόκολλο του αραβικού «ΝΑΤΟ» (2015-05-26 00:00:00.0)
Ξανάρχισαν οι βομβαρδισμοί (2015-05-19 00:00:00.0)
Δραματική αύξηση του αριθμού των νεκρών αμάχων (2015-04-01 00:00:00.0)
Πιέζουν οι ΗΠΑ για άμεσες συνομιλίες (2010-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ