ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη

Μετά από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Associated Press

Μετά από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Να επιταχυνθεί η υλοποίηση της απόφασης Μπους για αποστολή επιπλέον αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, ζήτησε, χτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αλ Μάλικι. Ο σουνίτης Τάρεκ Χασέμι υποστήριξε, μετά από μία εβδομάδα που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 Ιρακινούς, ότι η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται με εκπληκτικούς ρυθμούς.

Οι δηλώσεις Χασέμι συνέπεσαν με την ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων ότι έχει, ήδη, στηθεί το αμερικανο-ιρακινό κέντρο επιχειρήσεων για τα νέα μέτρα ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για τη Βαγδάτη και ότι είναι θέμα ημερών η έναρξη λειτουργίας του. Επικεφαλής του κέντρου τέθηκε σιίτης στρατηγός του πρώην ιρακινού στρατού. Πάντως, το κλίμα μοιάζει να βαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Χτες, σε 3 διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν 24 πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 130. Παράλληλα, ξέσπασαν μάχες μεταξύ ιρακινών δυνάμεων και ανταρτών στη σουνιτική Ανταμίγια, ενώ άγνωστοι με στολές των δυνάμεων ασφαλείας επέδραμαν στη σουνιτική Τζαναμπίγια και πυρπόλησαν σπίτια, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Τα προηγούμενα 24ωρα ήταν από τα πλέον αιματηρά. Το Σάββατο, 135 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 305 τραυματίστηκαν από επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό στην αγορά της σιιτικής Σαντρίγια, στην Κεντρική Βαγδάτη. Την ίδια μέρα σε Κιρκούκ και Σαμάρα σκοτώθηκαν 10 πολίτες και 6 Ιρακινοί αστυνομικοί. Την Κυριακή, σκοτώθηκαν άλλοι 15 Ιρακινοί, ενώ ανακοινώθηκε ο θάνατος 2 Αμερικανών στρατιωτών και 1 Βρετανού στη Βασόρα.

Το Σάββατο, στις διάφορες εκκλήσεις για εθνική ομοψυχία προστέθηκε και αυτή του ανώτατου ηγέτη των σιιτών του Ιράκ, μεγάλου αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι.

Παρέμβαση Ασαντ

«Υπάρχει ακόμη μια τελευταία ευκαιρία: Δαμασκός και Ουάσιγκτον μπορούν να συζητήσουν για να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός εμφύλιος στο Ιράκ». Αυτό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο Σύρος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι «η Συρία δεν είναι ο μοναδικός, αλλά ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορούν να διαμεσολαβήσουν μεταξύ των ιρακινών εθνοτήτων και δογμάτων».

ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ανυπολόγιστη καταστροφή μια στρατιωτική επίθεση»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Αδιανόητες» χαρακτηρίζει τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επίθεσης στο Ιράν, έκθεση ομάδας ανθρωπιστικών οργανώσεων και ιδρυμάτων πολιτικής έρευνας της Βρετανίας, που κατηγορούν τον πρωθυπουργό Μπλερ ότι «χρησιμοποιεί τη στρατιωτική απειλή ως διαπραγματευτικό εργαλείο». Την έκθεση συνυπογράφουν μεταξύ άλλων το Κέντρο Εξωτερικής Πολιτικής, και οι οργανώσεις Oxfam, Unison, GMB, Amicus, και παρουσίασε ο Πρόεδρος του Κέντρου, πρώην υπουργός Εργασίας, Στέφεν Τουίγκ.

Οι υπογράφοντες επισημαίνουν ότι ένα πλήγμα σε βάρος της Τεχεράνης θα σημάνει αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής της Μέσης Ανατολής και ευρύτερων ζωνών και προειδοποιούν ότι μια στρατιωτική επέμβαση θα αποβεί μακροχρόνια και βασανιστική με ανυπολόγιστο αριθμό νεκρών εκατέρωθεν. Τονίζουν, τέλος, ότι τα περιθώρια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης είναι μεγάλα ακόμη, καθώς όλα τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι «η κατασκευή ιρανικού πυρηνικού όπλου απέχει ακόμη χρόνια».

Με τις εκτιμήσεις της έκθεσης συμφώνησε και ο σερ Ρίτσαρντ Ντάλτον, πρέσβης της Βρετανίας στο Ιράν, μέχρι πέρυσι. Ανάλογες προειδοποιήσεις (περί «καταστροφικών συνεπειών») έγιναν και από 3 υψηλόβαθμούς απόστρατους Αμερικανούς αξιωματικούς που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα «Σάντεϊ Τάιμς».

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη οργάνωσε, το Σαββατοκύριακο, επίσκεψη στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν για 6 πρέσβεις χωρών του κινήματος των Αδεσμεύτων (Κούβα, Αλγερία, Μαλαισία, Αίγυπτος, Σουδάν, Βολιβία), στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Χτες, πάντως, διαρροές από ευρωπαϊκά διπλωματικά κέντρα υποστήριζαν ότι εγκαταστάθηκαν 328 συσκευές φυγοκέντρησης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι πρώτες από τις 3.000 που έχει προαναγγείλει ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στη Μέκκα, Αμπάς - Μασχάαλ αναζητούν μέση λύση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, αν και τα πνεύματα παραμένουν οξυμένα, από το Σάββατο και μετά δε σημειώθηκαν συγκρούσεις. Μαχητές των «Χαμάς» και «Φατάχ» πραγματοποιούν κοινές περιπολίες σε μια προσπάθεια να επιβάλουν τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός.

Εκπρόσωποι και των δύο οργανώσεων, με αλλεπάλληλες δηλώσεις, επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να τερματιστεί ο εσωτερικός κύκλος βίας, που από τις 25 του Γενάρη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60 Παλαιστινίους. Ο πρωθυπουργός Χανίγια εμφανίστηκε, χτες, σχετικά αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να επιτύχουν».

Αισιόδοξος ήταν και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, που εκτίμησε ότι «έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος». Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές βρίσκονται στη Γάζα εδώ και μέρες προσπαθώντας να επιτύχουν μια ενδοπαλαιστινιακή συνεννόηση.

Τώρα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, όπου σήμερα αναμένεται να συναντηθούν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, και ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ. Ο δεύτερος δήλωνε ότι υπάρχει περιθώριο επίτευξης συμφωνίας ακόμη και για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να επικρίνει σφοδρά το Ισραήλ για τις αρχαιολογικές ανασκαφές που άρχισε στην Πλατεία των τεμενών, μπροστά στο Αλ Ακσα, προειδοποιώντας την ισραηλινή ηγεσία ότι «παίζει με τη φωτιά» αφού πρόκειται για τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ.

ΗΠΑ
«Πολεμικός» προϋπολογισμός

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στο βωμό του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων των ΗΠΑ η Κοινωνική Ασφάλιση και η Υγεία, καθώς η πλειονότητα των κρατικών δαπανών περικόπτονται δραματικά, ενώ εν αντιθέσει οι αμυντικές δαπάνες -όρα πολεμικές- και οι δαπάνες για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» αυξάνονται για άλλη μία χρονιά.

Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά: Στον προϋπολογισμό για το 2008, ύψους 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι δαπάνες για τον πόλεμο σε Ιράκ και Αφγανιστάν υπολογίζονται σε περίπου 700 δισ. Αντιθέτως, οι περικοπές στο πρόγραμμα περίθαλψης «Medicare» θα φτάσουν τα 66 δισ. δολάρια για την επόμενη πενταετία. Ειδικότερα τα 12 δισ. θα περικοπούν από το «Medicaid», το ειδικό πρόγραμμα περίθαλψης παιδιών και φτωχών.

Στο νέο προϋπολογισμό, τον πρώτο που θα υποβληθεί στο ελεγχόμενο πλέον από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο, που δηλώνουν ότι είναι «έτοιμοι για μάχη», προβλέπεται αύξηση κατά 10,5%, στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας, ο οποίος θα φτάσει τα 481 δισ. δολάρια. Παράλληλα, ο Μπους ζήτησε για το Ιράκ και το Αφγανιστάν 100 δισ. δολάρια επιπλέον των 70 δισ. που το σώμα έχει ήδη αποφασίσει να διαθέσει μέσα στο οικονομικό έτος 2007 και 145 δισ. για το 2008, δηλαδή μόνο για το Ιράκ ζητά περί τα 300 δισ. δολάρια για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Οι 21.000 επιπλέον στρατιώτες που θα σταλούν στο Ιράκ θα απαιτήσουν 5,6 δισ. δολάρια.

Τέλος, ο Μπους ζητεί από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπλέον έξοδα 235 εκατομμυρίων δισ. δολ. «για τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» κατά τα δύο ερχόμενα οικονομικά έτη, ενώ μόνο για το 2008 με το χαρακτηρισμό «επείγοντα κεφάλαια», ζητά την αποδέσμευση 141,7 δισ. δολαρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ