Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη

Μετά από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Associated Press

Μετά από βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Να επιταχυνθεί η υλοποίηση της απόφασης Μπους για αποστολή επιπλέον αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, ζήτησε, χτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αλ Μάλικι. Ο σουνίτης Τάρεκ Χασέμι υποστήριξε, μετά από μία εβδομάδα που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 Ιρακινούς, ότι η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται με εκπληκτικούς ρυθμούς.

Οι δηλώσεις Χασέμι συνέπεσαν με την ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων ότι έχει, ήδη, στηθεί το αμερικανο-ιρακινό κέντρο επιχειρήσεων για τα νέα μέτρα ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για τη Βαγδάτη και ότι είναι θέμα ημερών η έναρξη λειτουργίας του. Επικεφαλής του κέντρου τέθηκε σιίτης στρατηγός του πρώην ιρακινού στρατού. Πάντως, το κλίμα μοιάζει να βαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Χτες, σε 3 διαφορετικές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν 24 πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 130. Παράλληλα, ξέσπασαν μάχες μεταξύ ιρακινών δυνάμεων και ανταρτών στη σουνιτική Ανταμίγια, ενώ άγνωστοι με στολές των δυνάμεων ασφαλείας επέδραμαν στη σουνιτική Τζαναμπίγια και πυρπόλησαν σπίτια, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Τα προηγούμενα 24ωρα ήταν από τα πλέον αιματηρά. Το Σάββατο, 135 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 305 τραυματίστηκαν από επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό στην αγορά της σιιτικής Σαντρίγια, στην Κεντρική Βαγδάτη. Την ίδια μέρα σε Κιρκούκ και Σαμάρα σκοτώθηκαν 10 πολίτες και 6 Ιρακινοί αστυνομικοί. Την Κυριακή, σκοτώθηκαν άλλοι 15 Ιρακινοί, ενώ ανακοινώθηκε ο θάνατος 2 Αμερικανών στρατιωτών και 1 Βρετανού στη Βασόρα.

Το Σάββατο, στις διάφορες εκκλήσεις για εθνική ομοψυχία προστέθηκε και αυτή του ανώτατου ηγέτη των σιιτών του Ιράκ, μεγάλου αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι.

Παρέμβαση Ασαντ

«Υπάρχει ακόμη μια τελευταία ευκαιρία: Δαμασκός και Ουάσιγκτον μπορούν να συζητήσουν για να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός εμφύλιος στο Ιράκ». Αυτό υποστήριξε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο Σύρος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι «η Συρία δεν είναι ο μοναδικός, αλλά ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορούν να διαμεσολαβήσουν μεταξύ των ιρακινών εθνοτήτων και δογμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ