Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Πολύπλευρη η ατζέντα Γκιουλ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στις ΗΠΑ, που άρχισε χτες, αποτελεί, για την τουρκική διπλωματία όσο και την αμερικανική, μια «δοκιμασία» των διμερών σχέσεων. Ο Γκιουλ αναμένεται να ζητήσει «στέρεες δεσμεύσεις» από τις ΗΠΑ όσον αφορά το ζήτημα του Βόρειου Ιράκ και το θέμα της αρμενικής γενοκτονίας. Στην ατζέντα είναι η επιβολή μέτρων εναντίον του ΡΚΚ και μια πιθανή διασυνοριακή επιχείρηση του τουρκικού στρατού, να απορριφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το αίτημα να περάσει διά νόμου η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, να εμποδιστεί η διενέργεια δημοψηφίσματος για τον έλεγχο του Κιρκούκ, οι γενικότερες εξελίξεις στο Ιράκ κοκ. Στις συζητήσεις θα συμπεριληφθούν οι εξελίξεις όσον αφορά τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, το Κυπριακό, το ζήτημα της Συρίας και της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής». Ο Γκιουλ θα δει την ΥπΕξ Κοντολίζα Ράις, τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Στέφεν Χάντλεϊ και μέλη του Κογκρέσου. Ακόμη, ο Γκιουλ επρόκειτο να δει τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, και να τον καλέσει να εμμείνει στην επαναφορά του αιτήματος εφαρμογής του σχεδίου Ανάν, ενώ επρόκειτο ακόμη να ζητήσει στήριξη των ΗΠΑ για την ενδεχόμενη εξόρυξη πετρελαίου στα ανοιχτά της Κύπρου.

Τα τουρκικά αιτήματα όμως αναμένεται να αποκρουστούν, εν μέρει και εν τω συνόλω, από την Ουάσιγκτον - ειδικά στο Κουρδικό αλλά και στο Αρμενικό, καθώς η Νάνσι Πελόζι και αρκετοί Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας.

  • Πέντε αστυνομικοί απολύθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για τη σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση του 17χρονου Ογκίν Σαμάστ, που ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον Αρμένιο Τούρκο δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ