Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΑΦΡΙΚΗ
Ζώνη εμπορικής συνεργασίας στη Ζάμπια

ΓΟΥΙΝΤΧΟΚ - ΛΟΥΣΑΚΑ.- Την πρώτη οικονομική - εμπορική ζώνη συνεργασίας στην Αφρική εγκαινίασε προχτές στη Ζάμπια ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο, υποστηρίζοντας την περαιτέρω διεύρυνση των ήδη στενών οικονομικών σχέσεων με τη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα. Μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ζάμπιας, Λέβι Πάτρικ Μουαναβάσα, ο Χου εξέφρασε την υποστήριξη της κινέζικης κυβέρνησης για επενδύσεις στην οικονομικο-εμπορική ζώνη που εγκαινιάστηκε στην επαρχία «Κόπερ Μπελτ» της Ζάμπιας, εκφράζοντας την ελπίδα να συμβάλει «στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο» του λαού της χώρας.

Ως γνωστόν, στη σινο-αφρικανική σύνοδο κορυφής τον περασμένο Νοέμβρη στο Πεκίνο, η Κίνα είχε αναγγείλει τη δημιουργία τριών έως πέντε ζωνών οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στην Αφρική μέχρι το 2009.

Επόμενος σταθμός της 12ήμερης περιοδείας του Κινέζου Προέδρου σε χώρες της Αφρικής ήταν η Ναμίμπια. Στο Βίντχουκ, πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής χώρας, ο Χου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Χιφικεπούνγε Ποχάμπα. Επρόκειτο να υπογράψουν σημαντικές οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες με στόχο τη διεύρυνση της βιομηχανικής και τουριστικής ανάπτυξης της Ναμίμπια. Ηδη, το πρώτο 11μηνο του 2006, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις ανήλθαν σε 240 εκατ. δολάρια (αύξηση 103% σε σχέση με το 2005)...

Σήμερα, ο Κινέζος Πρόεδρος αναμένεται στη Νότια Αφρική και έπειτα στη Μοζαμβίκη και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με την επίσκεψή του στις Σεϊχέλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ