Τρίτη 6 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Μερικός «συμβιβασμός» με την αντιπολίτευση

ΛΑ ΠΑΣ.--

Ξαναρχίζουν οι εργασίες της Συνταγματικής Συνέλευσης, μια και με τη συμφωνία μεταξύ του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS) και του κόμματος Εθνικής Ενότητας του βιομήχανου Σάμουελ Ντόρια Μεντίνα άρθηκε το αδιέξοδο αναφορικά με την ψήφιση των άρθρων του νέου Συντάγματος.

Ετσι, σύμφωνα με εκπροσώπους του MAS, πλέον η διαδικασία για την επανίδρυση της Βολιβίας θα προχωρήσει και σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί η χώρα ορίζεται ως πολυεθνικό κράτος, του οποίου η οικονομία είναι μεικτή και θα βασίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας, της αλληλεγγύης και της συμπληρωματικότητας.

Την ίδια στιγμή, η συμφωνία της κυβέρνησης Εβο Μοράλες με τις κινήσεις πολιτών (κινούνται από την αντιπολίτευση) στο Καμίρι, που εδώ και μία βδομάδα είχαν αρχίσει κινητοποιήσεις και είχαν προγραμματίσει για χτες απεργία, προβάλλοντας το ζήτημα των υδρογονανθράκων και εκφράζοντας διαφορετική αντίληψη από αυτή της κυβέρνησης για την εταιρεία ενέργειας «Yacimientos Petroliferos Fiscales Bolivianos» (YPFB), κλείνει έστω και προσωρινά ένα ακόμη μέτωπο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Τελεσούρ», ο υπουργός Εσωτερικών, Αλφρέδο Ράδα, δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει πως η YPFB θα εγκαταστήσει στο Καμίρι γενική διεύθυνση έρευνας και εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών και θα δημιουργήσει ανάλογες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στην εθνικοποίηση των διυλιστηρίων που υπάρχουν στο Καμίρι και που μέχρι σήμερα εκμεταλλεύεται η βραζιλιάνικη «Πετρόμπας».

Τέλος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία ανακοίνωσαν ότι ενδεχομένως θα σταματήσουν τη διαδικασία δίωξης πρώην Προέδρων. Το γεγονός επιβεβαίωσαν και βουλευτές του ΜΑS, που σημείωσαν ότι η κίνηση αυτή ενδέχεται να σταματήσει τη δίωξη του Χόρχε Κιρόγκα (2001-2002), ηγέτη του κόμματος Podemos, του πρώην Προέδρου Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα (1993-1997 και 2002-2003), ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και διαφθορά και έχει καταφύγει στις ΗΠΑ, του Εδουάρδο Ροντρίγκες Βέλτσε για την αποστολή 28 πυραύλων κινεζικής κατασκευής στις ΗΠΑ χωρίς έγκριση του Κοινοβουλίου ή της κυβέρνησης και του πρώην Προέδρου Κάρλος Μέσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ