ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Χαλασμένα τα μηχανήματα και οι καρκινοπαθείς στη μοίρα τους

Θεραπείες αναβάλλονται, ασθενείς ταξιδεύουν στην Αθήνα πληρώνοντας επιπλέον για εισιτήρια και διαμονή...

Η επιστήμη έχει κάνει άλματα και θα μπορούσε να σώσει ζωές, αλλά χιλιάδες ασθενείς δεν μπορούν να έχουν ούτε τη στοιχειώδη θεραπεία
Η επιστήμη έχει κάνει άλματα και θα μπορούσε να σώσει ζωές, αλλά χιλιάδες ασθενείς δεν μπορούν να έχουν ούτε τη στοιχειώδη θεραπεία
Χωρίς θεραπεία μένουν καρκινοπαθείς της Κρήτης και άλλων νησιών, καθώς δε λειτουργούν τα αντίστοιχα μηχανήματα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Είναι κι αυτή μια ιδιαίτερα σοβαρή πτυχή της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα μηχανήματα να μη συντηρούνται επαρκώς, να μην επισκευάζονται, να χαλάνε συχνά λόγω παλαιότητας, να μην αντικαθίστανται με νέα, πιο σύγχρονα.

Ενώ, λοιπόν, υπάρχει η επιστημονική δυνατότητα να θεραπεύονται ασθενείς, να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους και η κατάσταση της υγείας τους, υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που δεν μπορούν να κάνουν έγκαιρα και σωστά τη θεραπεία τους, επειδή και στον τομέα της Υγείας κυριαρχεί η λογική του «κόστους - οφέλους», με την οποία το εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο σύστημα αποτιμά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Συγκεκριμένα στο ΠΑΓΝΗ, εδώ και είκοσι περίπου μέρες δε λειτουργεί λόγω βλάβης ο ένας από τους δύο γραμμικούς επιταχυντές για ακτινοθεραπείες στους καρκινοπαθείς όλης της Κρήτης και άλλων νησιών. Πρόκειται για ένα παλιό μηχάνημα που παρουσιάζει συχνά βλάβες, για το οποίο οι υπεύθυνοι του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος έχουν ενημερώσει τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι πρέπει να αλλαχτεί, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί λόγω «κόστους».

Ετσι, οι καρκινοπαθείς που πρέπει άμεσα και μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να κάνουν ακτινοθεραπείες, μένουν χωρίς θεραπεία, περιμένουν σε λίστες αναμονής, παρατείνεται επικίνδυνα ο χρόνος των θεραπειών, ταλαιπωρούνται σωματικά και ψυχικά. Οσοι αντέχουν το κόστος, εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας νέες περικοπές στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία καρκινοπαθούς από τη Σητεία σε ειδησεογραφική ιστοσελίδα της περιοχής, ότι ενώ θα έπρεπε να έχει κάνει 17 ακτινοθεραπείες, έχει κάνει μόλις τις 3! Ο Γ.Φ. διανύει χιλιόμετρα για να φτάσει έως το ΠΑΓΝΗ και να κάνει τις ακτινοθεραπείες του και δηλώνει φοβισμένος για το τι μπορεί να του συμβεί, καθώς θα έπρεπε ήδη να έχει τελειώσει τις θεραπείες...

Επίσης, στο ΠΑΓΝΗ από την περασμένη άνοιξη είναι εκτός λειτουργίας - λόγω παλαιότητας - μηχάνημα ενδοκοιλοτικής θεραπείας για τον καρκίνο της μήτρας (βραχυθεραπεία). Ολους αυτούς της μήνες, γυναίκες του νησιού με αυτό τον τύπο καρκίνου αναγκάζονται να ταξιδεύουν ως την Αθήνα, να πληρώνουν για εισιτήρια και διαμονή, να παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους και να ταλαιπωρούνται προκειμένου να κάνουν τη θεραπεία τους.

Εκεί οδηγεί η λογική «κόστους - οφέλους» στην Υγεία, αλλά και η πολιτική «βιωσιμότητας» των νοσοκομείων με έσοδα από τους ασθενείς, την οποία ασπάζεται και προωθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Προαναγγελία νέων περικοπών σε αναπηρικά επιδόματα

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Προαναγγελία νέων περικοπών σε βάρος των αναπηρικών επιδομάτων και βοηθημάτων ήταν, ουσιαστικά, τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, απαντώντας χτες από το βήμα της Βουλής σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη. Στο φετινό προϋπολογισμό, προβλέπονται περίπου 760 εκατ. ευρώ γι' αυτές τις δαπάνες, πολύ πίσω βέβαια από τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθώντας την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες, προωθεί τη μετατροπή των δήμων σε διευρυμένο «σφαγείο» των προνοιακών επιδομάτων, των επιδομάτων αναπηρίας, ενώ συνολικά στόχος της είναι το τσάκισμα όλων των προνοιακών επιδομάτων.

Σε αυτό συντελούν, όπως τόνισε, η μεταφορά από το 2011 της αρμοδιότητας των προνοιακών επιδομάτων και βοηθημάτων στους δήμους, η σύνδεση της καταβολής τους με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που συνεχώς μειώνονται, ο νόμος 4331/2015 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση τον Ιούνη, με τον οποίο αποσύνδεσε τις κρατικές παροχές από αυτή καθαυτή την αναπηρία, συνδέοντάς την με περιουσιακά στοιχεία και με το αν υπάρχει οικογένεια να συνδράμει τον ανάπηρο.

Επιπλέον, οι δήμοι δεν διαθέτουν προσωπικό και υποδομές για να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις αρμοδιότητες και το «κερασάκι» έρχεται με τη μείωση συνολικά της κρατικής δαπάνης για την Πρόνοια από τα 1,8 δισ. ευρώ, σε μόλις 900 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο.

Ειδικά για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όπως σημείωσε, όχι μόνο δεν αποδίδονται στους δήμους, αλλά συνεχώς μειώνονται και δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις λειτουργίες των δήμων, πολύ περισσότερο για να δίνονται και τα προνοιακά επιδόματα και βοηθήματα στα ΑμΕΑ.

Η απάντηση του υπουργού ξεπέρασε τα όρια του εμπαιγμού, καθώς περιορίστηκε να πει ότι «στις προσλήψεις που επιχειρούμε και αυτόν τον καιρό, θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτού του είδους τις ανάγκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»... Αντί να δώσει εξηγήσεις, πώς θα καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα στους ανάπηρους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όταν αυτοί συνεχώς περικόπτονται και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε βασικές ανάγκες των δήμων, είπε ότι «θα επιχειρήσουμε την επαναθεσμοποίηση συνολικά του "Καλλικράτη"».

Κατά τ' άλλα, επιδόθηκε σε ανέξοδες διαβεβαιώσεις ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν θα προβεί σε περικοπές δικαιωμάτων των αναπήρων», αλλά δεν είπε πώς θα γίνει αυτό αφού μειώνονται και οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι και συνολικά τα κονδύλια για την Πρόνοια.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΟΠΥΥ
«Μαχαίρι» σε κρατική επιχορήγηση και παροχές

Διαρκώς μειούμενες είναι οι παροχές που δίνει στους ασφαλισμένους ο ΕΟΠΥΥ και την ίδια ώρα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αναγκάζονται να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα.

Η κατάσταση θα χειροτερέψει κι άλλο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του απολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα ο απερχόμενος πρόεδρος του Οργανισμού, Δ. Κοντός, λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα ο διάδοχός του, Σ. Μπερσίμης. Σημειώνεται ότι η κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ έχει πέσει στο μισό τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 με έλλειμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από 5,3 δισ. το 2013 μειώθηκαν στα 4,6 δισ. ευρώ το 2015, με την κρατική επιχορήγηση να έχει σχεδόν υποδιπλασιαστεί, από 1,1 δισ. στα 526 εκατ. ευρώ τις παραπάνω χρονιές.

Ανάλογο κατήφορο έχουν πάρει και οι δαπάνες του Οργανισμού για τα φάρμακα και τις άλλες παροχές προς τους ασφαλισμένους. Το 2013 ο ΕΟΠΥΥ δαπάνησε για φάρμακα περίπου 3 δισ. ευρώ, το 2014 2,2 δισ. ευρώ και το 2015 2,3 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για «λοιπές παροχές ασθενείας» μειώθηκαν σχεδόν στο μισό, από 2,1 δισ. το 2013 στο 1,3 δισ. ευρώ το 2015.

Δηλαδή, όσο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τόσο την «πληρώνουν» οι ασθενείς, με αύξηση των εισφορών για την Υγεία (όπως έγινε πρόσφατα στους συνταξιούχους) και με συρρίκνωση των παροχών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με τσουχτερές συμμετοχές και εξ ολοκλήρου πληρωμές για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις.

Είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία χρόνια, με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, η Συνολική Δαπάνη Υγείας μειώθηκε κατά 35%, η Δημόσια Δαπάνη Υγείας κατά 41% και η Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη κατά 50%!

Μάλιστα, στον απολογισμό του ΕΟΠΥΥ διευκρινίζεται ότι τα προϋπολογιστικά μεγέθη του Οργανισμού «επηρεάζονται από τα διαρθρωτικά μέτρα και τις δράσεις οι οποίες υιοθετούνται προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής», ενώ τα έσοδά του, «η κρατική επιχορήγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές, συναρτώνται άμεσα από το ευρύτερο οικονομικό και παραγωγικό περιβάλλον, τους δείκτες ανάπτυξης και απασχόλησης».

Δηλαδή, η καπιταλιστική κρίση φορτώνεται σε αυτούς που παράγουν όλο τον πλούτο, ενώ αποτελεί προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάκαμψη, τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα να συρρικνωθούν κι άλλο οι παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου, επειδή αποτελούν κόστος για το κράτος.

Σύσκεψη για την «Παμμακάριστο»

Σε σύσκεψη καλεί το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής τους φορείς, τους συλλόγους ΑμεΑ και τα σωματεία της περιοχής σχετικά με τις εξελίξεις στο ίδρυμα για το παιδί «Παμμακάριστος». Η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή, στις 5 μ.μ. στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου «Βασίλης Ρώτας» στην κεντρική πλατεία της Νέας Μάκρης. Η διοίκηση του Ιδρύματος επέβαλε στο ξεκίνημα της χρονιάς τροφεία με τη μορφή «δωρεάς» ύψους 300 ευρώ το μήνα για κάθε οικογένεια και έστειλε στο σπίτι τους ανάπηρους νέους των οποίων οι γονείς δεν είχαν να πληρώσουν. Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται αλλαγές στις συμβάσεις των εργαζομένων και ελλοχεύει ο κίνδυνος για απολύσεις και καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας λόγω της μείωσης των εξυπηρετούμενων. Το ίδιο συμβαίνει σε μια σειρά κέντρων όπως για παράδειγμα σε ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΕΡΜΗ κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ