Σάββατο 7 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Προαναγγελία νέων περικοπών σε αναπηρικά επιδόματα

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Προαναγγελία νέων περικοπών σε βάρος των αναπηρικών επιδομάτων και βοηθημάτων ήταν, ουσιαστικά, τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, απαντώντας χτες από το βήμα της Βουλής σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη. Στο φετινό προϋπολογισμό, προβλέπονται περίπου 760 εκατ. ευρώ γι' αυτές τις δαπάνες, πολύ πίσω βέβαια από τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθώντας την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες, προωθεί τη μετατροπή των δήμων σε διευρυμένο «σφαγείο» των προνοιακών επιδομάτων, των επιδομάτων αναπηρίας, ενώ συνολικά στόχος της είναι το τσάκισμα όλων των προνοιακών επιδομάτων.

Σε αυτό συντελούν, όπως τόνισε, η μεταφορά από το 2011 της αρμοδιότητας των προνοιακών επιδομάτων και βοηθημάτων στους δήμους, η σύνδεση της καταβολής τους με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που συνεχώς μειώνονται, ο νόμος 4331/2015 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση τον Ιούνη, με τον οποίο αποσύνδεσε τις κρατικές παροχές από αυτή καθαυτή την αναπηρία, συνδέοντάς την με περιουσιακά στοιχεία και με το αν υπάρχει οικογένεια να συνδράμει τον ανάπηρο.

Επιπλέον, οι δήμοι δεν διαθέτουν προσωπικό και υποδομές για να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις αρμοδιότητες και το «κερασάκι» έρχεται με τη μείωση συνολικά της κρατικής δαπάνης για την Πρόνοια από τα 1,8 δισ. ευρώ, σε μόλις 900 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο.

Ειδικά για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όπως σημείωσε, όχι μόνο δεν αποδίδονται στους δήμους, αλλά συνεχώς μειώνονται και δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις λειτουργίες των δήμων, πολύ περισσότερο για να δίνονται και τα προνοιακά επιδόματα και βοηθήματα στα ΑμΕΑ.

Η απάντηση του υπουργού ξεπέρασε τα όρια του εμπαιγμού, καθώς περιορίστηκε να πει ότι «στις προσλήψεις που επιχειρούμε και αυτόν τον καιρό, θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτού του είδους τις ανάγκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»... Αντί να δώσει εξηγήσεις, πώς θα καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα στους ανάπηρους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, όταν αυτοί συνεχώς περικόπτονται και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε βασικές ανάγκες των δήμων, είπε ότι «θα επιχειρήσουμε την επαναθεσμοποίηση συνολικά του "Καλλικράτη"».

Κατά τ' άλλα, επιδόθηκε σε ανέξοδες διαβεβαιώσεις ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν θα προβεί σε περικοπές δικαιωμάτων των αναπήρων», αλλά δεν είπε πώς θα γίνει αυτό αφού μειώνονται και οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι και συνολικά τα κονδύλια για την Πρόνοια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ