ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΕΙΟΝ
Νομαρχία και δήμος κατά της τσιμεντοποίησης

Ομόφωνα κατά της επέκτασης των εγκαταστάσεων του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, αλλά και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, που ζητά και την απομάκρυνση όλων των υπαρχόντων εγκαταστάσεων

Στις 16 του Δεκέμβρη θα συζητηθεί, τελικά, η προσφυγή του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ζητά να του επιτραπεί να τσιμεντοποιήσει τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου Διός, για να επεκτείνει τις υπάρχουσες αθλητικές του εγκαταστάσεις. Αντίθετο στις φιλοδοξίες του Συλλόγου είναι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας - το οποίο, μάλιστα, ζητά απομάκρυνση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν σήμερα στο συγκεκριμένο χώρο - αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας.

Ο ΕΓΣ επιδιώκει από το 1988 να επεκτείνει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του σε έκταση τριών στρεμμάτων μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Στην προσπάθειά του αυτή βρήκε "αρωγό" τότε το ΥΠΕΧΩΔΕ, όταν με Προεδρικό Διάταγμά του τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο στην περιοχή, προκειμένου να επιτραπεί ανέγερση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, μετατρέποντας τον αρχαιολογικό χώρο σε οικοδομήσιμο. Το 1991 εκδόθηκε και οικοδομική άδεια από το Πολεοδομικό Γραφείο Αθήνας, χωρίς όμως να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη έγκριση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Στη συνέχεια, το ΥΠΕΧΩΔΕ και το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας σταμάτησαν την όλη διαδικασία, "παγώνοντας" την άδεια. Ομως, το ΠΔ του 1988 δεν αποσύρθηκε και ο ΕΓΣ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απαιτώντας τη "δικαίωσή" του. Η προσφυγή του Συλλόγου επρόκειτο να συζητηθεί χτες στο ΣτΕ, αλλά τελικά αναβλήθηκε για τις 16 του Δεκέμβρη.

Παρεμβαίνοντας στην υπόθεση, το ΝΣ αποφάσισε να παραστεί στην εκδίκαση της προσφυγής του συλλόγου στο ΣτΕ, για να μην προχωρήσει η τσιμεντοποίηση. Να ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Πολιτισμού να ανακαλέσουν το προαναφερόμενο ΠΔ. Να ζητήσει ακόμα την απομάκρυνση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, τη μεταφορά τους σε άλλη περιοχή και την απόδοση του χώρου στην αρχαιολογική υπηρεσία για περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα. Τέλος, να ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Λεων. Αυδής,που παρευρέθηκε στο ΝΣ τόνισε ότι το μείζον θέμα είναι αυτό της απομάκρυνσης όλων των εγκαταστάσεων από το χώρο. Επισήμανε εξάλλου ότι το ΠΔ του 1988 είναι άκυρο γιατί αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, που χαρακτηρίζει υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τους αρχαιολογικούς τόπους και ζήτησε την άμεση ανάκλησή του.

Ο κομμουνιστής νομαρχιακός σύμβουλος Χρ. Λαζαρίδης,επισήμανε την ανάγκη το ΝΣ να ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ ευθύνες για την αμέλεια και την αδιαφορία που επέδειξε όλα αυτά τα χρόνια σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. "Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να απαντήσει γιατί δεν ανακάλεσε το ΠΔ του 1988", τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων επαναβεβαίωσε, στη συνεδρίασή του χτες, παλαιότερη απόφασή του, σύμφωνα με την οποία δε δίνει στο ΕΓΣ άδεια επέκτασης των εγκαταστάσεών του. Τέλος, ζητά να ανακληθεί το ΠΔ του 1988.

Ετοιμάζουν τραμ συμφερόντων

Τη σύσταση διαδημοτικής συνεργασίας, που θα αναθέσει σε ιδιώτες την κατασκευή γραμμής τραμ κέντρο - Φάληρο - Βουλιαγμένη ανακοίνωσε χτες ο δήμαρχος Αθηναίων

Ανοιγμα σε ιδιωτικές εταιρίες, προκειμένου να αναλάβουν τη χρηματοδότηση και κατασκευή του τραμ έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος,σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε τη σύσταση του διαδημοτικού φορέα για την κατασκευή αυτού του συγκοινωνιακού μέσου.

Ο κίνδυνος, να αποτελέσει το τραμ ένα ακόμα συγκοινωνιακό "κομμάτι" εύφορο για ιδιωτικές κερδοσκοπικές δραστηριότητες, φάνηκε ξεκάθαρα από τα όσα είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, χτες, για τη σύσταση του διαδημοτικού φορέα. Ενας φορέας, με περισσότερο τυπικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς τις διαδικασίες κατασκευής και εφαρμογής του τραμ, που θα γίνει με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, θα αναλάβει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Στο σημείο αυτό, άλλωστε, ο Δ. Αβραμόπουλος ήταν ξεκάθαρος όταν δήλωσε ότι "θέλουμε να αποφύγουμε την επιδότηση. Η πολιτική απόφαση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση του τραμ ελήφθη. Τώρα θέλουμε τη χρηματοδότηση των ιδιωτών".

Ταυτόχρονα, προκειμένου για την καλύτερη λειτουργία των ιδιωτικών κεφαλαίων στον κατασκευαστικό - συγκοινωνιακό τομέα, επιλέχτηκε συνειδητά η γραμμή του τραμ να μην επηρεάζει αυτές των άλλων μέσων, π.χ. του Μετρό. "Δε θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστές του Μετρό", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας το δρομολόγιο του τραμ - στο καλούπι που επέλεξε η "Αττικό Μετρό" - με κεντρικό άξονα τη διαδρομή κέντρο - παραλία (Βουλιαγμένη). Πρόκειται για μια μάλλον "ανώδυνη" διαδρομή, θίγοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τα συμφέροντα των αυτοκινητοβιομηχανιών και μεγαλοκατασκευαστών, που μπλόκαραν τόσα χρόνια τη λειτουργία ενός δικτύου τραμ, που θα εξυπηρετεί τις συγκοινωνιακές ανάγκες των εργαζομένων.

Κατά τα άλλα, ο Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε χτες ότι από τη στιγμή που θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της κατασκευής του τραμ, θα χρειαστούν δύο χρόνια για την εφαρμογή του. Ενώ θεώρησε ότι το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε έχει πολιτική υποστήριξησυμπλήρωσε λίγο μετά: "Γιατί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δε θέλει το τραμ;". Παρά, όμως, τις προσπάθειες του δημάρχου να μη διαφανεί η κόντρα Λαλιώτη - Αβραμόπουλου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιβεβαίωσε αυτή την κόντρα, δηλώνοντας λίγο αργότερα και στο περιθώριο του καθιερωμένου ετήσιου συνεδρίου του "Εκόνομιστ": "Είναι καλή ιδέα, αλλά πρέπει να διασφαλίσουν τους πόρους"! Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και η κυβέρνηση νίπτουν τας χείρας τους για την υπόθεση του τραμ της Αθήνας υπονοώντας σαφώς: ας βρουν οι Δήμοι τα 100 δισεκατομμύρια που χρειάζονται κι ας το φτιάξουν...

Να σημειώσουμε ότι ο διαδημοτικός φορέας για την κατασκευή του τραμ αποτελείται από τους δήμους Αθηναίων, Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Ελληνικού, Γλυφάδας και Βουλιαγμένης. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας που θα έχει τίτλο "Αττικό Τραμ ΑΕ" ορίζεται σε 10 εκατομμύρια δραχμές. Ο Δήμος Αθηναίων κατέχει το 51% των μετοχών και το υπόλοιπο οι άλλοι Δήμοι.

Ο Δήμος Ελληνικού, ωστόσο, με ομόφωνη απόφασή του, εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόταση να δημιουργηθεί στην περιοχή του το αμαξοστάσιο για το τραμ, δεδομένου ότι ήδη η περιοχή είναι βεβαρημένη με την ύπαρξη και λειτουργία του αμαξοστασίου των αστικών λεωφορείων. Επίσης, θεωρεί αναγκαίο να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση κατασκευής του έργου αυτού από τις δημόσιες επενδύσεις, για να μην επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί των δήμων.

Χτυπήματα του Εγκέλαδου σε Πάτρα, Τρίπολη και Κατερίνη

Εντονη σεισμική δραστηριότητα σημειώνεται τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη τη χώρα. Από το περασμένο Σάββατο μέχρι και χτες οι σεισμογράφοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν πέντε ασθενείς σεισμικές δονήσεις, που σημειώθηκαν στην περιοχή της Πάτρας, της Τρίπολης και της Κατερίνης. Ωστόσο, οι σεισμολόγοι διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για προσεισμικές δονήσεις και χαρακτηρίζουν τη δραστηριότητα φυσιολογική. Παρ' όλα αυτά, οι κάτοικοι - κυρίως της Πελοποννήσου, λόγω της έντονης σεισμικότητας της περιοχής - ανησυχούν ιδιαίτερα, αφού εδώ και μερικές μέρες ζουν στους "ρυθμούς" του Εγκέλαδου.

Το περασμένο Σάββατο, 5 Απρίλη, στις 10:58 και 11:10 το πρωί σημειώθηκαν δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4 Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο, 20 χιλιόμετρα νότια της Πάτρας και 175 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας. Τη Δευτέρα 7 Απρίλη, ο Εγκέλαδος χτύπησε και πάλι δύο φορές με επίκεντρο αυτή τη φορά την Τρίπολη και την Κατερίνη. Συγκεκριμένα, στις 7:32 το πρωί, σημειώθηκε σεισμική δόνηση έντασης 4 Ρίχτερ, 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, μεταξύ Μεγαλόπολης και Αμαλιάδας. Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε και νέος σεισμός έντασης 4,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κατερίνης, 275 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας. Σημειώνεται ότι οι δονήσεις έγιναν αισθητές, αφού σημειώθηκαν πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ανησυχήσουν ιδιαίτερα, φοβούμενοι νέο μεγαλύτερο σεισμό.

Τέλος, χτες το πρωί οι σεισμογράφοι του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν σεισμική δόνηση μεγέθους 4 Ρίχτερ βόρεια της Κέρκυρας, στην περιοχή της Αλβανίας. "Η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών είναι φυσιολογική και δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία", επισήμανε στο "Ρ" ο Δ. Παπαναστασίου,σεισμολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών. "Τα στοιχεία δε δείχνουν ότι πρόκειται για προσεισμούς και οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν", κατέληξε ο σεισμολόγος.

Ιδιωτικό τραμ ετοιμάζει ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος και οι εργολάβοι ετοιμάζουν τις προτάσεις τους για ένα ακόμα μεγάλο φαγοπότι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ