ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Α. Τάσσος - Η εικόνα της γυναίκας στις ξυλογραφίες του»

Eκθεση χαρακτικής με έργα του μεγάλου μας δημιουργού, του «χαράκτη του αγώνα», του Α. Τάσσου (Αλεβίζου), του καλλιτέχνη που λάμπρυνε την ελληνική τέχνη και τη ζωή του τόπου μας, συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος», η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης και ο Σύλλογος Λευκοχωριτών. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκοχώρας.

Η έκθεση έχει τίτλο «Α. Τάσσος - Η εικόνα της γυναίκας στις ξυλογραφίες του» και γίνεται στο πλαίσιο του θεσμού «Πολιτιστική Εβδομάδα Α. Τάσσος», που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στη γενέτειρα του καλλιτέχνη, Λευκοχώρα Μεσσηνίας, στον τόπο που τον καθόρισε και τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή. Από αυτόν τον τόπο άντλησε έμπνευση για τις δημιουργίες του και δύναμη για τις δράσεις του.

Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έχει σκοπό την επιμέρους παρουσίαση της γυναίκας μέσα στα έργα του Α. Τάσσου. Σε όλο το διάστημα της καλλιτεχνικής του πορείας, η γυναικεία μορφή βαραίνει σε κάθε ενότητα έργων του, είτε αυτή συναντά την Ιστορία, είτε αποτυπώνει το δράμα και συνάμα το μεγαλείο της ζωής. Η έκθεση περιλαμβάνει 16 πρωτότυπες ξυλογραφίες από το αρχείο της «Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος» καθώς και από την προσωπική συλλογή της οικογένειας Μιχάλη Αλεβίζου. Το διαχρονικό, οικουμενικό και βαθιά ανθρώπινο έργο του αποτέλεσε ύμνο στη Μητέρα, στη Γυναίκα, στην Αντίσταση, στην Ειρήνη. Κραυγή διαμαρτυρίας για τη χούντα, τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τη διχοτόμηση της Κύπρου... Ο Τάσσος Α. άφησε πίσω του ένα μεγαλειώδες εικαστικό έργο, ακριβό κειμήλιο για τους νεότερους, που οφείλουν να το διαφυλάξουν. Το έργο του, πρωτότυπο, ρωμαλέο και σύγχρονο, αποτυπώνει το σφυγμό, το πάθος, τις ελπίδες και τους αγώνες του λαού μας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην ελληνική και παγκόσμια χαρακτική.

Το μαρτύριο και ο θάνατος της Ηλέκτρας Αποστόλου, 1967, 136χ73 εκ.
Το μαρτύριο και ο θάνατος της Ηλέκτρας Αποστόλου, 1967, 136χ73 εκ.
Την έκθεση οργάνωσε ο Μιχάλης Αλεβίζος και επιμελήθηκε η Ειρήνη Οράτη. Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα ακολουθήσει μουσική βραδιά «Αφιέρωμα στη γυναίκα», με τον Γιάννη Θωμόπουλο και το συγκρότημά του.

Το σχεδιασμό και την επιμέλεια του συλλεκτικού καταλόγου (300 αριθμημένα αντίτυπα) που συνοδεύει την έκθεση έκανε ο Δημήτρης Τσεβάς. Την ανάρτηση της έκθεσης επιμελήθηκαν οι Ιωάννης Ασημακόπουλος και Δημήτρης Τσεβάς. Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού καθώς και του Συλλόγου Γυναικών Λευκοχώρας.

Διάρκεια έκθεσης έως 22 Αυγούστου. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά, 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.

Εκθέσεις φωτογραφίας και τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα

Ο Πολυχώρος VAULT διοργανώνει το Φωτογραφικό Project «SEVEN» και προσκαλεί τους φωτογράφους της Αθήνας (κι όχι μόνο) να συμμετάσχουν. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα Project που περιλαμβάνει 7 εκθέσεις φωτογραφίας εμπνευσμένες από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα

Το Project θα διαρκέσει 7 μήνες (Οκτώβρη με Απρίλη) όπου κάθε μήνα θα παρουσιάζεται για 7 μέρες στον Πολυχώρο VAULT, και μία έκθεση φωτογραφίας όπου οι φωτογράφοι της θα εμπνέονται από κάποιο από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. Οκτώβρη η Οκνηρία, Νοέμβρη η Ζηλοφθονία, Δεκέμβρη η Λαιμαργία, Γενάρη η Λαγνεία, Φλεβάρη η Απληστία, Μάρτη η Οργή, Απρίλη η Αλαζονεία. Τα εγκαίνια κάθε έκθεσης θα γίνονται στις 7 του μήνα και ώρα έναρξης 7.00 το απόγευμα.

Μία επιτροπή από 7 διακεκριμένους φωτογράφους (συν τρεις guest κάθε μήνα) θα επιλέγει κάθε φορά τις 7 καλύτερες από τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων (οι οποίοι μπορούν να παίρνουν μέρος με μία έως τρεις φωτογραφίες ανά αμάρτημα). Αυτές οι 49 φωτογραφίες θα εκτεθούν όλες μαζί το Μάη στο VAULT και θα εκδοθούν σε φωτογραφικό λεύκωμα από γνωστό εκδοτικό οίκο. Στο νικητή ο πολυχώρος VAULT θα αναλάβει να του διοργανώσει και την ατομική του έκθεση φωτογραφίας την επόμενη χρονιά.

Η επιτροπή αποτελείται από τους: Γιώργο Αλεξανδράκη (Φωτογράφος, αρχισυντάκτης στο «City Code Magazine»), Νίκο Βαρδακαστάνη (Φωτογράφος / Studio 112 photography), Αγγελο Καλοδούκα (Φωτογράφος, συγγραφέας, δημοσιογράφος στο Left.gr), Παναγιώτη Κασίμη (Φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας / Κέντρο Δημιουργικής φωτογραφίας ΕΝΝΕΑ), Στέφανο Πάσχο (Φωτογράφος) Τάσο Σκλαβούνο (Φωτογράφος και καθηγητής φωτογραφίας / Studio Μελενίκου), Γιώργο Στριφτάρη (Φωτογράφος, ηθοποιός, casting director).

Μέχρι 20/9, γίνονται δεκτές συμμετοχές από φωτογράφους (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) που θέλουν να συμμετάσχουν στο Project στο email: vaulttheatre.gr@gmail.com. Για τη συμμετοχή σας αποστείλατε: Βιογραφικό και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο - email). Φωτογραφικό υλικό από προηγούμενη δουλειά σας.

Πολυχώρος VAULT Theatre Plus (Μελενίκου 26, Βοτανικός). Τηλ.: 213.0356.472, κιν: 694.5993.870. email: vaulttheatre.gr@gmail.comvaultvotanikos@gmail.com.

Ο «Πλούτος» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Η παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη με τους Γιώργο Κιμούλη, Γιάννη Μπέζο, Πέτρο Φιλιππίδη, παρουσιάζεται την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Αυγούστου, στις 21.00 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Παίζουν, επίσης, ο Τάσος Γιαννόπουλος και ο Αλμπέρτο Φάις, με 12μελή χορό ηθοποιών και μουσικών. Η σκηνοθεσία και η διασκευή είναι του Γιώργου Κιμούλη.

Ο «Πλούτος» παρουσιάστηκε το 388 π.Χ., στο τέλος περίπου του Κορινθιακού Πολέμου. Η Αθήνα ήλπιζε σε ανάκτηση της αίγλης της , μάταια όμως, αφού η πολιτισμική κρίση ήταν βαθιά, η έκπτωση των ηθών έπληττε βάναυσα τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο και η οικονομία κατέρρεε, επιτρέποντας την επικράτηση των επιτηδείων, με την ανοχή βεβαίως της διεφθαρμένης πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας. Κι εδώ παρεμβαίνει με το έργο του ο Αριστοφάνης. Απογυμνώνει τους ηγέτες του και επαναφέρει το αίτημά του για δίκαιη πολιτεία, αναπτύσσοντας έναν προβληματισμό πάνω στην άδικη κατανομή του πλούτου και στην έκρηξη της διαφθοράς.

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης. Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη. Μουσική: Γιώργος Ανδρέου. Στίχοι: Ισαάκ Σούσης. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Κινησιολογική επιμέλεια: Ελπίδα Νίνου, Θανάσης Γιαννακόπουλος.

Πίντερ, Αλμπι, Κάφκα

Στο «Από Μηχανής Θέατρο», στην Κεντρική Σκηνή, στις 11 Νοέμβρη θα ανέβει το «Πάρτι Γενεθλίων» του Χάρολντ Πίντερ. Η ιστορία διαδραματίζεται σε μία μίζερη παραθαλάσσια πανσιόν και διαρκεί μία ημέρα. Στην πανσιόν αυτή, την οποία διατηρεί η Mεγκ, μια καλοσυνάτη γυναίκα με τον σύζυγό της Πιτ, έχει βρει καταφύγιο ο Στάνλεϊ, ένας πρώην πιανίστας. Μοναδικός ένοικος της πανσιόν, μέχρι τη στιγμή που καταφθάνουν δύο μυστηριώδεις τύποι για να τον πάρουν μαζί τους. Μετά από μια παράλογη και εξοντωτική ανάκριση, τού οργανώνουν ένα «πάρτι γενεθλίων», το οποίο σταδιακά μετατρέπεται σε καφκικό εφιάλτη.

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος. Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Ερμηνεύουν: Ακις Βλουτής, Μίνα Αδαμάκη, Φώτης Αρμένης, Αλέξανδρος Μούκανος, Γιώργος Κοψιδάς, Δήμητρα Κόκκορη.

Το Φλεβάρη θα ανέβει το έργο «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ» του Εντουαρντ Αλμπι. Ενα έργο κλειστοφοβικό που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα. Τα πρόσωπα για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου γκρεμίζουν τους κοινωνικούς φραγμούς και ο λόγος τους γίνεται άγριος, ίσως αγοραίος, σχεδόν χυδαίος. Και αυτός αρθρώνεται από σοβαρούς, ευυπόληπτους και ευκατάστατους πολίτες, διανοούμενους ακαδημαϊκούς, χρησιμοποιώντας όμως τη συνθήκη του παιχνιδιού.

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης. Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος. Ερμηνεύουν: Ακις Βλουτής, Νίκη Παλληκαράκη.

Β' Σκηνή: «Ο Πίθηκος του Κάφκα» του Κόλιν Τίβαν (πρεμιέρα 14 Οκτώβρη, για 20 παραστάσεις). Οπως στο δημοφιλέστατο μυθιστόρημα του Κάφκα «Μεταμόρφωση», όπου ο ήρωας Γκρέγκορ Σάμσα ξυπνάει στο δωμάτιό του και συνειδητοποιεί πως έχει μεταμορφωθεί σε έντομο, έτσι και στην «Αναφορά σε μια Ακαδημία» ένας φυλακισμένος πίθηκος αποφασίζει να εξανθρωπιστεί, για να μπορέσει να επιβιώσει στον κόσμο των ανθρώπων.

Σκηνοθεσία - Σύλληψη εικαστικού χώρου: Ακις Βλουτής. Visual Art: Παντελής Μάκκας. Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος. Κίνηση: Μαριέλλα Νέστορα. Πρωτότυπη μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Ερμηνεύει ο Χάρης Αττώνης που επίσης μεταφράζει το έργο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ