ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί δίνει συνέχεια στο παζάρι

Από τις πρόσφατες συζητήσεις στη Γενεύη της Ελβετίας
Από τις πρόσφατες συζητήσεις στη Γενεύη της Ελβετίας
Συνεχίζεται αύριο με συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, το παζάρι πάνω στο διχοτομικό σχέδιο για την Κύπρο, το οποίο συζητήθηκε και στην πρόσφατη Διάσκεψη της Γενεύης και βασίζεται στα δύο «συνιστώντα κράτη», όπως διατυπώθηκαν το Φλεβάρη του 2014. Τη νέα συνάντηση επιχείρησε να προετοιμάσει η προχτεσινή συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, που όμως διαπίστωσε ότι παραμένουν σημαντικές διαφωνίες σε όλα σχεδόν τα ζητήματα, ενώ δεν κατέληξαν ούτε και στη μεθοδολογία για τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Επίσης, χτες ξεχωριστές διαδοχικές συναντήσεις είχε με Αναστασιάδη και Ακιντζί ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος για άλλη μια φορά σημείωσε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δυναμική γιατί το μομέντουμ δεν θα είναι για πάντα εδώ» (δηλαδή τη «λύση» της υποτιθέμενης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, που όμως στην πραγματικότητα είναι διχοτόμηση με δύο κρατικές δομές και τύποις κοινή κυβέρνηση). Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «η Διάσκεψη για την Κύπρο συνεχίζεται και όλα τα κεφάλαια είναι ανοικτά, συμπεριλαμβανομένου και του κεφαλαίου για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις» και «όλα τα εκκρεμή ζητήματα και όλα τα κεφάλαια θα συζητηθούν με έναν αλληλένδετο τρόπο». Ακόμα, σημείωσε ότι από τις συναντήσεις στη Γενεύη «επιτελείται έργο». Φυσικά και μόνο ότι έχουν μπει στο τραπέζι των συζητήσεων ζητήματα όπως αυτό των εγγυήσεων, που στην ουσία παζαρεύεται η παραμονή (προσωρινή την εμφανίζουν) τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, είναι φανερό ότι η όποια λύση διαμορφώνεται έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν τα συνολικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, και μέσα σε αυτά και της Τουρκίας. Δηλαδή το Κυπριακό εντάσσεται στις διευθετήσεις σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να διευκολυνθεί η δράση μονοπωλιακών ομίλων που έχουν βλέψεις στην εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων και τους διαδρόμους μεταφοράς τους προς τις αγορές της ΕΕ. Επειδή, όμως, στο πεδίο αυτό μπλέκονται πολλά μονοπώλια (ευρωπαϊκά, αμερικανικά, ρώσικα), υπάρχουν οι δυσκολίες να υπάρξει ένας συμβιβασμός και καθυστερεί το κλείσιμο της συμφωνίας.

Η υποκρισία περί των «τεσσάρων ελευθεριών»

Ταυτόχρονα, η προσπάθεια που κάνει η τουρκική κυβέρνηση στο παζάρεμα με την ΕΕ αντανακλάται και στην πρόταση που έκανε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τ. Τουρκές και ο πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ, να ισχύσουν και για τους Τούρκους υπηκόους στα Κατεχόμενα (δηλαδή τους εποίκους) οι λεγόμενες «τέσσερις ελευθερίες» της ΕΕ, δηλαδή «διακίνησης προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων», όταν θα επιτευχθεί η «λύση», όπως ισχύουν και για τους Ελληνοκύπριους σήμερα. Δηλαδή τις δυσκολίες που έχει στις διαπραγματεύσεις η Τουρκία με την ΕΕ, να τις ξεπεράσει με το «παράθυρο» της Κύπρου. Το ζήτημα αυτό, εξάλλου, έχει ξανατεθεί και σε παλιότερες διαπραγματεύσεις.

Πάντως, για αυτό το θέμα ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, βρέθηκε χτες στις Βρυξέλλες και είχε επαφές με το επιτελείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και με στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν, προβάλλοντας τη θέση της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, να μη γίνει δεκτή η αξίωση της Τουρκίας. Ωστόσο, είναι φανερό ότι στο παζάρι που γίνεται με τη διάδοχη κατάσταση που θα προκύψει με τη διχοτομική λύση, ως «Ομοσπονδία» που θα είναι μέλος της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, το ζήτημα αυτό θεωρείται δεδομένο ότι τίθεται.

Αλλωστε και η τοποθέτηση του επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Γιλντιρίμ και Τουρκές για τις «τέσσερις ελευθερίες», είναι ενδεικτική: «Οπως έχουμε κάνει και σε άλλες κρίσιμες διαπραγματεύσεις, δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει διαπραγματεύσεις».

Βεβαίως, για τα λαϊκά στρώματα σε όλη την Κύπρο το όποιο παζάρι των καπιταλιστών, όπως και να καταλήξει, θα τα βρει χαμένα και ακόμα περισσότερο μπλεγμένα σε νέους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που εγκυμονούν νέους κινδύνους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί είχε συνάντηση στα Κατεχόμενα με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας, Μάθιου Κιντ. Η Βρετανία που διεκδικεί να μην πειραχτούν στο ακέραιο τα δικά της συμφέροντα στο νησί, όπου διατηρεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις ως εφαλτήριο για τα σχέδιά της στην περιοχή, φαίνεται ότι κλείνει περισσότερο προς τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Η στάση επίσης των ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Στην Κύπρο και ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών

Στην Κύπρο βρίσκεται από τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό άλλα και στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Ο Τ. Κουίκ είχε συνάντηση εργασίας και με τον Κύπριο ομόλογό του Φώτη Φωτίου για θέματα σχετικά με τη Διασπορά, με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβρη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη Μέρκελ σε περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

To αυριανό ταξίδι της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Τουρκία και η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα, που έχει ως βασικά θέματα το Προσφυγικό και το μέλλον της ΕΕ, γίνεται σε μια ταραγμένη περίοδο. Τελευταίο «κόκκινο πανί» για την Τουρκία είναι η αίτηση ασύλου που κατέθεσαν γύρω στους 40 Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι υπηρετούσαν σε βάση του ΝΑΤΟ στην Γερμανία, και θεωρείται ότι πήραν μέρος στο πραξικόπημα του Ιούλη του 2016 κατά του Ερντογάν. Ταυτόχρονα, οι απειλές της Τουρκίας να μην εφαρμόσουν την συμφωνία για το Προσφυγικό με την ΕΕ ανησυχούν ιδιαίτερα τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος της τελευταίας, Στέφαν Ζάιμπερτ, μιλώντας για την επίσκεψη Μέρκελ, σημείωσε ότι αυτή «έχει μεγάλη σημασία για να διατηρηθεί η επικοινωνία με την Τουρκία, η οποία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και πολύ σημαντική γείτονας της ΕΕ». Ταυτόχρονα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση των Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, ανέφερε ότι θα αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές. Πάντως, και με δεδομένη την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης για τη μη έκδοση των 8 στρατιωτικών από την Ελλάδα και τις προκλήσεις στο Αιγαίο, αναμένεται ότι αυτό θα είναι το πιο «καυτό» ζήτημα. Αλλωστε η Τουρκία έχει το τελευταίο διάστημα εκφράσει παράπονα για τη στάση των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ (ΗΠΑ και Γερμανίας) σε σχέση με τη «μη αποφασιστική καταδίκη του πραξικοπήματος», ενώ και η επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, όπως και οι δηλώσεις για αντίστοιχη προσέγγιση με την Κίνα και την Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης, έχουν προκαλέσει ανησυχίες.

Πάντως στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν και τα ζητήματα της σύγκρουσης στη Συρία και το Ιράκ, το Κυπριακό και η συνολική διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η γερμανική αστική τάξη θέλει να έχει ακόμα πιο ενεργό ρόλο.

Προχωρά η προσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ

Στην Αγκυρα πραγματοποιούνται από χτες έως την Πέμπτη οι πρώτες πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ μετά το 2010, όταν είχαν διακοπεί οι σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή την επέμβαση ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» που πήγαινε στη Γάζα, με 10 νεκρούς Τούρκους. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ουμίτ Γιαλτσίν, θα συναντηθεί με τον Γενικό Διευθυντή του ισραηλινού ΥΠΕΞ, Γιουβάλ Ροτέμ, με στόχο να αυξηθούν οι αμοιβαίες επισκέψεις και να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος θα συναντηθεί επίσης σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη με τις διπλωματικές αντιπροσωπείες και εβραϊκές κοινότητες στην Τουρκία. Στο ίδιο πλαίσιο την ερχόμενη βδομάδα, στις 7-8 Φλεβάρη, ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού, Ναμπί Αβτσί, θα επισκεφτεί το Ισραήλ.

Χιλιάδες οι διωκόμενοι για το πραξικόπημα

Σε ανακοινώσεις που έγιναν χτες καταγράφονται οι διώξεις και εκκαθαρίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα για διασυνδέσεις με τους πραξικοπηματίες και την οργάνωση του ιμάμη - επιχειρηματία που διαμένει στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται ως «εγκέφαλος» και του οποίου την έκδοση ζητάει η Τουρκία.

Ο υπουργός Εργασίας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ανακοίνωσε ότι 125.485 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, και μέχρι σήμερα 94.867 από αυτούς έχουν απολυθεί.

Περίπου 40.000 εργαζόμενοι στο αστυνομικό σώμα, στον στρατό, στο δικαστικό σώμα, στον δημόσιο τομέα και στην εκπαίδευση έχουν προφυλακιστεί περιμένοντας τη δίκη τους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απόψε η ψηφοφορία στη Βουλή για το Brexit...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα (ώρα Γκρίνουιτς) η διήμερη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, με επίκεντρο το νομοσχέδιο που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, για ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της πολύωρης συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο αρμόδιος υπουργός για τη διαπραγμάτευση της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit), Ντέιβιντ Ντέιβις, κάλεσε τους βουλευτές να απαντήσουν στο ακόλουθο «απλό ερώτημα»: «Εμπιστεύεστε ή όχι τον λαό;» Στη συνέχεια υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά το πώς θα γίνει αυτό. Υπογράμμισε ακόμη ότι το νομοσχέδιο αφορά την προώθηση μίας διαδικασίας «χωρίς γυρισμό».

Δεκάδες Συντηρητικοί και Εργατικοί βουλευτές στις τοποθετήσεις τους έδειξαν πως είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, δίχως βεβαίως να λείψουν οι ενδοαστικές κόντρες, με συναδέλφους τους που γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να απορρίψουν την ενεργοποίηση του άρθρου 50, λέγοντας πως ήταν αποφασισμένοι να σεβαστούν την ετυμηγορία των ψηφοφόρων της εκλογικής τους περιφέρειας, που στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιούνη ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Εάν τελικώς ψηφιστεί απόψε το νομοσχέδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε θα προωθηθεί σε αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα εξετάσει εξονυχιστικά το νομοσχέδιο και ακολούθως θα προωθηθεί στη (μη αιρετή) Βουλή των Λόρδων. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μέι έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας πριν τις 31 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ