Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσκεψη Μέρκελ σε περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

To αυριανό ταξίδι της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Τουρκία και η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα, που έχει ως βασικά θέματα το Προσφυγικό και το μέλλον της ΕΕ, γίνεται σε μια ταραγμένη περίοδο. Τελευταίο «κόκκινο πανί» για την Τουρκία είναι η αίτηση ασύλου που κατέθεσαν γύρω στους 40 Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι υπηρετούσαν σε βάση του ΝΑΤΟ στην Γερμανία, και θεωρείται ότι πήραν μέρος στο πραξικόπημα του Ιούλη του 2016 κατά του Ερντογάν. Ταυτόχρονα, οι απειλές της Τουρκίας να μην εφαρμόσουν την συμφωνία για το Προσφυγικό με την ΕΕ ανησυχούν ιδιαίτερα τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος της τελευταίας, Στέφαν Ζάιμπερτ, μιλώντας για την επίσκεψη Μέρκελ, σημείωσε ότι αυτή «έχει μεγάλη σημασία για να διατηρηθεί η επικοινωνία με την Τουρκία, η οποία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και πολύ σημαντική γείτονας της ΕΕ». Ταυτόχρονα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση των Τούρκων στρατιωτικών που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, ανέφερε ότι θα αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές. Πάντως, και με δεδομένη την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης για τη μη έκδοση των 8 στρατιωτικών από την Ελλάδα και τις προκλήσεις στο Αιγαίο, αναμένεται ότι αυτό θα είναι το πιο «καυτό» ζήτημα. Αλλωστε η Τουρκία έχει το τελευταίο διάστημα εκφράσει παράπονα για τη στάση των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ (ΗΠΑ και Γερμανίας) σε σχέση με τη «μη αποφασιστική καταδίκη του πραξικοπήματος», ενώ και η επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, όπως και οι δηλώσεις για αντίστοιχη προσέγγιση με την Κίνα και την Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης, έχουν προκαλέσει ανησυχίες.

Πάντως στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν και τα ζητήματα της σύγκρουσης στη Συρία και το Ιράκ, το Κυπριακό και η συνολική διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η γερμανική αστική τάξη θέλει να έχει ακόμα πιο ενεργό ρόλο.

Προχωρά η προσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ

Στην Αγκυρα πραγματοποιούνται από χτες έως την Πέμπτη οι πρώτες πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ μετά το 2010, όταν είχαν διακοπεί οι σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή την επέμβαση ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» που πήγαινε στη Γάζα, με 10 νεκρούς Τούρκους. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ουμίτ Γιαλτσίν, θα συναντηθεί με τον Γενικό Διευθυντή του ισραηλινού ΥΠΕΞ, Γιουβάλ Ροτέμ, με στόχο να αυξηθούν οι αμοιβαίες επισκέψεις και να ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος θα συναντηθεί επίσης σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη με τις διπλωματικές αντιπροσωπείες και εβραϊκές κοινότητες στην Τουρκία. Στο ίδιο πλαίσιο την ερχόμενη βδομάδα, στις 7-8 Φλεβάρη, ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού, Ναμπί Αβτσί, θα επισκεφτεί το Ισραήλ.

Χιλιάδες οι διωκόμενοι για το πραξικόπημα

Σε ανακοινώσεις που έγιναν χτες καταγράφονται οι διώξεις και εκκαθαρίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα για διασυνδέσεις με τους πραξικοπηματίες και την οργάνωση του ιμάμη - επιχειρηματία που διαμένει στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται ως «εγκέφαλος» και του οποίου την έκδοση ζητάει η Τουρκία.

Ο υπουργός Εργασίας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ανακοίνωσε ότι 125.485 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, και μέχρι σήμερα 94.867 από αυτούς έχουν απολυθεί.

Περίπου 40.000 εργαζόμενοι στο αστυνομικό σώμα, στον στρατό, στο δικαστικό σώμα, στον δημόσιο τομέα και στην εκπαίδευση έχουν προφυλακιστεί περιμένοντας τη δίκη τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ