Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ελιγμός για εκκένωση του εποικισμού Αμόνα

Εποικισμοί στη Δυτική Οχθη που καταπατούν Παλαιστινιακή γη
Εποικισμοί στη Δυτική Οχθη που καταπατούν Παλαιστινιακή γη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ειδοποιητήρια για εκκένωση μέχρι αύριο (Πέμπτη) του παράνομου εβραϊκού εποικισμού Αμόνα που δημιουργήθηκε πριν περίπου δυόμισι δεκαετίες πάνω σε γη παλαιστινιακής ιδιοκτησίας στη Δυτική Οχθη μοίρασε χτες ο ισραηλινός στρατός στο πλαίσιο εφαρμογής απόφασης που πήρε το 2014 το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο. Μετά την εκκένωση του εποικισμού Αμόνα προβλέπεται η κατεδάφιση των δεκάδων κτιρίων μέχρι τις 8 του μηνός. Η απόφαση αυτή περισσότερο είναι ένας ελιγμός που δεν αλλάζει την ουσία της βάρβαρης κατοχής του Ισραήλ και τους συνεχιζόμενους νέους εποικισμούς. Αλλωστε, η κυβέρνηση του Μπ. Νετανιάχου έχει ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες σχέδια για την κατασκευή αρκετών χιλιάδων νέων κατοικιών για Εβραίους έποικους σε εδάφη της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων.

Ο εποικισμός Αμόνα έχει δημιουργηθεί πάνω σε λοφώδεις εκτάσεις κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης με την ανοχή της ισραηλινής κυβέρνησης. Το 2006 η ισραηλινή αστυνομία είχε γκρεμίσει μόλις εννιά σπίτια εποίκων, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα σε εποίκους και ισραηλινό στρατό και την ανάδειξη του εποικισμού σε «σύμβολο αγώνα» των Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη. Εφόσον επιχειρηθεί και ολοκληρωθεί η διαδικασία κατεδάφισης του εποικισμού Αμόνα δεν αποκλείεται να προκαλέσει εξελίξεις που ίσως προκαλέσουν ρήγμα στην κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ακροδεξιά κόμματα εποίκων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ως υπουργοί και πιθανόν δεν ικανοποιηθούν με τις νέες άδειες που έχουν δοθεί για εποικισμούς σε άλλες περιοχές.

Το ίδιο 24ωρο, αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσαν απόφαση για τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών στη Δυτική Οχθη στις 13 Μάη. Πάντως, ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Φάουζι Μπαχούμ, φάνηκε να απορρίπτει το ενδεχόμενο παράλληλης διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών και στη Λωρίδα της Γάζας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ