Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τεθωρακισμένα από τις ΗΠΑ σε Κούρδους

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΑΓΚΥΡΑ.--

Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ φαίνεται πως όχι μόνο δεν φρενάρει, αλλά αντίθετα αυξάνει τη στρατιωτική υποστήριξη στις δυνάμεις Αράβων και Κούρδων μαχητών των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), στις οποίες συμμετέχουν Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG που θεωρούνται από την Αγκυρα «τρομοκρατική οργάνωση».

Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει νέες ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές ανάμεσα σε ΗΠΑ - Τουρκία. Ο Ταλάλ Σέλο, εκπρόσωπος των δυνάμεων SDF, δήλωσε χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο πως έγιναν επαφές ανάμεσα σε στελέχη της οργάνωσης και αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, και πως οι μαχητές της οργάνωσης παρέλαβαν ήδη για πρώτη φορά αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα. Σημείωσε πως η νέα κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ υποσχέθηκε «ακόμα περισσότερη υποστήριξη» στο πλαίσιο κλιμάκωσης των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο παρελθόν, παραλαμβάναμε όπλα, πυρομαχικά. Με τα τεθωρακισμένα, εισερχόμαστε σε μια νέα φάση υποστήριξης».

Η νέα στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ διαδραματίζεται σε μία περίοδο κατά την οποία δυνάμεις μαχητών της οργάνωσης SDF έχουν περικυκλώσει τη Ράκα (που θεωρείται προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία), αποκλείοντάς την από άλλες περιοχές τζιχαντιστών όπως η Ντέιρ Εζόρ. Φαίνεται δηλαδη πως πλησιάζει η φάση κλιμάκωσης της επιχείρησης που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Νοέμβρη με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι «απορίες» της «Χουριέτ»

Το ίδιο 24ωρο η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναρωτιόταν γιατί η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ επέλεξε να επικοινωνήσει το Σαββατοκύριακο με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν για τη λεγόμενη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» επί του συριακού εδάφους, δεδομένου πως πρόκειται για ιδέα της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, η οποία προσέκρουε στις επιφυλάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης Ομπάμα, που θεωρούσε πως η δημιουργία τέτοιων ζωνών θα μπορούσε να περιπλέξει τις κόντρες και τις επιχειρήσεις ανάμεσα σε στρατιωτικές δυνάμεις ΗΠΑ και Ρωσίας που δρουν στην περιοχή.

Η «Χουριέτ» σημειώνει το γεγονός πως ο Τραμπ απέφυγε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, παρά τη δήλωση του τελευταίου πως επιθυμεί «το ταχύτερο δυνατόν» επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο για τις εξελίξεις στη Συρία και τη Μ. Ανατολή. Υπογραμμίζει επίσης τα ακόλουθα δύο γεγονότα: α) Η Σ. Αραβία, σε αντίθεση με την Τουρκία, δεν φιλοξενεί ούτε έναν Σύρο πρόσφυγα (ενώ αντίθετα στο τουρκικό έδαφος υπάρχουν πάνω από 3.000.000 Σύροι πρόσφυγες). β) Η Σ. Αραβία δεν έχει κοινά σύνορα με τη Συρία (ενώ αντίθετα η Τουρκία μοιράζεται συνοριακή γραμμή περίπου 910 χλμ)...

Διανομή τροφίμων του ΟΗΕ από αέρος

Τις ρίψεις τροφίμων από αέρος ξανάρχισε ο ΟΗΕ στους κατοίκους της πόλης Ντέιρ Εζόρ στην ανατολική Συρία, που είχαν ανασταλεί εξαιτίας των συγκρούσεων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, οι παραδόσεις ξεκίνησαν την Κυριακή, αφού βρέθηκε ασφαλής περιοχή για τις νέες ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι περίπου 93.000 κάτοικοι της πόλης, η οποία πολιορκείται εδώ και έναν χρόνο από τους τζιχαντιστές, έχουν καταφέρει να επιβιώσουν σε μια μικρή περιοχή της πόλης που ελέγχεται από τον συριακό στρατό χάρη στις (από αέρος) ρίψεις τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ