ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Εγκλωβισμός του λαού σε αλλότρια συμφέροντα

Οταν λαϊκές δυνάμεις διαδηλώνουν με τη σημαία της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ... κάτι δεν πάει καλά

Copyright 2016 The Associated

Οταν λαϊκές δυνάμεις διαδηλώνουν με τη σημαία της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ... κάτι δεν πάει καλά
Η ενδοαστική κόντρα συνεχίζεται στην Πολωνία, καταφέρνοντας να εγκλωβίζει και σημαντικές λαϊκές μάζες να διαδηλώνουν κάτω από τις σημαίες των εκμεταλλευτών τους. Ετσι και το περασμένο Σάββατο, χιλιάδες άνθρωποι (γίνεται λόγος από τους διοργανωτές για 250.000) βγήκαν στους δρόμους στη Βαρσοβία για τη λεγόμενη «υπεράσπιση της Δημοκρατίας» και της «θέσης της Πολωνίας στην Ευρώπη», δηλαδή στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Η διαδήλωση διοργανώθηκε από το αντιπολιτευόμενο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών ενάντια στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) του Γιάροσλαβ Καζίνσκι και της πρωθυπουργού Μπεάτα Ζίντλο για να καταγγείλει ότι αυτή «γυρίζει την πλάτη στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η ενδοαστική αντιπαράθεση έχει αρχίσει νωρίτερα μετά την «αλλαγή σκυτάλης» στην αστική εξουσία τον Οκτώβρη του 2015, όταν το κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» με ευρωσκεπτικιστικές θέσεις, εκφράζοντας τμήμα του κεφαλαίου, που θέλει άλλη σχέση με την ΕΕ, άρχισε να νομοθετεί αντίστοιχους νόμους με αυτούς της Ουγγαρίας για τον έλεγχο των ΜΜΕ, του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που κατά τους αντιπάλους της καταργούν το «κράτος δικαίου». Βέβαια, το «δίκαιο» αυτό για όλα τα αστικά κόμματα είναι τα συμφέροντα των καπιταλιστών που υπερασπίζονται και οι «ευρωπαϊστές» και φυσικά η ίδια η λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Πάντως, είναι φανερό ότι η κυρίαρχη μερίδα της πολωνικής αστικής τάξης (η Πολωνία είναι η 6η οικονομία της ΕΕ) επιχειρεί να χτίσει τις δικές της συμμαχίες, για να εξυπηρετήσει τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα. Αυτό φαίνεται και από την ιδιαίτερη σχέση της Πολωνίας με τις αντιδραστικές κυβερνήσεις της Βαλτικής (βλέπε επέμβαση στην Ουκρανία) ή από την Ομάδα του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) με παρατηρητές και άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο της ανισομετρίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης το κάθε αστικό κράτος, ανάλογα με τη δύναμή του (οικονομική, πολιτική, στρατιωτική) διεκδικεί το μερίδιό του. Το ποιος θα το κάνει καλύτερα από τις αστικές δυνάμεις της Πολωνίας δημιουργεί και την ενδοαστική αντιπαράθεση, με το λαό, δυστυχώς, να στοιχίζεται κάτω από αλλότρια συμφέροντα.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Εμπλοκή στη διαδικασία παραπομπής της Ρουσέφ

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της παραπομπής της Προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, σε δίκη για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς και κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος. Με απόφαση του προέδρου της Βουλής, Βλαντιμίρ Μαρανάο (αντικατέστησε τον Εντουάρντο Κούνια που διώκεται για διαφθορά στο σκάνδαλο της πετρελαϊκής «Πετρομπράς»), ακυρώθηκε χτες η σχετική ψηφοφορία στη Γερουσία, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Θυμίζουμε ότι στις 17 Απρίλη η Βουλή, με 367 υπέρ στους 513 βουλευτές, είχε εγκαινιάσει τη διαδικασία της αποπομπής. Ο πρόεδρος, που μάλιστα ήταν ως πρόσφατα σύμμαχος του Κούνια, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι μετά από αίτημα των δικηγόρων της Ρουσέφ και αναψηλάφηση της υπόθεσης, αποδείχτηκε ότι δεν στοιχειοθετούνται κατηγορίες κατά της Ρουσέφ ειδικά «εγκλημάτων ευθύνης». Ετσι, με βάση το δαιδαλώδες σύστημα λειτουργίας της Βουλής, σε περίπτωση νέας προσπάθειας παραπομπής της Ρουσέφ, θα απαιτηθούν 5 συνεδρίες και στοιχειοθέτηση ξανά των κατηγοριών.

Για την όλη υπόθεση, η Ρουσέφ, όταν ενημερώθηκε, συνέστησε «ψυχραιμία γιατί είναι μια εποχή με τεχνάσματα και μεθοδεύσεις».

Οπως και να έχει, όλη αυτή η κατάσταση, που συνιστά μια ακόμα ενδοαστική αντιπαράθεση, δείχνει και την τάση που διαμορφώνεται στην αστική τάξη να αλλάξει «άλογο» και να αναδείξει τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση στη θέση της σοσιαλδημοκρατικής των Λούλα και Ρουσέφ, που από το 2001 εξασφάλιζε τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και κάποια ψίχουλα στο λαό. Ειδικότερα όταν η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει με -4% του ΑΕΠ το 2015 και ενώ στήνεται το νέο πανηγύρι για το κεφάλαιο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο (το καλοκαίρι), δυναμώνει και η προσπάθεια αναζήτησης μιας σχετικής σταθερότητας στο πολιτικό σύστημα. Από όλη αυτή την αντιπαράθεση και φαγωμάρα ο λαός βγαίνει χαμένος όσο δεν βάζει απέναντί του τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο στο σύνολό του, που ιδιοποιείται τον πλούτο που αυτός παράγει.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Ενώ συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στους στρατούς της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η κυβέρνηση της Αρμενίας απέφυγε να καταθέσει ένα κατηγορηματικό σχέδιο νόμου για την επίσημη αναγνώριση της λεγόμενης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οπως ανακοινώθηκε, η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Βουλής δεν θα συζητήσει συγκεκριμένο νόμο. Ωστόσο, δηλώνεται ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ και παίρνοντας υπόψιν την εξελισσόμενη κατάσταση και εξωτερικούς παράγοντες.

Πάντως, το ΥΠΕΞ της Ρωσίας εξέφρασε για άλλη μια φορά τη διαθεσιμότητά του, στο πλαίσιο της Ομάδας του Μινσκ από το 1994, να συμβάλει στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.

Φυσικά, η αντιπαράθεση στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας που επικράτησε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, δεν πρόκειται να επιλυθεί. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ (βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν με 150.000 Αρμένιους και μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ ανακήρυξε την ανεξαρτησία του) και ολόκληρος ο Καύκασος είναι μέρος ενός ευρύτερου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο της Ενέργειας και των αγωγών μεταφοράς της, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το κουβάρι είναι μπλεγμένοι οι λαοί, στην κόντρα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκίας (που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν) και Ρωσίας, που «παίζει» και με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν για τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλιακών ομίλων.

Αυτό επιβεβαιώνει και διαμεσολάβηση της λεγόμενης Ομάδας Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), από το 1994, μετά τον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, με χιλιάδες θύματα, όπου συμπροεδρεύουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Από τότε, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και 7 ακόμα περιοχές ελέγχονται από τον αρμενικό στρατό και το Αζερμπαϊτζάν, θεωρώντας τες «κατεχόμενα εδάφη», συνεχίζει να τις διεκδικεί.

Προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ.--

Τόσο τα «έξιτ - πολς» όσο και τα πρώτα αποτελέσματα εμφάνιζαν το δήμαρχο της νότιας πόλης Νταβάο, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, να προπορεύεται (με 41%) στην «κούρσα» για την ανάδειξη νέου Προέδρου στις Φιλιππίνες.

Πολλά αστικά ΜΜΕ προέβαλαν τον 71χρονο πρώην εισαγγελέα ως κάτι το διαφορετικό, παίρνοντας αφορμές από το έντονο ύφος που χρησιμοποιεί, μοιράζοντας υποσχέσεις π.χ. για την πάταξη του εγκλήματος και της διαφθοράς σε 3 - 6 μήνες αφού εκλεγεί. Ορισμένοι τον εμφανίζουν ως τον «Ντόναλντ Τραμπ» των Φιλιππίνων.

Η πόλη Νταβάο, της οποίας είναι δήμαρχος εδώ και πολλά χρόνια, θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες στη χώρα και όλη την περιοχή. Ο ίδιος είχε δηλώσει σε προεκλογική του συγκέντρωση με επιχειρηματίες ότι «πριν μια πόλη ή μια επαρχία ευημερήσει αληθινά, πρέπει να επιβληθεί τάξη. Ετσι ώστε, να έρθουν επενδυτές, να αισθανθούν άνετα ότι δε θα υπάρχει διαφθορά, θα είναι ασφαλείς και ότι οι εταιρείες τους θα ακμάσουν».

Σε δηλώσεις που έκανε χτες, ανέφερε ότι αν κερδίσει θα ζητήσει συνομιλίες, για να «λυθεί» η αντιπαράθεση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στις οποίες - πρόσθεσε - πρέπει να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Πρόσθεσε ότι η Κίνα θα πρέπει να σεβαστεί την ΑΟΖ των Φιλιππίνων και ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που βρίσκονται στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «εάν επιθυμούμε κοινές επιχειρήσεις, καλώς».

Oι Φιλιππίνες αποτελούνται από 7.000 νησιά και έχουν πληθυσμό που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια. Τα τελευταία χρόνια, έχουν ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην Κίνα (βλ. εδαφικές διαφορές σε Νότια Κινεζική Θάλασσα), ενώ παραμένουν στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, με τις οποίες πρόσφατα επισφράγισαν και τη στρατιωτική τους συνεργασία, ανανεώνοντας το δικαίωμα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να σταθμεύουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες ανακοινώσεις κατά του «εξτρεμισμού»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε «πενήντα νέα μέτρα», που αφορούν την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και θα κοστίσουν 40 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2018, αναφέρθηκε σε χτεσινές του ανακοινώσεις ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, δίνοντας συνέχεια στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» που το Παρίσι δυναμώνει, ειδικά μετά το μακελειό του περασμένου Νοέμβρη.

Ο Βαλς ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν κέντρα απο-ριζοσπαστικοποίησης, για άτομα που επιθυμούν να «επανενσωματωθούν» στην κοινωνία, όπως εξηγήθηκε. Το πρώτο «κέντρο» θα ανοίξει το καλοκαίρι και μέχρι το 2017 υπολογίζεται να υπάρχουν τέτοιες υποδομές σε κάθε περιφέρεια.

Αναδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι η όλη «αντι-τρομοκρατική» επιχείρηση αξιοποιείται και για την ενίσχυση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας, η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητά της και τη στενότερη «επιτήρηση» όσων δουλεύουν σε «ευαίσθητα» μέρη, όπως σταθμούς τρένων, αεροδρόμια, αλλά και χημικά εργοστάσια, ώστε να αποκλείονται άτομα που είναι «ριζοσπαστικοποιημένα». Ακόμα, τη δημιουργία ειδικής μονάδας παρακολούθησης εντός των φυλακών.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος της γαλλικής βουλής, Ντενί Μποπέν, παραιτήθηκε, ώστε να «μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του» ως προς τις καταγγελίες που έκαναν γυναίκες συνάδελφοί του για «παρενόχληση» και «σεξουαλική επίθεση». Τον Απρίλη ο Μποπέν είχε αποχωρήσει από το κόμμα των Οικολόγων EELV επικαλούμενος «στρατηγικές διαφωνίες».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ