Τρίτη 10 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ.--

Τόσο τα «έξιτ - πολς» όσο και τα πρώτα αποτελέσματα εμφάνιζαν το δήμαρχο της νότιας πόλης Νταβάο, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, να προπορεύεται (με 41%) στην «κούρσα» για την ανάδειξη νέου Προέδρου στις Φιλιππίνες.

Πολλά αστικά ΜΜΕ προέβαλαν τον 71χρονο πρώην εισαγγελέα ως κάτι το διαφορετικό, παίρνοντας αφορμές από το έντονο ύφος που χρησιμοποιεί, μοιράζοντας υποσχέσεις π.χ. για την πάταξη του εγκλήματος και της διαφθοράς σε 3 - 6 μήνες αφού εκλεγεί. Ορισμένοι τον εμφανίζουν ως τον «Ντόναλντ Τραμπ» των Φιλιππίνων.

Η πόλη Νταβάο, της οποίας είναι δήμαρχος εδώ και πολλά χρόνια, θεωρείται μια από τις ασφαλέστερες στη χώρα και όλη την περιοχή. Ο ίδιος είχε δηλώσει σε προεκλογική του συγκέντρωση με επιχειρηματίες ότι «πριν μια πόλη ή μια επαρχία ευημερήσει αληθινά, πρέπει να επιβληθεί τάξη. Ετσι ώστε, να έρθουν επενδυτές, να αισθανθούν άνετα ότι δε θα υπάρχει διαφθορά, θα είναι ασφαλείς και ότι οι εταιρείες τους θα ακμάσουν».

Σε δηλώσεις που έκανε χτες, ανέφερε ότι αν κερδίσει θα ζητήσει συνομιλίες, για να «λυθεί» η αντιπαράθεση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στις οποίες - πρόσθεσε - πρέπει να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Πρόσθεσε ότι η Κίνα θα πρέπει να σεβαστεί την ΑΟΖ των Φιλιππίνων και ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που βρίσκονται στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «εάν επιθυμούμε κοινές επιχειρήσεις, καλώς».

Oι Φιλιππίνες αποτελούνται από 7.000 νησιά και έχουν πληθυσμό που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια. Τα τελευταία χρόνια, έχουν ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην Κίνα (βλ. εδαφικές διαφορές σε Νότια Κινεζική Θάλασσα), ενώ παραμένουν στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, με τις οποίες πρόσφατα επισφράγισαν και τη στρατιωτική τους συνεργασία, ανανεώνοντας το δικαίωμα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να σταθμεύουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ