Τρίτη 10 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε αναμονή για τις εξελίξεις στο ΑΚΡ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την πλήρη «ετοιμότητα» της «πτέρυγας Ερντογάν» εντός του (κυβερνητικού κόμματος) ΑΚΡ βεβαιώνουν, αν μη τι άλλο, οι καθημερινές δηλώσεις ηγετικών στελεχών του κόμματος που συνδέονται στενά με τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας.

Ετσι, ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Μπουλέντ Τουράν, δήλωσε χτες ότι «μία από τις προτεραιότητες για το ΑΚΡ θα είναι η αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Θα εργαστούμε για να ξεφορτωθούμε το σημερινό διττό σύστημα εκτελεστικής εξουσίας και να δημιουργήσουμε πιο σταθερές κυβερνήσεις. Οι εκπρόσωποι του ΑΚΡ θα εκλέξουν το πρόσωπο που θα φέρει το προεδρικό σύστημα στην Τουρκία».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική είναι και η αρθρογραφία στο φιλοκυβερνητικό Τύπο, που δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία για τις εσωκομματικές εξελίξεις. «Η αντιπολίτευση εργάζεται σκληρά για να μετατρέψει πλευρές της παραίτησης Νταβούτογλου σε "κύμα" αντι-Ερντογανικών συναισθημάτων μέσα στο ΑΚΡ. Με τη σειρά του, υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένοι υποστηρικτές του κόμματος να στραφούν ενάντια στον Νταβούτογλου. Αν το κυβερνών κόμμα θέλει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα πρόκληση, όλα του τα μέλη πρέπει να δράσουν υπεύθυνα», σημείωνε, χτες, χαρακτηριστικά η «Σαμπάχ».

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν επέλεξε χτες να δηλώσει ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο της Τουρκίας, συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου («βίζα») με την ΕΕ θα επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης της χώρας του.

Πάντως, ήδη, εμφανίζονται «σενάρια» για τυχόν συνέπειες που μπορεί να έχει η αποχώρηση Νταβούτογλου, π.χ. ως προς τις σχέσεις με την ΕΕ αλλά και συγκεκριμένες χώρες, όπως η Γερμανία (της οποίας η καγκελάριος φέρεται να είχε αναπτύξει πολύ καλή συνεργασία με τον Νταβούτογλου). Επικαλούμενη «Ευρωπαίο υπουργό», η γερμανική «Μπιλντ» υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται «εναλλακτικά» σχέδια σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, όπως την παραμονή των προσφύγων στα ελληνικά νησιά, την αναστολή των δρομολογίων πλοίων προς την ηπειρωτική χώρα και την απευθείας απέλαση στις χώρες καταγωγής εκείνων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι, τότε, τα λεφτά που προορίζονταν ως βοήθεια της Τουρκίας θα κατευθύνονταν στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ