Τρίτη 10 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
71η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Γιορτάζεται από τους λαούς, αξιοποιείται από τους αστούς

Οι άνθρωποι της πρώην ΕΣΣΔ δεν ξεχνούν την προσφορά της σοσιαλιστικής πατρίδας στη συντριβή του φασισμού

Από την παρέλαση του λεγόμενου «αθάνατου τάγματος»
Από την παρέλαση του λεγόμενου «αθάνατου τάγματος»
Με μια εντυπωσιακή σε όγκο στρατιωτική παρέλαση, που έγινε στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, για την 71η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης και εμφανή στόχο να κάνει επίδειξη δύναμης η αστική εξουσία της Ρωσίας, διοργάνωσε τους χτεσινούς γιορτασμούς. Περίσσεψαν οι αναφορές στο ένδοξο παρελθόν της Σοβιετικής Ενωσης, με λάβαρα, σφυροδρέπανα, γιγαντοπανό και μπόλικες εθνικιστικές κορόνες. Αυτό που επιδιώκεται όμως είναι να κρυφτεί το βασικό, ότι η νίκη ενάντια στους φασίστες ήταν αποτέλεσμα της εργατικής - σοσιαλιστικής εξουσίας. Φυσικά, το σημερινό αστικό κράτος, με ιδιαίτερη μαεστρία, αξιοποιεί την αίγλη και την προσφορά της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη και την περηφάνια που νιώθουν εκατομμύρια άνθρωποι τόσο στη Ρωσία όσο και στις άλλες χώρες που την συναποτελούσαν έως την ανατροπή του σοσιαλισμού. Αυτήν την άσβεστη Ιστορία, που βεβαίως η σημερινή αστική τάξη παραχαράσσει και αυτή με τη σειρά της με τον «αντισταλινισμό», χρησιμοποιεί στον ανταγωνισμό της με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Στη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία πήραν μέρος 10.000 στρατιώτες (για πρώτη φορά και γυναικεία τμήματα), 135 άρματα, 71 στρατιωτικά αεροσκάφη, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο σύντομο χαιρετισμό του σε μια έξαρση αστικού «πατριωτισμού» εμφάνισε τους στρατιώτες της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας ως «άξιους συνεχιστές των μεγάλων πατριωτών, ηρώων του πολέμου, που προασπίζουν τα συμφέροντα της χώρας με τιμή».

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να καλέσει τη διεθνή κοινότητα «να ενωθεί στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», το πρόσχημα που χρησιμοποιείται από όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων. Ετσι σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, ο πολιτισμός είναι αντιμέτωπος με την ωμότητα και τη βία. Η τρομοκρατία έχει καταστεί παγκόσμια απειλή και εμείς πρέπει να νικήσουμε αυτό το κακό. Η Ρωσία είναι πρόθυμη να ενώσει τις προσπάθειές της με άλλα κράτη, έτοιμη να εργαστεί για τη δημιουργία ενός σύγχρονου διεθνούς και αδέσμευτου συστήματος ασφαλείας». Επίσης, παρέλαση οργανώθηκε και στην αεροπορική βάση στο Χμέιμιμ της βορειοδυτικής Συρίας, όπου ο ρωσικός στρατός επιχειρεί, στηρίζοντας την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ, στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Χαρακτηριστική, επίσης, είναι και η προσπάθεια του σημερινού Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο (που προήλθε από την πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης), να αλλοιώσει την Ιστορία. Διοργάνωσε στο Κίεβο δεξίωση με βετεράνους της Αντιφασιστικής Νίκης, εκπροσώπους της ουκρανικής αντίστασης (όπου περιλαμβάνονται και αυτοί που αντιτάχθηκαν στον Κόκκινο Στρατό) και των μονάδων που συμμετέχουν στη λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία κατά των ανατολικών περιοχών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ που ελέγχουν πολιτοφυλακές. Μέσα από αυτό το ετερόκλητο ακροατήριο, ο μεγαλοκαπιταλιστής αστός πολιτικός θέλησε υποτίθεται να ...τιμήσει την επέτειο με διάθεση ...συμφιλίωσης.

Η μνήμη δεν σβήνει

Ξεχωριστή στιγμή στις χτεσινές εκδηλώσεις, που φυσικά αξιοποιεί το αστικό κράτος, είναι η λεγόμενη παρέλαση του «αθάνατου συντάγματος», που καθιερώθηκε τα τελευταία 4 χρόνια (και ο Πούτιν συμμετέχει), δηλαδή η πορεία των συγγενών των ηρώων που έπεσαν στη μάχη ενάντια στο φασισμό. Εκατομμύρια ανθρώπων στη Μόσχα και άλλες πόλεις σε όλες τις πρώην Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες βγαίνουν στους δρόμους, κρατώντας τα πορτρέτα των γονιών και των παππούδων τους ως ένδειξη τιμής στους νεκρούς, τα 27 εκατομμύρια που σκοτώθηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το τεράστιο τίμημα που πλήρωσαν οι λαοί της ΕΣΣΔ για τη συντριβή του φασιστικού τέρατος. Στη Μόσχα, που χτες ήταν ηλιόλουστη, υπολογίζεται ότι συμμετείχαν κάπου 500.000 κόσμου όλων των ηλικιών, με τις φωτογραφίες των ηρώων.

Στις επίσημες εκδηλώσεις στην Κόκκινη Πλατεία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ενώ προσκεκλημένοι της Δούμας ήταν οι πέντε Κουβανοί ήρωες που φυλακίστηκαν άδικα για αρκετά χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ.

Την επέτειο γιόρτασαν με δικές τους ξεχωριστές εκδηλώσεις το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, στη Μόσχα και άλλες πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ