Τρίτη 10 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχιση συναντήσεων προώθησης των αστικών συμφερόντων

Η Λευκωσία συνδέει τη «λύση» και με τη δημιουργία ενός πλήρως επαγγελματικού στρατού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη γνώμη ότι η κατάσταση στην Τουρκία (βλ. εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα) δε θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, την Παρασκευή. «Βεβαίως, εκφράστηκαν από πλευράς μας κάποιες ανησυχίες, αλλά η διαβεβαίωση είναι ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της πρόθεσης της Τουρκίας να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Κύπριος ηγέτης, ο οποίος για την ίδια τη συνάντηση με τον Ακιντζί είπε ότι «κινήθηκε μέσα σε ένα θετικό κλίμα», εντοπίζοντας ταυτόχρονα «μια αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες διαφορές και δυσκολίες κατά τρόπο που, ενώ θα αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες της κάθε μιας των κοινοτήτων, δεν θα επηρεάζονται την ίδια ώρα τα δικαιώματα της άλλης». Επανέλαβε, μάλιστα, ότι η προσπάθεια που γίνεται στοχεύει «να επιτύχουμε οριστικές και καταληκτικές συγκλίσεις που να μας οδηγήσουν σε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος εντός του έτους».

Σε ερώτηση για τις συνέπειες που θα έχει η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα χειριστεί το ζήτημα «με τον πρέποντα τρόπο και με διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας», διευκρινίζοντας ότι πρέπει να συνειδητοποιηθεί πως «δεν έχουμε τον καθοριστικό ρόλο, δηλαδή είναι ειδικές πλειοψηφίες που θα αποφασίσουν».

Από τη μεριά του, ο Μ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχουν δυσκολίες και αναμενόμενες διαφορές, «ωστόσο διανύεται απόσταση».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιμπρίς», υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες η Αγκυρα, που σύντομα θα φιλοξενήσει την (πρώτη) Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ, να προσκαλέσει επίσημα και τον Ακιντζί (κάτι που φυσικά δε θα αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της πάγιας τακτικής της Τουρκίας αλλά και αντίστοιχων προσκλήσεων που έχουν πυκνώσει τους τελευταίους μήνες, όπως έγινε και στο Φόρουμ του Νταβός). Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι η «Κιμπρίς» μιλά για «πιθανότητα για διπλωματική κινητικότητα» στο περιθώριο της Συνόδου, δεδομένου ότι εκεί θα παραστεί και ο Κύπριος Πρόεδρος, ενώ η τουρκική κυβέρνηση έχει απευθύνει ειδική πρόσκληση και στον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, για να παραστεί ο ίδιος στη Σύνοδο. Επίσης, στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί και ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

Ετοιμάζονται για πλήρως επαγγελματικό στρατό

Τέλος, να καταγραφεί ότι σε αναλυτική του συνέντευξη στο «Φιλελεύθερο» ο υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, τόνισε ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού «θα προσαρμοστούμε προς την κατεύθυνση ενός επαγγελματικού μεικτού ομοσπονδιακού στρατού. Ενός στρατού, χωρίς θητεία για κληρωτούς, αλλά αποτελούμενου μόνο από επαγγελματικά στελέχη, που θα επιτρέπει στην Κύπρο να προστατεύει τον εαυτό της και τα συμφέροντά της».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «η Κύπρος, με λύση ή χωρίς λύση, δεν θα αλλάξει γεωγραφία. Θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτή την ευαίσθητη και ταραγμένη περιοχή. Και πρέπει να προσθέσω ότι ο σημαντικά αναβαθμισμένος γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου, ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σε περίπτωση λύσης, συμβάλλοντας περαιτέρω στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ