Τρίτη 10 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Παραίτηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου

Την παραίτησή του από όλα τα αξιώματά του ανακοίνωσε χτες ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, προλαβαίνοντας ουσιαστικά τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος που το τελευταίο διάστημα εμφανιζόταν να τον αμφισβητεί.

Στη σχετική δήλωσή του σημείωνε: «Αυτή η χώρα χρειάζεται έναν καγκελάριο που έχει την πλήρη στήριξη του κόμματος. Η κυβέρνηση χρειάζεται μία νέα αρχή με δύναμη. Οποιος δεν έχει αυτήν τη στήριξη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον». Ως αιτία της αντίθεσης του Φάιμαν με την ηγεσία εμφανίζεται η «αλλαγή στάσης» στο ζήτημα της υποδοχής των προσφύγων, δηλαδή του κλεισίματος των συνόρων, που δήθεν δεν συνάδει με την παραδοσιακή θέση των Σοσιαλδημοκρατών. Επίσης, το γεγονός ότι στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μάη πάει ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ με 35,1% (με δεύτερο τον υποψήφιο των Πρασίνων) και ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε σημαντικές απώλειες (ο υποψήφιός τους ήρθε στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3 %) χρεώνεται και προσωπικά στον Φάιμαν. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι διαφορές έχουν βαθύτερες αιτίες και πιθανά σχέδια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με τον Φάιμαν ενδεχομένως να έχει και προσωπικές φιλοδοξίες.

Την ίδια ώρα, το σχήμα της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να έχει προβλήματα όπως και η στασιμότητα που παρατηρείται στην οικονομία, με την επιδιωκόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη να μην έρχεται, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται αντιπαραθέσεις και προσπάθεια αποστασιοποίησης, με τμήματα των Σοσιαλδημοκρατών να θεωρούν ότι δεν πρέπει να είναι τόσο «ενδοτικοί» στη συνεργασία με το Λαϊκό Κόμμα. Φυσικά, οι διαφορές τους δεν είναι στη στρατηγική αλλά στο ποιος καλύτερα θα χειραγωγήσει το λαό και θα υποστεί λιγότερο πολιτικό κόστος από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Και, βεβαίως, η αστική τάξη της Αυστρίας, με αφορμή και το Προσφυγικό όπως και η λεγόμενη ομάδα του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) διεκδικεί την αναβάθμισή της στον ανταγωνισμό με τις άλλες αστικές τάξεις στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Χτες, πάντως, ανακοινώθηκε από την αυστριακή προεδρία ότι προσωρινός καγκελάριος θα αναλάβει ο έως τώρα αντικαγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλογές την Κυριακή (2019-09-27 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε ο αντικαγκελάριος του Λαϊκού Κόμματος (2017-05-12 00:00:00.0)
Η ακροδεξιά πήρε την πρωτιά (2016-04-27 00:00:00.0)
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Φάιμαν (2015-11-24 00:00:00.0)
Το πρόβλημα της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας έχει σχέση με το Μάαστριχτ (2000-09-01 00:00:00.0)
Στον Κλίμα η εντολή για κυβέρνηση (1999-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ