Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Στον Κλίμα η εντολή για κυβέρνηση

ΒIENNH.-

Αναζητώντας ανάμεσα σε νικητές και ηττημένους, οι Σοσιαλδημοκράτες, τον κυβερνητικό εταίρο που θα μπορούσε δυνητικά να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης, πέρασαν περισσότερο από δύο μήνες. Μια καθυστέρηση πρωτοφανή για τα δεδομένα της αυστριακής πολιτικής σκηνής, αλλά αναμενόμενη καθώς ο ουσιαστικός νικητής - αν και δεύτερο - των εκλογών, που ανέτρεψε συνολικά το σκηνικό, δεν ήταν άλλος από το ακροδεξιό κόμμα των «Ελευθέρων», του Γιεργκ Χάιντερ.

Μόλις χτες, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 3ης του Οκτώβρη, και αφού προηγήθηκαν ήδη διερευνητικές επαφές - συνολικής διάρκειας 45 ωρών - ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα της Βουλής, ο Πρόεδρος της Αυστρίας Τόμας Κλέστιλ έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού, και μέχρι τώρα καγκελάριο της κυβέρνησης συνασπισμού «Σοσιαλδημοκρατών» και «Συντηρητικού Κόμματος», Βίκτορ Κλίμα.

Ο Κλίμα, ο οποίος προτίθεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το «Λαϊκό Κόμμα» για ανανέωση της κυβερνητικής συνεργασίας τους αμέσως μετά την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα σύνοδο των ηγετικών οργάνων του κόμματος αυτού, θα καταθέσει στον Πρόεδρο Κλέστιλ, στα τέλη του μήνα, έναν πρώτο απολογισμό για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Οπως δήλωσε απόψε ο καγκελάριος, μέσα Γενάρη θα γνωρίζει ο ίδιος εάν θα υπάρξει τελικά ένας εκ νέου συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών του με το Λαϊκό Κόμμα.

Τα ηγετικά όργανα του Λαϊκού Κόμματος αναμένεται να ανακαλέσουν την ερχόμενη Δευτέρα προηγούμενη απόφασή τους που ήθελε το κόμμα - εξαιτίας του παραγκωνισμού του στις πρόσφατες εκλογές από τη δεύτερη στην τρίτη θέση - να περνά μελλοντικά στην αντιπολίτευση και να μη συμμετάσχει πλέον στην επόμενη κυβέρνηση.

Μια ανανέωση της κυβερνητικής συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατικού και Λαϊκού Κόμματος - όπως συνέβαινε τα τελευταία 13 χρόνια - εμφανίζεται ως η μόνη εφικτή λύση - σύμφωνα με τους αναλυτές -για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Αυστρίας. Και τούτο, αφ' ενός γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες του Κλίμα απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα των Ελευθέρων, και αφ' ετέρου γιατί ένας ενδεχόμενος συνασπισμός Ελευθέρων και Λαϊκού Κόμματος θα προκαλούσε διεθνείς αντιδράσεις με επιζήμια επακόλουθα για την Αυστρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ