Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Προεδρική επίσκεψη σε μια ακόμη εστία έντασης...

O Πρόεδρος της Ινδονησίας με τον εκπρόσωπο της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης

Associated Press

O Πρόεδρος της Ινδονησίας με τον εκπρόσωπο της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Επίσκεψη στην Αμπόν, πρωτεύουσα της ταραγμένης επαρχίας Μαλούκου, όπου εδώ και μήνες μαίνονται αιματηρές συγκρούσεις Μουσουλμάνων - Χριστιανών και δυνάμεων ασφαλείας, πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Ουαχίντ συνοδεία της αντιπροέδρου, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σκοπός των εκεί συναντήσεων και διαβουλεύσεων που θα έχει ο Πρόεδρος Ουαχίντ με τοπικούς αξιωματούχους και ενδεχομένως εκπροσώπους των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων της επαρχίας Μαλούκου, θα είναι - τι άλλο; - η διερεύνηση εξεύρεσης τρόπων για την εκτόνωση των ταραχών, οι οποίες από τις αρχές του χρόνου είχαν ως αποτέλεσμα, το θάνατο περισσοτέρων από 700 ατόμων.

Τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος Ουαχίντ αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς από εκεί θα διαφανεί εάν υπάρχει πολιτική δυνατότητα εξεύρεσης λύσης. Σε αντίθετη περίπτωση, η ήδη φορτισμένη κατάσταση στην επαρχία Μαλούκου (γνωστή κατά την περίοδο της ολλανδικής αποικιοκρατίας ως Σπάις Αϊλαντς) προβλέπεται πως θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, οι οποίες ίσως οδηγήσουν - κάποια στιγμή - ακόμη και στην οριστική ρήξη δεσμών με την κεντρική κυβέρνηση στην Τζακάρτα. Οπερ συμβαίνει σήμερα σε μία πλειάδα περιοχών αυτής της τέταρτης πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, με πιο «ζέουσα» περιοχή την επαρχία Ατσέι, όπου θεριεύει -ιδιαίτερα έντονα τον τελευταίο καιρό - το κίνημα ανεξαρτησίας. Το γεγονός, πάντως, πως ο Πρόεδρος Ουαχίντ προτίμησε να επισκεφθεί την επαρχία Μαλούκου απ' την περισσότερο «εκρηκτική» επαρχία Ατσέι, δεν προβληματίζει τους πολιτικούς παρατηρητές, μιας που τον τελευταίο καιρό ο Ινδονήσιος ηγέτης παραδέχτηκε πως είχε μυστικές συνομιλίες με στελέχη των ανταρτών. Εντούτοις, τα αποτελέσματα αυτών των επαφών, που μεταξύ άλλων προκάλεσαν τη μήνι των ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων, δεν έγιναν ευρέως γνωστά.

  • Οι κατολισθήσεις από λόφο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη Παντάγκ της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρα, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 15 ατόμων και τον εγκλωβισμό περισσότερων από 50 άλλων μέσα σε τόνους λάσπης και πέτρας. Τα τοπικά συνεργεία διάσωσης εκφράζουν φόβους πως οι ελπίδες για τη διάσωση των 50 ατόμων είναι αμυδρές, ενώ παράλληλα διαβλέπουν τον κίνδυνο να προκληθούν περαιτέρω προβλήματα καθώς δεν αποκλείονται και νέες κατολισθήσεις. Προ της κατολισθήσεως είχαν προηγηθεί ισχυρές βροχοπτώσεις. Εντούτοις, η πραγματική «ρίζα» του κακού οφείλεται στην αποψίλωση τεράστιων δασικών εκτάσεων που έγινε τα τελευταία χρόνια στην περιφέρεια της πόλης Παντάγκ στο όνομα... της «προόδου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ