ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2024
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνονται οι δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα

Ενώ παραμένει το εγκληματικό κλείσιμο των μεθοριακών περασμάτων από τα οποία έμπαινε η ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια

Copyright 2024 The Associated

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε χτες στους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς των τελευταίων βδομάδων στη Ράφα στη νότια Γάζα, συνεχίζοντας παράλληλα το ερμητικό κλείσιμο των μεθοριακών περασμάτων σε Ράφα και Κερέμ Σαλόμ, κλιμακώνοντας το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Πέρα από τις ανατολικές συνοικίες της Ράφας, που βομβαρδίζονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα, χτες βομβαρδίστηκαν στα τυφλά και συνοικίες στο κέντρο της πόλης. Βομβαρδίστηκε επίσης σφοδρά η πόλη Ζεϊτούν, στα νότια της πόλης της Γάζας.

Στις 216 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων έχουν σκοτωθεί 34.904 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 78.514. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 110.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εκτοπίζονται ξανά

Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη Ράφα προκάλεσε από τη Δευτέρα έως χτες την άτακτη φυγή άνω των 80.000 αμάχων (οι περισσότεροι ήδη εκτοπισμένοι).

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, παίρνοντας στην πλάτη τα λιγοστά υπάρχοντα, εγκαταλείπουν τη Ράφα όπως μπορούν, ακόμα και με τα πόδια, ή με κάρα και γαϊδουράκια. Μικρά παιδιά παίρνουν στην πλάτη τα μικρότερα αδέλφια τους, ακολουθώντας με τα πόδια τους γονείς και όσα από τα μέλη της οικογένειας παραμένουν ζωντανά, αναζητώντας μάταια ασφαλές καταφύγιο...

Ο Βρετανός γιατρός Τζέιμς Σμιθ, που δουλεύει σε ανθρωπιστική αποστολή σε νοσοκομείο της Ράφας, είπε στο BBC πως έχουν αρχίσει τα τελευταία 24ωρα τις προληπτικές εκκενώσεις νοσοκομείων. Τόνισε πως οι ασθενείς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι τρομοκρατημένοι γιατί δεν ξέρουν πώς και πού να μεταφέρουν ανήμπορους ανθρώπους. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι βομβαρδισμοί του τελευταίου 24ώρου είναι οι σφοδρότεροι εδώ και βδομάδες και πως συνεχώς μεταφέρονται αιμόφυρτοι άμαχοι κάθε ηλικίας.

Το βρετανικό δίκτυο μετέδωσε χτες πως το 50% των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στη Ράφα έχει καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές και πως το καθαρό νερό παραμένει δυσεύρετο. Πλέον λειτουργούν μόλις 2 από τα 6 εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις συνθήκες υγιεινής σε περιοχές που βομβαρδίζονται συνεχώς και είναι κατάμεστες από κόσμο...

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγέσους επανέλαβε πως τα καύσιμα στα νοσοκομεία της νότιας Γάζας μετά βίας διαρκούν για 3 μέρες. Ανέφερε πως το νοσοκομείο Νατζάρ έκλεισε.

Σε χτεσινή ανάρτηση του ΠΟΥ αναφέρεται πως «μετά από πάνω από 200 μέρες σύρραξης, πάνω από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια. Η έλλειψη τροφίμων και πόσιμου νερού έχει αυξήσει τη μετάδοση ασθενειών».

Επιπλέον χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε πως έχει να πάει βοήθεια στη νότια Γάζα τουλάχιστον ένα 48ωρο. Ο διευθυντής του οργανισμού στη Γάζα ανέφερε πως τα ισραηλινά στρατεύματα εμποδίζουν και την πρόσβαση στη βασική αποθήκη του WFP στη Ράφα...

Με τη γνωστή υποκρισία της Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφο του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Αναντολού» μετέφερε τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την «απαράδεκτη» ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα και κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας στα σύνορα με την Αίγυπτο «το συντομότερο δυνατόν».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα.

Παράλληλα με το κλείσιμο μεθοριακών περασμάτων από τον κατοχικό στρατό, το Ισραήλ αξιοποιεί και άλλα μέσα και προσχήματα για να μπλοκάρεται η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η εφημερίδα «Haaretz» ανέφερε χτες νέα επίθεση Ισραηλινών «διαδηλωτών» στα σύνορα με την Ιορδανία, οι οποίοι εμπόδισαν ιορδανικά φορτηγά με βοήθεια για τη Γάζα να εισέλθουν. Μαζί τους ήταν και ο δήμαρχος της νότιας πόλης Μίτζπε Ραμόν, Ελία Γουίντερ. Εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών αρχών ανακοίνωσε πως από την Τετάρτη συνελήφθησαν τουλάχιστον 25 άτομα.

Το ίδιο διάστημα στο Ισραήλ, για πρώτη φορά, επιδόθηκε κλήτευση για υποχρεωτική στράτευση σε 30 υπερορθόδοξους Εβραίους (Haredi), κατηγορία πληθυσμού που εξαιρούνταν από την αρχή συστάσεως του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης ισραηλινής εισβολής στη Γάζα αλλά και των προετοιμασιών για πολεμική σύγκρουση με τον Λίβανο και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση στην περιοχή, στο Ισραήλ επιταχύνονται μέτρα για τη στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Δυτική Οχθη: Νέα θύματα επιθέσεων των κατοχικών αρχών

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις σε χωριά και πόλεις της Δυτικής Οχθης, τραυματίζοντας το πρωί της Πέμπτης δύο έφηβους 14 και 17 ετών στην πόλη Μπιρζεΐτ (βόρεια της Ραμάλας) στη διάρκεια επιδρομής.

Παράλληλα έκαναν εισβολή και στο χωριό Τζάφνα, επικεντρώνοντας την επίθεση σε ένα εμπορικό πολυκατάστημα, όπου πήραν τις ταυτότητες όλων των εργαζομένων και στη συνέχεια τους συνέλαβαν.

Επιδρομή έγινε και στο χωριό αλ Μίνγια (νοτιοανατολικά της Βηθλεέμ), όπου στρατιώτες εισέβαλαν σε αρκετά σπίτια και τα λεηλάτησαν στο πλαίσιο «έρευνας». Στη συνέχεια απέκλεισαν το χωριό, έβαλαν τις ισραηλινές σημαίες σε ορισμένες στέγες σπιτιών και πέταξαν δακρυγόνα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί των ΗΠΑ στη συνεχιζόμενη «πρωτόγνωρη στρατιωτική βοήθεια» στο Ισραήλ

Αναστολή στην αποστολή ορισμένων τύπων βομβών, μετά από 7 μήνες ισοπέδωσης της Γάζας, και ενώ «η τεράστια πλειοψηφία άλλων όπλων συνεχίζει να στέλνεται»....

Υπό την πίεση της λαϊκής κατακραυγής για τη σφαγή στη Γάζα, η οποία δυναμώνει και εντός των ΗΠΑ, αλλά και συνυπολογίζοντας ορισμένα προσχήματα που πρέπει να διατηρηθούν για να μπορούν να προωθηθούν ευρύτεροι σχεδιασμοί των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοινώνει ότι θα αναστείλει την αποστολή μερικών χιλιάδων βομβών και βλημάτων πυρομαχικού στο Ισραήλ, από τις ίδιες βόμβες που στέλνει εδώ και μήνες στο κράτος - δολοφόνο με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.

Την ίδια ώρα βέβαια ο Λευκός Οίκος σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «η τεράστια πλειοψηφία άλλων όπλων συνεχίζει να στέλνεται στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ».

Μιλώντας την Τετάρτη στο CNN, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αφενός παραδέχτηκε το προφανές, ότι αμερικανικά όπλα σκοτώνουν αμάχους στη Γάζα, αφετέρου επιβεβαίωσε την καθυστέρηση στις εξαγωγές ορισμένων βομβών και πυρομαχικών στο Ισραήλ.

«Πολίτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα ως αποτέλεσμα αυτών των βομβών και άλλων τρόπων με τους οποίους οι Ισραηλινοί χτυπάνε τα κέντρα πληθυσμού», ανέφερε.

Ο Μπάιντεν προϊδέασε εμμέσως για το αποτέλεσμα σχετικής έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία αναμένεται τις επόμενες μέρες και αφορά το αν χρησιμοποιήθηκαν εναντίον αμάχων αμερικανικά όπλα και βόμβες από το Ισραήλ με τρόπο που να συνιστά παραβίαση του «Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».

«Αν μπουν στη Ράφα (σ.σ. τα ισραηλινά στρατεύματα) δεν θα προμηθεύσω όπλα που θα χρησιμοποιηθούν για επίθεση ευρείας κλίμακας», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι το Ισραήλ είναι ασφαλές», παρέχοντας πολεμοφόδια, «αμυντικά όπλα» και οτιδήποτε αφορά την αποτελεσματική λειτουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας «Σιδερένιος Θόλος».

Ακόμα και τώρα όμως, που εντείνονται οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί στη Ράφα και ο ισραηλινός κατοχικός στρατός έχει καταλάβει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, στραγγαλίζοντας ακόμα περισσότερο τον Παλαιστινιακό λαό, ο Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ δεν έχει παραβιάσει ακόμα τις «κόκκινες γραμμές» και δεν βομβαρδίζει πυκνοκατοικημένες περιοχές!

Σε άλλο σημείο, επανέλαβε ότι συμβούλεψε τον Νετανιάχου «να μην την πατήσει όπως οι ΗΠΑ» σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Διαβεβαίωσε επίσης πως θα παράσχουν κάθε βοήθεια για να συλλάβουν τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.

Αργότερα χτες το βράδυ, χαρακτηριστικές δηλώσεις επί του θέματος της συνέχισης αποστολής όπλων στο Ισραήλ έκανε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι.

«Οι αποστολές όπλων συνεχίζονται στο Ισραήλ. Δεν υπάρχει εδώ διακοπή όπλων», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι πέρα από την καθυστέρηση στην αποστολή βομβών και πυρομαχικών «η τεράστια πλειοψηφία άλλων όπλων στέλνεται στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ».

Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, αφού διαβεβαίωσε πως δεν λείπουν τα όπλα για την επιχείρηση στη Ράφα, επιβεβαίωσε κι αυτός ότι «η στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ μέχρι τώρα ήταν πρωτόγνωρη σε όλο τον πόλεμο»...

Οι ισραηλινές αντιδράσεις

Η καθυστέρηση μερικών χιλιάδων αμερικανικών «έξυπνων» βομβών προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στο εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, Τεντ Ντόιτς, κάλεσε τον Μπάιντεν να μην κάνει ούτε ένα βήμα που θα εμποδίσει το Ισραήλ «να αποτρέψει νέες επιθέσεις» της Χαμάς.

Αρνητικά αντέδρασε επίσης ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ «απογοητευτικές».

Ο δε Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, σχολίασε ότι η στάση αυτή του Μπάιντεν κάνει τη Χαμάς «να αγαπά» τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Η δήλωση αυτή αποδοκιμάστηκε στη συνέχεια από τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισ. Χέρτζογκ, ο οποίος τη χαρακτήρισε «ανεύθυνη», γιατί θα μπορούσε να βλάψει «τα ισραηλινά εθνικά συμφέροντα». Ευχαρίστησε άλλωστε για πολλοστή φορά τον Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για «πιστό φίλο του Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός πρώην υπουργός και ηγέτης του κόμματος «Ισραήλ το Σπίτι μας», Αβ. Λίμπερμαν, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Maariv» αποδοκίμασε τον Νετανιάχου, επειδή όπως είπε έβαλε σε προτεραιότητα το προσωπικό του συμφέρον αντί για το εθνικό.

Από την άλλη μεριά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ διαβεβαίωσε ότι ο στρατός θα επιτύχει τους στόχους του «σε βορρά και νότο».

Στον απόηχο των δηλώσεων Μπάιντεν, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον υπερασπίστηκε τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ από τη Βρετανία, λέγοντας ότι εκεί έχουν ένα «διαφορετικό σύστημα απ' αυτό στις ΗΠΑ». Είπε πως οι πωλήσεις που εξουσιοδοτούνται προς το Ισραήλ είναι «σχετικά μικρές» και πως ακολουθούνται «αυστηρές διαδικασίες».

Εφυγαν από το Κάιρο οι αντιπροσωπείες

Το ίδιο διάστημα, συνεχίζεται στο Κάιρο το παζάρι μεταξύ στελεχών της Χαμάς, του Ισραήλ και των ΗΠΑ με τη μεσολάβηση Αιγύπτιων και Καταριανών αξιωματούχων, δίχως κάποιο απτό αποτέλεσμα προς συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.

Σύμφωνα με το BBC, η αντιπροσωπεία της Χαμάς αποχώρησε χτες το απόγευμα από τις συνομιλίες στο Κάιρο (όπου πήγε και ο διευθυντής της CIA, Γ. Μπερνς) προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της οργάνωσης, στο Κατάρ.

Το δίκτυο «Al-Qahera News», που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου, μετέδωσε ότι οι εκπρόσωποι της Χαμάς και του Ισραήλ έφυγαν από το Κάιρο «έπειτα από διήμερες διαπραγματεύσεις». Επίσης, ότι οι προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων μεσολαβητριών χωρών, όπως του Κατάρ και των ΗΠΑ, «συνεχίζονται ώστε να υπάρξει κάποια προσέγγιση στις απόψεις των δύο μερών».

Κινητικότητα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να αποφανθεί επί του αιτήματος της Παλαιστινιακής Αρχής για αναβάθμιση των σχέσεων με τον ΟΗΕ με στόχο να γίνει πλήρες μέλος.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να υποβάλουν σχετικό σχέδιο απόφασης, το οποίο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δώσει στην Παλαιστίνη καθεστώς πλήρους μέλους. Τονίζεται σε αυτό ότι η Παλαιστίνη «τηρεί τα προσόντα για ένταξη στον ΟΗΕ σύμφωνα με το άρθρο 4 της Χάρτας του ΟΗΕ».

Η Παλαιστινιακή Αρχή στράφηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά το αμερικανικό «βέτο», τον περασμένο μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως προς το αίτημα πλήρους ένταξης στα Ηνωμένα Εθνη.

Οι ΗΠΑ και τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπορούν να ασκήσουν «βέτο» σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι αποφάσεις της οποίας δεν έχουν νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα.

Ηδη περίπου 140 από τα 193 μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Μια απόφαση από τη Γενική Συνέλευση θα μπορούσε να συνιστά «ντε φάκτο» (αλλά όχι ντε γιούρε) αναγνώριση και θα επιτρέψει στο παλαιστινιακό κράτος να λειτουργεί καλύτερα εντός του συστήματος του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται πως το 2012 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε ψηφίσει με 138 υπέρ και 9 ψήφους κατά να δώσει στους Παλαιστίνιους το καθεστώς του κράτους παρατηρητή - μη μέλους. Η κίνησή τους επέτρεψε να συμμετάσχουν σε φόρουμ του ΟΗΕ και να υπογράφουν συμφωνίες, όπως η Συνθήκη της Ρώμης που ίδρυσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Χώρες της ΕΕ ετοιμάζονται για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Η εξέλιξη που δρομολογείται στα Ηνωμένα Εθνη συνοδεύεται από διπλωματική κινητικότητα στους κόλπους ορισμένων χωρών της ΕΕ που για τους δικούς τους λόγους και γεωπολιτικά συμφέροντα επιλέγουν τη διαφοροποίηση και προετοιμάζονται να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη τις επόμενες μέρες.

Χτες, η κυβέρνηση της Σλοβενίας ξεκίνησε πρώτη τη σχετική διαδικασία για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, με τον πρωθυπουργό, Ρ. Γκόλομπ, να επισημαίνει σε ανάρτησή του: «Οι φρικαλεότητες που βλέπουμε καθημερινά στη Γάζα είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν. Καλώ το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις του στη Γάζα και να χρησιμοποιήσει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων ανέφεραν χτες πως η Ισπανία και η Ιρλανδία ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως τις 21 Μάη και ίσως πράξει το ίδιο και η Μάλτα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση στις 22 Μάρτη η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία ανέφεραν ότι συμφώνησαν να κάνουν τα πρώτα βήματα προς αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Στο φόντο των εξελίξεων αυτών το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών χτες ανέφερε πως η Τουρκία χαλάρωσε το εμπορικό εμπάργκο που είχε αποφασίσει πριν από μερικές βδομάδες σε βάρος της χώρας λόγω του πολέμου στη Γάζα. Ωστόσο στη συνέχεια το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου το διέψευσε, αναφέροντας ότι «η χαλάρωση της απαγόρευσης εξαγωγών της Τουρκίας στο Ισραήλ αποκλείεται».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη στην περιοχή, χτες, στην Τεχεράνη, ο Καμάλ Χαρατζί, σύμβουλος του ανώτατου σιίτη ιερωμένου Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανακοίνωσε πως μπορεί να αλλάξει η στάση της χώρας σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα εάν τεθεί σε διακύβευση η ύπαρξη του Ιράν. «Τότε δεν θα έχουμε άλλη λύση από το να αλλάξουμε το στρατιωτικό μας δόγμα», ανέφερε ο Ιρανός αξιωματούχος.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΥΕΜΕΝΗ
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κλιμακώνονται

Τέσσερις νεκροί σε μεθοριακό χωριό

Οξύνονται επικίνδυνα οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο. Χτες το πρωί, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό Μαφλίγιαχ του Νοτίου Λιβάνου, που απέχει περίπου 18 χλμ. από τα ισραηλινά σύνορα, προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ατόμων που επέβαιναν σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως επρόκειτο για τέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ, ωστόσο μερικές ώρες αργότερα η οργάνωση παραδέχθηκε τον θάνατο τριών μελών της ως αποτέλεσμα ισραηλινής επίθεσης.

Την Τετάρτη, πέντε Λιβανέζοι μαχητές (εκ των οποίων τρεις από την Ισλαμική Τζιχάντ και δύο της Χεζμπολάχ) σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης είχε ανακοινωθεί από εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού ο θάνατος ενός 20χρονου έφεδρου Χαΐμ Σαμπάχ στο Βόρειο Ισραήλ, μετά τον σοβαρό τραυματισμό από επίθεση της Χεζμπολάχ στην κοινότητα Μάλκια. Ηταν ο 14ος Ισραηλινός στρατιώτης που σκοτώθηκε στο Βόρειο Ισραήλ από πυρά της Χεζμπολάχ.

Αργότερα χτες βράδυ η λιβανέζικη οργάνωση αντίστασης προχώρησε στην εκτόξευση βροχής ρουκετών στο Βόρειο Ισραήλ, προκαλώντας πυρκαγιά στην κοινότητα Σλόμι.

Ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

Επίσης χτες ισραηλινά αεροπλάνα χτύπησαν «στόχους» στη νότια Δαμασκό της Συρίας, προκαλώντας ενεργοποίηση της συριακής αεράμυνας. Δεν ανακοινώθηκαν άμεσα θύματα. Ωστόσο, το συριακό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε αργότερα πως συστήματα της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν ισραηλινούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφη στον εναέριο χώρο του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν και κατευθύνονταν προς τα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας.

Νέες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Παράλληλα με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, συνεχίζονται οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν κατά πλοίων ισραηλινών και δυτικών συμφερόντων.

Χτες, οι Χούθι ανακοίνωσαν πως έβαλαν στο στόχαστρο δυο πλοία, χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους και drones. Πρόκειται για τα πλοία «MSC Dego» και «MSC Gina» που δέχθηκαν επίθεση με αντιπλοϊκούς πυραύλους ενώ έπλεαν στον Κόλπο του Αντεν. Λίγη ώρα μετά έγινε επίθεση και στο πλοίο «MSC Vittoria», στον Ινδικό Ωκεανό.

Στη συνέχεια ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντούλ Μάλικ αλ Χούθι, ανακοίνωσε πως μελετάται νέα κλιμάκωση των επιθέσεων σε απάντηση για την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ