Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνονται οι δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα

Ενώ παραμένει το εγκληματικό κλείσιμο των μεθοριακών περασμάτων από τα οποία έμπαινε η ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια

Copyright 2024 The Associated

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε χτες στους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς των τελευταίων βδομάδων στη Ράφα στη νότια Γάζα, συνεχίζοντας παράλληλα το ερμητικό κλείσιμο των μεθοριακών περασμάτων σε Ράφα και Κερέμ Σαλόμ, κλιμακώνοντας το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Πέρα από τις ανατολικές συνοικίες της Ράφας, που βομβαρδίζονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα, χτες βομβαρδίστηκαν στα τυφλά και συνοικίες στο κέντρο της πόλης. Βομβαρδίστηκε επίσης σφοδρά η πόλη Ζεϊτούν, στα νότια της πόλης της Γάζας.

Στις 216 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων έχουν σκοτωθεί 34.904 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 78.514. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 110.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι εκτοπίζονται ξανά

Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη Ράφα προκάλεσε από τη Δευτέρα έως χτες την άτακτη φυγή άνω των 80.000 αμάχων (οι περισσότεροι ήδη εκτοπισμένοι).

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, παίρνοντας στην πλάτη τα λιγοστά υπάρχοντα, εγκαταλείπουν τη Ράφα όπως μπορούν, ακόμα και με τα πόδια, ή με κάρα και γαϊδουράκια. Μικρά παιδιά παίρνουν στην πλάτη τα μικρότερα αδέλφια τους, ακολουθώντας με τα πόδια τους γονείς και όσα από τα μέλη της οικογένειας παραμένουν ζωντανά, αναζητώντας μάταια ασφαλές καταφύγιο...

Ο Βρετανός γιατρός Τζέιμς Σμιθ, που δουλεύει σε ανθρωπιστική αποστολή σε νοσοκομείο της Ράφας, είπε στο BBC πως έχουν αρχίσει τα τελευταία 24ωρα τις προληπτικές εκκενώσεις νοσοκομείων. Τόνισε πως οι ασθενείς, οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι τρομοκρατημένοι γιατί δεν ξέρουν πώς και πού να μεταφέρουν ανήμπορους ανθρώπους. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι βομβαρδισμοί του τελευταίου 24ώρου είναι οι σφοδρότεροι εδώ και βδομάδες και πως συνεχώς μεταφέρονται αιμόφυρτοι άμαχοι κάθε ηλικίας.

Το βρετανικό δίκτυο μετέδωσε χτες πως το 50% των εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στη Ράφα έχει καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές και πως το καθαρό νερό παραμένει δυσεύρετο. Πλέον λειτουργούν μόλις 2 από τα 6 εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις συνθήκες υγιεινής σε περιοχές που βομβαρδίζονται συνεχώς και είναι κατάμεστες από κόσμο...

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγέσους επανέλαβε πως τα καύσιμα στα νοσοκομεία της νότιας Γάζας μετά βίας διαρκούν για 3 μέρες. Ανέφερε πως το νοσοκομείο Νατζάρ έκλεισε.

Σε χτεσινή ανάρτηση του ΠΟΥ αναφέρεται πως «μετά από πάνω από 200 μέρες σύρραξης, πάνω από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια. Η έλλειψη τροφίμων και πόσιμου νερού έχει αυξήσει τη μετάδοση ασθενειών».

Επιπλέον χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε πως έχει να πάει βοήθεια στη νότια Γάζα τουλάχιστον ένα 48ωρο. Ο διευθυντής του οργανισμού στη Γάζα ανέφερε πως τα ισραηλινά στρατεύματα εμποδίζουν και την πρόσβαση στη βασική αποθήκη του WFP στη Ράφα...

Με τη γνωστή υποκρισία της Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφο του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων «Αναντολού» μετέφερε τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την «απαράδεκτη» ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα και κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας στα σύνορα με την Αίγυπτο «το συντομότερο δυνατόν».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα.

Παράλληλα με το κλείσιμο μεθοριακών περασμάτων από τον κατοχικό στρατό, το Ισραήλ αξιοποιεί και άλλα μέσα και προσχήματα για να μπλοκάρεται η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η εφημερίδα «Haaretz» ανέφερε χτες νέα επίθεση Ισραηλινών «διαδηλωτών» στα σύνορα με την Ιορδανία, οι οποίοι εμπόδισαν ιορδανικά φορτηγά με βοήθεια για τη Γάζα να εισέλθουν. Μαζί τους ήταν και ο δήμαρχος της νότιας πόλης Μίτζπε Ραμόν, Ελία Γουίντερ. Εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών αρχών ανακοίνωσε πως από την Τετάρτη συνελήφθησαν τουλάχιστον 25 άτομα.

Το ίδιο διάστημα στο Ισραήλ, για πρώτη φορά, επιδόθηκε κλήτευση για υποχρεωτική στράτευση σε 30 υπερορθόδοξους Εβραίους (Haredi), κατηγορία πληθυσμού που εξαιρούνταν από την αρχή συστάσεως του Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης ισραηλινής εισβολής στη Γάζα αλλά και των προετοιμασιών για πολεμική σύγκρουση με τον Λίβανο και ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση στην περιοχή, στο Ισραήλ επιταχύνονται μέτρα για τη στράτευση των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Δυτική Οχθη: Νέα θύματα επιθέσεων των κατοχικών αρχών

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις σε χωριά και πόλεις της Δυτικής Οχθης, τραυματίζοντας το πρωί της Πέμπτης δύο έφηβους 14 και 17 ετών στην πόλη Μπιρζεΐτ (βόρεια της Ραμάλας) στη διάρκεια επιδρομής.

Παράλληλα έκαναν εισβολή και στο χωριό Τζάφνα, επικεντρώνοντας την επίθεση σε ένα εμπορικό πολυκατάστημα, όπου πήραν τις ταυτότητες όλων των εργαζομένων και στη συνέχεια τους συνέλαβαν.

Επιδρομή έγινε και στο χωριό αλ Μίνγια (νοτιοανατολικά της Βηθλεέμ), όπου στρατιώτες εισέβαλαν σε αρκετά σπίτια και τα λεηλάτησαν στο πλαίσιο «έρευνας». Στη συνέχεια απέκλεισαν το χωριό, έβαλαν τις ισραηλινές σημαίες σε ορισμένες στέγες σπιτιών και πέταξαν δακρυγόνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ