Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
9Η ΜΑΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
Πολύμορφη δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Ηράκλειο Κρήτης
Ηράκλειο Κρήτης
Στη Λάρισα, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησε την 9η Μάη με εκδήλωση στον χώρο του Μνημείου - Μουσείου που βρίσκεται στο πάρκο του Αλκαζάρ. Εκεί παρευρέθηκαν ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρουλης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Γιάννης Σκόκας και αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων και της ΟΓΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θανάσης Σερδένης, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Ανάμεσα σε άλλα κάλεσε τη δημοτική αρχή να μην τολμήσει να μετατρέψει τον χώρο της εκδήλωσης, το Μνημείο - Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, σε «πολυχώρο», αλλοιώνοντας την αρχική μορφή για την οποία έγινε από τη δημοτική αρχή του Αριστείδη Λαμπρούλη.

Στη Δυτική Ελλάδα

Στην Πάτρα, οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν τους 11 απαγχονισθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, γεγονός που σημειώθηκε ακριβώς έναν χρόνο πριν την 9η Μάη 1945 (μέρα της άνευ όρων παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας), και ενώ έναν μήνα νωρίτερα (Απρίλη 1944) στον ίδιο χώρο είχαν απαγχονιστεί άλλοι δύο συναγωνιστές τους. Στεφάνια στο μνημείο τους στην πλατεία κατέθεσαν ο Πέτρος Ροντογιάννης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, ο Νίκος Κουφαλάκος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Λευτέρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Πάτρα
Πάτρα
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Σωτήρης Παρίσης και Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής Αχαΐας. Επίσης, αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Στον Πύργο, εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκαν στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πόλη από την Τομεακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ηλείας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο των εκτελεσθέντων της δεκαετίας του '40 του νεκροταφείο του Δραπάνου πραγματοποίησαν η Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ και το αντίστοιχο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Αίγιο, στην πλατεία Λαύρας, με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των εκτελεσθέντων της δεκαετίας του '40, από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην πόλη και από το Παράρτημα Αιγιαλείας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Σε Ηράκλειο και Χανιά

Στεφάνι στο Μνημείο των 33 Σοβιετικών Στρατιωτών στο κοιμητήριο του Αγίου Λουκά κατέθεσε η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ.

Στο Ηράκλειο, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το αντίστοιχο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο στη στοά Μακάσι. Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης.

Με πλήθος κόσμου οι εκδηλώσεις σε Μακεδονία και Θράκη

Λάρισα
Λάρισα
Με συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 9ης Μάη σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Πτολεμαΐδα. Στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης η εκδήλωση δεν έγινε, εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Στην Ξάνθη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Πετεινό, στο μνημείο των δολοφονηθέντων από τους Βούλγαρους φασίστες Τάσου Λαζαρίδη και Βασίλη Κωστελίδη. Επίσης, αντιπροσωπεία του Τομεακού Συμβουλίου Ξάνθης της ΚΝΕ κατέθεσε λουλούδια στο κτίριο όπου στεγαζόταν η Οχράνα, στην παλιά πόλη της Ξάνθης, που εκεί μαρτύρησαν πολλοί κομμουνιστές και άλλοι αντιφασίστες αγωνιστές. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη δράση του Κόμματος στη διάρκεια της βουλγαρικής φασιστικής κατοχής στην Ξάνθη.

Στην Αλεξανδρούπολη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποίησαν εκδήλωση - κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο για τους 65 εκτελεσθέντες αγωνιστές από το Εκτακτο Στρατοδικείο την περίοδο 1946 - 1949, στα παλιά νεκροταφεία της πόλης.

Με μια σεμνή εκδήλωση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στον χώρο της λαϊκής αγοράς της Πτολεμαΐδας, τίμησαν την 9η Μάη η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ «στόλισε» τις γειτονιές της Καλαμαριάς με συνθήματα αφιερωμένα στην 9η Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ