Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Ξεμπροστιάζουν το έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού και τους συνενόχους στη σφαγή

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - Σεούλ

Copyright 2024 The Associated

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - Σεούλ
Σε πανεπιστήμια δεκάδων χωρών όλου του πλανήτη εξαπλώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο έγκλημα που κλιμακώνει στα παλαιστινιακά εδάφη το Ισραήλ, ζητώντας να τερματιστεί άμεσα η στήριξη που του προσφέρουν οι κυβερνήσεις αλλά και ακαδημαϊκά ιδρύματα που συνεργάζονται με κυβερνητικά, στρατιωτικά, ερευνητικά ή άλλα επιτελεία του κράτους - δολοφόνου.

Στις ΗΠΑ, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται κόντρα στον αυταρχισμό, που ξεπερνά κάθε μέρα νέα όρια: Στην Ουάσιγκτον, η αστυνομία έφτασε στο σημείο να συλλάβει ακόμα και φοιτητή σε αμαξίδιο...

Στην Ευρώπη, σε όλο και περισσότερες πανεπιστημιουπόλεις πραγματοποιούνται πολύμορφες κινητοποιήσεις, καταλήψεις και κατασκηνώσεις αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό. Φοιτητές πρωτοστατούν στη συνέχιση των διαμαρτυριών, κόντρα και στην άγρια καταστολή που χρησιμοποιούν οι αρχές, με χαρακτηριστικά τα πλάνα από το Βερολίνο, το Αμστερνταμ κ.α., όπου αστυνομικοί όρμησαν με γκλομπ και μπουλντόζες κατά συγκεντρώσεων, τραβολογώντας και συλλαμβάνοντας αμέτρητους φοιτητές.

«Up, up with Liberation - down, down with Occupation» (Ζήτω η απελευθέρωση - κάτω η κατοχή) είναι ένα από τα συνθήματα που κυριαρχούν, σε κινητοποιήσεις όπως αυτές που πραγματοποιούνται στο Κέιμπριτζ της Βρετανίας.

ΔΑΝΙΑ - Κοπεγχάγη
ΔΑΝΙΑ - Κοπεγχάγη
Στη Δανία, φοιτητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έχουν κατασκηνώσει στο προαύλιο του ιδρύματος, ζητώντας να σταματήσει κάθε συνεργασία με πανεπιστήμια του Ισραήλ και να αποσυρθεί το ίδρυμα από προγράμματα που χρηματοδοτούν εταιρείες οι οποίες επωφελούνται από την ισραηλινή κατοχή, κόντρα στην προκλητική αντίδραση της διοίκησης του ιδρύματος που τους κατηγορεί για «αντισημιτισμό». Σημειωτέον, στην κατασκήνωση, την οποία αποκαλούν «Κήπο της Ράφα», συμμετέχουν και πολλοί Εβραίοι φοιτητές.

Μέλη και φίλοι των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Δανία, Ελληνες μετανάστες βρίσκονται στο πλευρό των φοιτητών της Κοπεγχάγης.

Στην Ιρλανδία, κάτω από την πίεση που ασκούν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, η διοίκηση του Trinity College στο Δουβλίνο ανακοίνωσε ότι «θα ολοκληρώσει μια αποεπένδυση από επενδύσεις σε ισραηλινές εταιρείες που έχουν δραστηριότητες στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Μετά από αντίστοιχες φοιτητικές διαμαρτυρίες, και η διοίκηση του Πανεπιστημίου Vrije Universiteit, στο Βέλγιο, ανακοίνωσε πως σταματά τις συνεργασίες που συνέχιζε με δύο ισραηλινά πανεπιστήμια και θα επανεξετάζει «κατά περίπτωση» άλλες ανάλογες προτάσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Belga News».

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - Γιοχάνεσμπουργκ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - Γιοχάνεσμπουργκ
Ανάλογη ανακοίνωση έκανε προ ημερών και το Πανεπιστήμιο του Γιορκ, στη Βρετανία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «The New Arab», τα βρετανικά πανεπιστήμια επενδύουν αθροιστικά πάνω από 420 εκατ. λίρες σε εταιρείες που «συνδέονται με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ».

Δυναμικές κινητοποιήσεις συνεχίζουν και φοιτητές σε πολλά πανεπιστήμια της Ισπανίας, όπως στη Βαρκελώνη, όπου στο Τμήμα Φιλοσοφίας έχουν προχωρήσει και σε κατάληψη, με ολονύχτια περιφρούρηση της κινητοποίησης, όπως μεταδίδει και η εφημερίδα «20minutos».

Με συνθήματα υπέρ του Παλαιστινιακού λαού και κατά των συνεργών του Ισραήλ συνεχίζουν να κινητοποιούνται και φοιτητές σε διάφορα ιδρύματα στην Αυστραλία (Σίδνεϊ και αλλού), όπως και στην Ασία, π.χ. στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Αλλά και στη Νότια Αφρική, φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Witwatersrand, ζητώντας από τη διοίκηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Ενοχλεί η αλληλεγγύη από καθηγητές...

Στο μεταξύ, αποκαλυπτικά είναι και τα πυρά που δέχονται από κυβερνητικά και άλλα επιτελεία ακαδημαϊκοί που στέκονται στο πλευρό των φοιτητών, όπως οι πάνω από 100 καθηγητές πανεπιστημίων στο Βερολίνο που έδωσαν στη δημοσιότητα σχετική επιστολή.

Η Γερμανίδα υπουργός Παιδείας, Bettina Stark-Watzinger, επέκρινε ως «συγκλονιστική» την επιστολή των πανεπιστημιακών, κατηγορώντας τους επειδή «αντί να παίρνουν ξεκάθαρη θέση ενάντια στο μίσος για το Ισραήλ και τους Εβραίους, οι καταληψίες μετατρέπονται σε θύματα και η βία ευτελίζεται»...

Αλλά και ο εκλεγμένος με τη στήριξη Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών δήμαρχος της γερμανικής πρωτεύουσας, Kai Wegner, δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν τρέφω συμπάθεια για τους συντάκτες της επιστολής», προσθέτοντας ότι «ο αντισημιτισμός και το μίσος ενάντια στο Ισραήλ δεν αποτελούν έκφραση γνώμης αλλά ποινικά αδικήματα»...


ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Κέιμπριτζ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - Κέιμπριτζ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ