Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση εφησυχασμού για τα Ελληνοτουρκικά ενόψει της συνάντησης με Ερντογάν

INTIME NEWS

Παράλληλα με τις προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης συνεχίζονται και οι προσπάθειες εφησυχασμού στην Αθήνα για τάχα «ήρεμα νερά» στα Ελληνοτουρκικά, ενόψει και της επίσκεψης Μητσοτάκη τη Δευτέρα στην Αγκυρα και της συνάντησης με Ερντογάν.

Χαρακτηριστικά, ενώ το «τραπέζι» των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων είναι από καιρό στρωμένο σε βάρος των λαών της περιοχής, μιλώντας χτες στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε την πρεμούρα της κυβέρνησης να «τρέξει» τον ευρωατλαντικής κοπής διάλογο, τονίζοντας ότι ναι μεν η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατραπεί ξανά σε τζαμί η Μονή της Χώρας ήταν «μία εξαιρετικά απογοητευτική εξέλιξη», αλλά «δεν πέρασε από το μυαλό μας να αλλάξει κάτι στην επίσκεψη».

Συνεχίζοντας, δε, την επιχείρηση εφησυχασμού, αναγνώρισε ότι «πολύς κόσμος προβληματίζεται με τις εντάσεις, με τις δράσεις που πολλές φορές προέρχονται από την τουρκική πλευρά», όμως «από την άλλη πλευρά (...) υπάρχουν βασικές θέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, από τις οποίες δεν πρόκειται να αποκλίνουμε», όπως είπε, καλώντας ουσιαστικά τον λαό να ετοιμαστεί για τις επώδυνες διευθετήσεις, στο όνομα πάντα της ΝΑΤΟικής σταθερότητας.

Η προσπάθεια εφησυχασμού από μέρους της κυβέρνησης έβγαλε «μάτι» και στο ζήτημα ένταξης της «γαλάζιας πατρίδας» στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας, με τον Γεραπετρίτη να λέει σχετικά ότι «επρόκειτο για μία ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση ενός σχεδίου προγράμματος. Θα περιμένουμε να δούμε», την ώρα που η Αγκυρα προωθεί το δόγμα της σε Ανατ. Μεσόγειο και Αιγαίο πολυεπίπεδα.

Σε αυτό το μοτίβο, διαβεβαίωσε τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «προχωράει συστηματικά ο ένας μεγάλος πυλώνας του διαλόγου που είναι η "θετική ατζέντα"», η οποία αφορά διμερείς μπίζνες, εξ ου και «έχουμε υπογράψει μία σειρά από συμφωνίες, μνημόνια και δηλώσεις με την Τουρκία σε πολλά πεδία πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, τα οποία προχωρούν πολύ συστηματικά και θα είναι και ένα μέρος της συζήτησης που θα κάνουμε την επόμενη Δευτέρα».

Στο ίδιο φόντο, είπε για τη συνάντηση της Δευτέρας ότι «θα χαραχθεί ένα χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, δηλαδή τις συναντήσεις που αφορούν τη θετική ατζέντα, τον πολιτικό διάλογο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Ολα με προορισμό τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας στις θαλάσσιες ζώνες, αφού, όπως τόνισε, «όσο υφίσταται το αγκάθι της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι θα έχουμε μία μακρά ειρήνη στην περιοχή μας». Παράσχοντας, δε, ξανά διαβεβαιώσεις για τη στάση της Αθήνας, τόνισε ότι «είναι μέσα στις δικές μας επιδιώξεις κάποια στιγμή να συζητήσουμε και το υποκείμενο αυτό ζήτημα», και «εάν δεν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε, να συμφωνήσουμε σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τότε τουλάχιστον να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα συνυποσχετικό και να πάμε σε μία διεθνή δικαιοδοσία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα», ενώ επόμενα μεγάλα «ορόσημα» είναι πρώτον τη Δευτέρα που θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες και δεύτερον, τον Ιούλιο που θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και το «γαϊτανάκι» γύρω από την επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα στην Αθήνα, στη σκιά της φυλάκισης του Φρ. Μπελέρι. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις μάλιστα της εκπροσώπου της Κομισιόν Ανα Πισονέρο, σε σχετική ερώτηση, η οποία ανέφερε ότι πρόκειται για «διμερή θέματα», που «δεν θα πρέπει να καθυστερούν τη διαδικασία διεύρυνσης»... Την ίδια στιγμή, ο Γ. Γεραπετρίτης επέμενε στο τροπάρι του «κράτους δικαίου» ως προϋπόθεση για να ενταχθεί η Αλβανία στην ΕΕ, επικαλούμενος τα ...«ενωσιακά κεκτημένα».

Και, με την αναζήτηση του ...τόπου που θα γίνει η συγκέντρωση του Ράμα με Αλβανούς της διασποράς να συνεχίζεται, ο Γ. Γεραπετρίτης δήλωνε χτες ότι πρόκειται για «άκαιρη επίσκεψη» και ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ ενημερώθηκε την περασμένη Τρίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ