Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
9Η ΜΑΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κάτοικοι του Κιέβου τίμησαν την 9η Μάη, παρά την καταστολή

Η αντικομμουνιστική φρενίτιδα του καθεστώτος δεν σβήνει τη μνήμη του λαού

Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να απαγορεύσουν σε βετεράνους και απογόνους που φορούν τα διακριτικά του σοβιετικού στρατού να προσεγγίσουν το Μνημείο της Αιώνιας Φλόγας
Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να απαγορεύσουν σε βετεράνους και απογόνους που φορούν τα διακριτικά του σοβιετικού στρατού να προσεγγίσουν το Μνημείο της Αιώνιας Φλόγας
Συγκινητικές είναι οι εικόνες με κατοίκους του Κιέβου στην Ουκρανία που παρά την αστυνομοκρατία και τις απαγορεύσεις, έσπευσαν χθες το πρωί στο Μνημείο της Αιώνιας Φλόγας, στο Πάρκο της Δόξας, για να τιμήσουν την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία εναπομείναντα μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης στο Κίεβο και γενικά στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι φέτος, για πρώτη φορά από την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας, δεν τιμάται επίσημα η 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, καθώς με διάταγμά του ο Β. Ζελένσκι την ανακήρυξε «Μέρα της Ευρώπης», καθιερώνοντας ως «Μέρα μνήμης και νίκης κατά του ναζισμού» την 8η Μάη. Από το 2015, άλλωστε, έχουν απαγορευτεί και τα σοβιετικά σύμβολα, στο πλαίσιο της εξίσωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να απαγορεύσουν σε βετεράνους και απογόνους τους, που φορούσαν τα διακριτικά του σοβιετικού στρατού, να προσεγγίσουν το Μνημείο.

Σε στιγμιότυπο που καταγράφουν ουκρανικά ΜΜΕ, μάλιστα, φαίνεται μια γυναίκα που φορώντας στολή του σοβιετικού στρατού και δηλώνοντας ότι είναι μέλος της Πανουκρανικής Ενωσης Σοβιετικών Αξιωματικών - που είναι αναγνωρισμένη από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας και τα μέλη της έχουν το δικαίωμα να φοράνε τη στρατιωτική στολή τους - επεδίωξε να καταθέσει λουλούδια. Αφού δέχτηκε τις σχετικές «συστάσεις» από την αστυνομία για τα απαγορευμένα σύμβολα (κόκκινο αστέρι και σφυροδρέπανο) που έφερε η στρατιωτική στολή της, και ενώ βρήκε στήριξη σε άλλους συγκεντρωμένους, ασκήθηκε σε βάρος της δίωξη με βάση την παραπάνω απαγόρευση.

Στο Κίεβο της αντικομμουνιστικής φρενίτιδας η μνήμη μένει ζωντανή. Οι λαοί δεν ξεχνάνε, οι λαοί της ΕΣΣΔ, που μονιασμένοι συνέτριψαν το τέρας του ναζισμού, θα είναι πάντα γραμμένοι με χρυσά γράμματα στην Ιστορία, κόντρα στις αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων τύπου Ζελένσκι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαλάκι(2022-05-06 00:00:00.0)
Η μνήμη δεν σβήνει. Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον!(2020-05-09 00:00:00.0)
Η αντικομμουνιστική ΕΕ δεν μπορεί να ξαναγράψει την Ιστορία των λαών(2019-08-29 00:00:00.0)
Στεφάνι στο μνημείο του Σοβιετικού στρατιώτη(2017-05-10 00:00:00.0)
9η Μάη του 1945: Σύμβολο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών(2015-05-09 00:00:00.0)
Λύσσαξαν με την Αντιφασιστική Νίκη(2013-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ