Παρασκευή 10 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Δυνατό ΚΚΕ για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών»

Σε εκδήλωση για τις θέσεις του Κόμματος, στον αντίποδα της πολιτικής της ΕΕ, μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Τάσος Τόκας

«Το σχολείο των σύγχρονων αναγκών, στον αντίποδα του σχολείου των δεξιοτήτων της ΕΕ»: Με το θέμα αυτό πραγματοποίησε εκδήλωση η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με αφορμή την πρόταση της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της περιοχής για συγχώνευση των 2 τμημάτων του Νηπιαγωγείου της Βουνοπλαγιάς και υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Ροδοτοπίου από 6θέσιο σε 4θέσιο.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Τάσος Τόκας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, δάσκαλος Ειδικής Αγωγής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Ηπείρου.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο υποψήφιος του Κόμματος ανέφερε ότι το ΚΚΕ παλεύει για ένα σχολείο που θα παρέχει στους νέους όλες τις γνώσεις ώστε να κατανοήσουν το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, για να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια κοινωνία χωρίς κοινωνικούς διαχωρισμούς και εκμετάλλευση. Αντίθετα, η ΕΕ, υποστήριξε, έχει ως στόχο την αναπαραγωγή ενός νέου εργατικού δυναμικού, «ευέλικτου», χωρίς την ικανότητα να κατανοήσει τον κόσμο, με στόχο από τη μια να είναι αποδοτικό στις σκληρότερες συνθήκες εργασίας και από την άλλη να μην αντιδρά στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Γι' αυτό, στο σχολείο της ΕΕ, ανέφερε, ο εκπαιδευτικός από παιδαγωγός μετατρέπεται σε μεσάζοντα ανάμεσα στην πληροφορία και τον μαθητή. Στο φαινόμενο της χαμηλής ικανότητας ανάγνωσης που καταγράφεται σε όλο τον μαθητικό πληθυσμό της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε, προωθεί ως «λύση» την ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση των προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία. Η προώθηση ωστόσο των δεξιοτήτων, αντί της ολόπλευρης μόρφωσης, οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση του μορφωτικού επιπέδου, υπογράμμισε. Ετσι, τα παιδιά, υποστήριξε, καλούνται να εκπαιδευτούν μόνο σε δεξιότητες που προωθούν τις ικανότητες στην εργασία, όπως η προηγμένη ρομποτική, το υπολογιστικό νέφος, η τεχνητή νοημοσύνη κ.ά.


Χαρακτήρισε αποπροσανατολιστικό τον «τσακωμό» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ πως δήθεν η Ελλάδα απομακρύνεται από το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», αφού τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι σε όλα τα κράτη - μέλη καταγράφεται μείωση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς. Ως παράδειγμα έφερε τη Φινλανδία, που προβάλλεται ως «πρότυπο», όπου την τελευταία 5ετία έκλεισαν 2.500 σχολικές μονάδες, στο πλαίσιο περιορισμού των δαπανών, ενώ στη Γερμανία το μεγαλύτερο πρόβλημα στα σχολεία είναι τα κενά προσωπικού, που φτάνουν σε 50.000.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι η αιτία σε λαϊκά προβλήματα, όπως αυτό της επιδιωκόμενης κατάργησης τμημάτων νηπιαγωγείων που αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της περιοχής, πρέπει να αναζητηθεί στην πολιτική της ΕΕ, με την οποία συμφωνούν όλα τα άλλα κόμματα, που θυσιάζει τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, αφού τις αντιμετωπίζει ως κόστος. Γι' αυτό η χρηματοδότηση της ΕΕ για την Εκπαίδευση δεν κατευθύνεται με κριτήριο τις μορφωτικές ανάγκες αλλά τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ως παράδειγμα έφερε τη γενναιόδωρη προμήθεια διαδραστικών πινάκων για να ξεπουλήσουν τα αντίστοιχα μονοπώλια, που τοποθετούνται όμως σε γερασμένα και ακατάλληλα σχολεία, αφού ούτε ένα ευρώ δεν πηγαίνει στην ανέγερση νέων σχολικών μονάδων.

«Η πείρα δείχνει ότι δεν μπορεί να γίνει βήμα κατάκτησης των λαϊκών μορφωτικών αναγκών αν δεν συγκρουστούμε με τη στρατηγική της ΕΕ», τόνισε, για να επισημάνει ότι το ΚΚΕ παλεύει «για ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, που δεν θα χωρίζει τα παιδιά σε αυτά που παίρνουν και σε αυτά που δεν παίρνουν τα γράμματα».

«Η ψήφος στο ΚΚΕ αποτελεί τη μοναδική εγγύηση ότι η πάλη απέναντι σε αυτήν τη στρατηγική θα γίνει ακόμα πιο δυνατή και θα αποδυναμωθεί το αντιδραστικό οικοδόμημα της ΕΕ, άρα θα αποδυναμωθούν και τα κόμματα που τη στηρίζουν», ανέφερε, ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις να δυναμώσει το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ