ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Γενάρη 2002
Σελ. /32
Αγκομαχάει στον ανήφορο η γερμανική ατμομηχανή

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στα όρια της ύφεσης βρίσκεται η γερμανική οικονομία, η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γερμανία δέχεται τα σκληρότερα πλήγματα από τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και τούτο εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού των γερμανικών εξαγωγών στην Αμερική. Τα τελευταία στοιχεία, που επιβεβαιώνουν τις παραπάνω εκτιμήσεις, δόθηκαν αυτή τη βδομάδα και αφορούν στη βιομηχανική παραγωγή και στην ανεργία. Η σημασία αυτών των εξελίξεων είναι μεγάλη αφού η γερμανική οικονομία αντιπροσωπεύει κάτι παραπάνω από το 1/3 της ευρω-οικονομίας.

Ειδικότερα, υπερτριπλάσια των προβλέψεων ήταν η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία το Νοέμβρη, που έφτασε το 1,8%, αποδεικνύοντας ότι η κρίση στην «ατμομηχανή» της ευρωζώνης δεν έχει ακόμη φτάσει στην κορύφωσή της και σηματοδοτώντας νέα συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, δηλαδή διατήρηση της ύφεσης.

Ομως, πριν συνέλθει η γερμανική κυβέρνηση από το σοκ της καταβαράθρωσης της βιομηχανικής παραγωγής, ήρθαν τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης για την ανεργία το Δεκέμβρη του 2001. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Υπηρεσίας, οι άνεργοι είχαν αυξηθεί κατά 174.600, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 3.963.500, κάτι λιγότερο δηλαδή από τα τέσσερα εκατομμύρια. «Είναι ήδη κάτι περισσότερο από τέσσερα εκατομμύρια, πλησιάζουν το 10% του εργατικού δυναμικού», ισχυρίζονται οι ερευνητές του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας του Κιέλου.

Τώρα αναμένεται η κυβέρνηση της Γερμανίας, την ερχόμενη βδομάδα, να εξαναγκαστεί να αναθεωρήσει για το τρέχον έτος τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από το αρχικό 1-1,25% στο 0,75%. Ηδη τα έξι κορυφαία οικονομικά Ινστιτούτα της Γερμανίας ανησυχούν για τις επιπτώσεις, που έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές. Τα έξι αυτά οικονομικά Ινστιτούτα προχώρησαν ήδη στην αναθεώρηση προς τα κάτω των ρυθμών ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Τα έξι Ινστιτούτα είναι: Το DIW με έδρα το Βερολίνο, το HWWA με έδρα το Αμβούργο, το IFO με έδρα το Μόναχο, το IfW με έδρα το Κίελο, το IWH στην Halle και το RWI στην Εσση.

Αλλά η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας φαίνεται να επηρεάζεται από την πολιτική κατάσταση, όπως και την επηρεάζει, δέκα μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Δημοσκόπηση της επιθεώρησης «Die Woche» εμφανίζει το SPD και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να ισοψηφούν σε πανεθνικό επίπεδο στο 38%. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λίγους μήνες οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι εργαζόμενοι γυρίζουν την πλάτη στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και στον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων μετά τη διάψευση όλων των υποσχέσεων και των ψευδαισθήσεων για δήθεν μείωση της ανεργίας μέσα στο 2001.

ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ
Ανακρίσεις για την «Enron»

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των HΠA άρχισε ανακρίσεις σχετικά με την υπόθεση πτώχευσης του ενεργειακού κολοσσού «Enron». Αξιωματούχοι του υπουργείου δε διευκρίνισαν πότε ακριβώς άρχισε η έρευνα, όμως δήλωσαν ότι θα ανατεθεί στο ποινικό τμήμα του υπουργείου και ότι καταρτίζεται ομάδα που θα χειριστεί την υπόθεση. Η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως, το «αστέρι» της Γουόλ Στριτ, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης στις 2 του Δεκέμβρη. Με την πτώση της χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη δουλιά τους και χάθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια μετοχικού κεφαλαίου, ενώ τα ανώτατα στελέχη της «Enron» φέρονται ότι επωφελήθηκαν πουλώντας τις μετοχές τους πριν από την ιλιγγιώδη πτώση στην τιμή της μετοχής της εταιρίας. H υπόθεση της «Enron» εξετάζεται επίσης από το Κογκρέσο, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Εργασίας των HΠA.

10.200 απολύσεις σε δύο μέρες!

Επιπλέον 1.200 εργαζομένους ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι απολύει ο αμερικανικός κολοσσός «Lynch», στην Ιαπωνία αυτή τη φορά, ενώ παράλληλα θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 2,2 δισ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο για τις προηγούμενες απολύσεις των 9.000 εργαζομένων της, που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη μέρα! H αμερικανική τράπεζα επενδύσεων ανακοίνωσε ότι κλείνει στην Ιαπωνία 20 από τα 28 καταστήματά της και μειώνει το εργατικό δυναμικό της εκεί κατά 2/3. Συνολικά, το 2001 μείωσε το εργατικό δυναμικό της κατά 15.000 άτομα ή 21%, με αποτέλεσμα σήμερα να απασχολεί 57.000 υπαλλήλους.

Πρωταθλήτρια στις απολύσεις η «Ford»

Η «Ford», δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 35.000 εργαζόμενους ανά τον κόσμο, εκ των οποίων 22.000 στη βόρεια Αμερική, στο πλαίσιο προγράμματος ευρείας αναδιάρθρωσης. Η «Ford» προτίθεται επίσης να κλείσει πέντε εργοστάσια ως το τέλος της δεκαετίας στη βόρεια Αμερική και να σταματήσει την παραγωγή τεσσάρων μοντέλων. Η εταιρία σημείωσε το 2001 ετήσιες απώλειες για πρώτη φορά από το 1992, καθώς οι συνολικές πωλήσεις της στις ΗΠΑ έπεσαν 5,5%, ενώ οι αντίπαλοί της, «General Motors» και «Toyota», κέρδισαν μερίδιο στην αγορά των φορτηγών και αυτοκινήτων ελεύθερου χρόνου. Η «Ford» περικόπτει την ετήσια παραγωγή της στη βόρεια Αμερική από 5,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε 4,8 εκατομμύρια, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Ουίλιαμ Κλέι Φορντ, ο νεότερος, σε συνέντευξή του στο Ντίαρμπορντ του Μίσιγκαν που είναι η έδρα της εταιρίας.

Πάγωμα μισθών αντί απολύσεων

Σε πολλές αεροπορικές επιχειρήσεις η κρίση που ξέσπασε στο κλάδο των αερομεταφορών μετά τις 11 Σεπτέμβρη του 2001, χρησιμοποιήθηκε ως ευκαιρία για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Υπό την απειλή των μαζικών απολύσεων, σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρίες επιβάλλουν (με τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων) επαχθείς εργασιακές σχέσεις και μείωση μισθών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έχουμε από την αυστραλιανή εταιρία «Qantas», όπου ανακοινώθηκε ότι η διοίκηση και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέληξαν την περασμένη Τετάρτη σε συμφωνία για το «πάγωμα» των μισθών για έναν τουλάχιστον χρόνο.

«Χαριστική βολή» απ' τους υπεύθυνους της κρίσης στην Αργεντινή

Αφού με τις «συμβουλές», τις «οδηγίες» και τα προγράμματά του οδήγησε την Αργεντινή στην πτώχευση και το λαό της χώρας στην εξαθλίωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διστάζει να ρίξει «σωσίβιο» στην κυβέρνηση του Εδουάρδο Ντουάλδε, που ζητάει απεγνωσμένα ένα δάνειο 22 δισ. δολαρίων, για να καλύψει ένα μέρος από το συσσωρευμένο εξωτερικό χρέος των 141 δισ. δολαρίων.

Το θέμα του δανείου ήταν αντικείμενο των συνομιλιών, που είχαν αυτή τη βδομάδα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ με την αργεντινή κυβέρνηση. Οι πρώτες ειδήσεις από το Μπουένος Αϊρες ανέφεραν ότι οι συνομιλίες οδηγούνταν σε αδιέξοδο. Κύρια αιτία του αδιεξόδου εμφανιζόταν η απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να εγκαταλείψει τη σταθερή ισοτιμία του πέσο προς το δολάριο (ένα πέσο για ένα δολάριο) και να προχωρήσει σε μεγάλη υποτίμηση του αργεντινού νομίσματος (1,40 πέσο για ένα δολάριο).

Δεν είναι λίγοι, τέλος, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν ο οργανισμός ενδώσει και δώσει το επιθυμητό δάνειο στην Αργεντινή, θα χρειαστούν τεράστιες προσπάθειες από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα πρέπει να αναθεωρήσει εξ ολοκλήρου την πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών που ακολουθεί και να επιβάλει σκληρή πολιτική λιτότητας.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ