Κυριακή 13 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαριστική βολή» απ' τους υπεύθυνους της κρίσης στην Αργεντινή

Αφού με τις «συμβουλές», τις «οδηγίες» και τα προγράμματά του οδήγησε την Αργεντινή στην πτώχευση και το λαό της χώρας στην εξαθλίωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διστάζει να ρίξει «σωσίβιο» στην κυβέρνηση του Εδουάρδο Ντουάλδε, που ζητάει απεγνωσμένα ένα δάνειο 22 δισ. δολαρίων, για να καλύψει ένα μέρος από το συσσωρευμένο εξωτερικό χρέος των 141 δισ. δολαρίων.

Το θέμα του δανείου ήταν αντικείμενο των συνομιλιών, που είχαν αυτή τη βδομάδα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ με την αργεντινή κυβέρνηση. Οι πρώτες ειδήσεις από το Μπουένος Αϊρες ανέφεραν ότι οι συνομιλίες οδηγούνταν σε αδιέξοδο. Κύρια αιτία του αδιεξόδου εμφανιζόταν η απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να εγκαταλείψει τη σταθερή ισοτιμία του πέσο προς το δολάριο (ένα πέσο για ένα δολάριο) και να προχωρήσει σε μεγάλη υποτίμηση του αργεντινού νομίσματος (1,40 πέσο για ένα δολάριο).

Δεν είναι λίγοι, τέλος, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν ο οργανισμός ενδώσει και δώσει το επιθυμητό δάνειο στην Αργεντινή, θα χρειαστούν τεράστιες προσπάθειες από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα πρέπει να αναθεωρήσει εξ ολοκλήρου την πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών που ακολουθεί και να επιβάλει σκληρή πολιτική λιτότητας.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ