ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κατηγορεί την Αρμενία για διακοπή των συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν

Αντιδράσεις της Μόσχας και για την κριτική του Αρμένιου πρωθυπουργού κατά των ρωσικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αρμενικό φυλάκιο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Αρμενικό φυλάκιο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ολο και πυκνώνουν τα «σύννεφα» στις σχέσεις Αρμενίας - Ρωσίας με φόντο τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις προσπάθειες της ΕΕ και των ΗΠΑ να «μεσολαβήσουν» εκτοπίζοντας τη Ρωσία και ενισχύοντας την επιρροή τους στον Νότιο Καύκασο.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας εκφράζει όλο και πιο έντονη δυσαρέσκεια για τον ρόλο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον πρωθυπουργό Ν. Πασινιάν να δηλώνει πρόσφατα πως δεν κάνουν τίποτα για να ξεμπλοκαριστεί από το Αζερμπαϊτζάν ο διάδρομος Λατσίν, η μοναδική σύνδεση του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.

Χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, κατηγόρησε ουσιαστικά την Αρμενία ότι με δική της ευθύνη έχουν διακοπεί οι «ειρηνευτικές συνομιλίες» με το Αζερμπαϊτζάν κάτω από την «ομπρέλα» της Ρωσίας, καθώς ο Αρμένιος ΥΠΕΞ ακύρωσε τελευταία στιγμή τη συνάντηση με τον Αζέρο ομόλογό του στις 23 Δεκέμβρη στη Μόσχα.

«Αυτό εμπόδισε τη συζήτηση όχι μόνο για ειρηνευτική συμφωνία, αλλά και για άλλα πιεστικά ζητήματα ομαλοποίησης των σχέσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης γύρω από τον διάδρομο του Λατσίν», είπε.

Πάντως, «η πρόταση της Ρωσίας να παράσχει μια πλατφόρμα για συνομιλίες Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για συνθήκη ειρήνης ισχύει», πρόσθεσε.

Περαιτέρω η Ζαχάροβα προσάπτει στον Αρμένιο πρωθυπουργό αντιφάσεις, καθώς από τη μία δήλωσε «πρόθεση για υπογραφή ενός κειμένου με βάση τις ρωσικές προτάσεις και ταυτόχρονα για κάποιου είδους "ολοκληρωμένη λύση" στη σύγκρουση που προωθεί η Δύση».

Τον περασμένο Οκτώβρη συναντήθηκαν στην Πράγα ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχ. Αλίεφ με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, παρουσία του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ. Εκεί το Γερεβάν συμφώνησε να βασίσει τη συνθήκη ειρήνης με το Μπακού στα Πρωτόκολλα της Αλμα-Ατα του 1991, κάτι που «άλλαξε ριζικά τη λογική της διαπραγματευτικής διαδικασίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, καθώς σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα η Αυτόνομη Περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν μέρος της Σοβιετικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. «Φυσικά, αυτό το γεγονός είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθεί στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Μπακού και Ερεβάν», τόνισε.

Πριν λίγες μέρες ο Πασινιάν είχε καλέσει επίσης τη Μόσχα να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε η ρωσική στρατιωτική δύναμη στον διάδρομο Λατσίν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είτε να λάβει διεθνή αναγνώριση, είτε να αντικατασταθεί από «ειρηνευτές» του ΟΗΕ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ απέρριψε ως απαράδεκτη τη δημόσια κριτική κατά των ρωσικών δυνάμεων λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή, πομπές με ανθρωπιστική βοήθεια διέρχονται από τον διάδρομο. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι εγγυητές της ειρήνης σε αυτήν την περιοχή. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να βλάψουν ουσιαστικά τη διαδικασία ομαλοποίησης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν».

Επιπλέον το ρωσικό ΥΠΕΞ δήλωσε έτοιμο να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις για τον διάδρομο Λατσίν και για την οριοθέτηση των συνόρων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα αγωγή κατά του Ιμάμογλου και προβάδισμα στην αντιπολίτευση

Νέα αγωγή κατατέθηκε σε βάρος του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου - εκλεγμένου με τη στήριξη του σοσιαλδημοκρατικού CHP - με την κατηγορία του «στημένου διαγωνισμού» την εποχή που ήταν δήμαρχος του Μπεϊλικντουζού. Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου και, εφόσον κριθεί ένοχος, ο Ιμάμογλου θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 7 ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο ο Ιμάμογλου καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών και 7 μηνών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς κρίθηκε ένοχος για «προσβολή» μελών της Εκλογικής Επιτροπής, που τους χαρακτήρισε «ηλίθιους» επειδή ακύρωσαν τη νίκη του στις τοπικές εκλογές του 2019. Ο Ιμάμογου εμφανίζεται με προβάδισμα για τον τουρκικό προεδρικό θώκο σε διάφορες δημοσκοπήσεις όταν παρουσιάζεται ως ανθυποψήφιος του νυν Προέδρου Ερντογάν ενόψει των προεδρικών εκλογών, που κανονικά έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Νέα δημοσκόπηση, αυτήν τη φορά της εταιρείας ORC, εμφανίζει σε μια αναμέτρηση Ερντογάν - Ιμάμογλου τον δεύτερο να επικρατεί με 47,0% έναντι 41,9% του Ερντογάν. Το 11,1% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Σε αναμέτρηση του Ερντογάν με τον δήμαρχο Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, επίσης προερχόμενο από το CHP, ο δεύτερος θα επικρατούσε με 49,4% έναντι 39,8% του Ερντογάν, με τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 10,8%.

Ο Ερντογάν φέρεται επίσης να χάνει έναντι της Μεράλ Αξενέρ, επικεφαλής του φιλελεύθερου «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ), με 41,7% έναντι 46,3% και το 12% να δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Τέλος, αν αντίπαλος του Ερντογάν ήταν ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται ότι θα επικρατούσε με 42,5%, έναντι 41,8% του προέδρου του CHP και με τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 15,7%.

ΛΙΒΥΗ
Συναντήσεις του διευθυντή της CIA σε Τρίπολη και Λιβύη

Σημαντικές επαφές τόσο με τον στρατηγό και αρχηγό του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» Χαλίφα Χάφταρ όσο και με τον δοτό προσωρινό πρωθυπουργό της κυβέρνησης στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, είχε το τελευταίο 24ωρο ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς στη Λιβύη.

Στην Τρίπολη ο Μπερνς είδε τον Ντμπεϊμπά παρουσία της υπουργού Εξωτερικών, Νάιλα Αλ-Μανγκούς, και του αρχηγού της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών, Χουσεϊν αλ Αγιέμπ.

Σε ανακοίνωση εκπροσώπου Τύπου της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά αναφέρεται πως ο διευθυντής της CIA «τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών».

Προηγουμένως ο Μπερνς είχε συναντήσει τον στρατηγό Χάφταρ στη Βεγγάζη.

Παράλληλα λιβυκά ΜΜΕ ανέφεραν πως η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Λιβύη στο τέλος του μήνα, για να συζητήσει θέματα που αφορούν τρόπους για ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα της και θέματα Ενέργειας. Η επίσκεψή της αναφέρεται πως εντάσσεται σε περιοδεία που θα πραγματοποιήσει εκείνη την περίοδο σε Τουρκία, Τυνησία και Αλγερία.

Νερό στον μύλο των παζαριών με Ελλάδα και Κύπρο

Μιλώντας στις 10/1 ο Λίβυος υπουργός Πετρελαίου Μοχάμεντ Ουν στο αραβικό κανάλι «Al Jazeera Mubashar TV», μεταξύ άλλων υποστήριξε πως υπάρχουν «πραγματικές πιθανότητες για την εξεύρεση φιλικών λύσεων» με χώρες όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος σε μία σαφή αναφορά στην οριοθέτηση ΑΟΖ. Πρόσθεσε (σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της λιβυκής εφημερίδας «Libyan Observer») πως λύση σε θέματα οριοθέτησης ΑΟΖ μπορεί να βρεθεί και μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σημειώνοντας πως «ορισμένες χώρες έφθασαν σε μονομερείς λύσεις αντί διαλόγου και συναινετικών λύσεων». Αναγνώρισε επίσης πως οι χώρες έχουν δικαίωμα να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και από εκεί με τον κανόνα της μέσης γραμμής να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες.

ΣΥΡΙΑ
Να τερματιστεί η τουρκική κατοχή απαιτεί ο Ασαντ

Το βασικό όρο με τον οποίο θα μπορούσε να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Τουρκία ξεκαθάρισε χτες ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ.

Σε ανακοίνωση της συριακής προεδρίας επισημαίνεται πως οι εν εξελίξει συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων της Συρίας και της Τουρκίας, που γίνονται υπό την αιγίδα της Ρωσίας, θα πρέπει να έχουν ως στόχο «το τέλος της κατοχής» από την Τουρκία συριακών εδαφών για «να είναι καρποφόρες».

Η ανακοίνωση εξεδόθη με αφορμή την επίσκεψη στη Δαμασκό του ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου της Ρωσίας στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ. Η συνάντηση έγινε μετά τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Σύρων αξιωματούχων στη Μόσχα που έγιναν για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το 2011.

Λίγες ώρες πριν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Ρουάντα όπου βρέθηκε εκτίμησε πως η συνάντηση με τους ομολόγους του από τη Συρία και τη Ρωσία θα μπορούσε να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου στη Μόσχα.

ΡΩΣΙΑ -Ι ΡΑΝ
Στις 17 Γενάρη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών

Συνάντηση «εργασίας» για διμερείς σχέσεις, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα θα έχουν στις 17 του μήνα στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ιράν Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν και για την κατάσταση που αφορά τις (ουσιαστικά «παγωμένες») διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας JCPOA του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ μονομερώς τον Μάη του 2018.

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε πως στην πλατιά ατζέντα των δύο υπουργών συμπεριλαμβάνεται η συζήτηση για την κατάσταση στον ΟΗΕ, στον Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης, (SCO), η κατάσταση σε Συρία, Αφγανιστάν, Καύκασο και Κασπία. Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις ανακοινώθηκε πως θα δοθεί έμφαση σε οικονομία και εμπόριο και κοινά έργα - κλειδιά μεταξύ άλλων σε Μεταφορές, Ενέργεια.

Το ίδιο 24ωρο ο Ιρανός πρέσβης στη Ρωσία, Καζίμ Τζαλαλί μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια» ανέφερε πως η ιρανο-ρωσική συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα «προχωρά με ειρηνικό, σταθερό και εποικοδομητικό τρόπο» στο πλαίσιο «κοινών συμφερόντων».

Προχτές προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Προέδρους Ρωσίας και Ιράν με έμφαση σε έργα υποδομών για Ενέργεια, Μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες δολοφονίες Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη

Η αιματοχυσία του παλαιστινιακού λαού συνεχίστηκε το περασμένο 24ωρο με μπαράζ επιδρομών του ισραηλινού στρατού κατοχής στις πόλεις Ναμπλούς και Καμπατίγια (κοντά στην Τζενίν) της Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών νέων Παλαιστινίων μέσα σε ένα 24ωρο.

Ο πρώτος Παλαιστίνιος που έπεσε νεκρός χτες πριν τα ξημερώματα ήταν ο 41χρονος Σαμίρ Αούνι Χάμπι Ασλάν, πατέρας οκτώ παιδιών. Ο Ασλάν σκοτώθηκε από σφαίρα Ισραηλινού στρατιώτη στο στήθος, όταν προσπάθησε να εμποδίσει τη σύλληψη ενός από τους γιους του, στη διάρκεια επιχείρησης του στρατού στον καταυλισμό Καλαντίγια. Αμέσως μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 41χρονου κηρύχθηκε γενική απεργία σε όλο τον προσφυγικό καταυλισμό.

Μερικές ώρες αργότερα, στην πόλη Καμπαντίγια, που βρίσκεται περίπου έξι χλμ. μακριά από την Τζενίν της Δυτικής Οχθης, σκοτώθηκαν ο 25χρονος Χαμπίμπ Χάμιλ όταν πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από Ισραηλινό στρατιώτη και ο 18χρονος Αμπντελχαντί Νάζιλ, που ξεψύχησε λίγες ώρες αργότερα, έπειτα από το θανάσιμο τραυματισμό του σε στήθος και λαιμό, από ισραηλινά πυρά.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, είχε επιβεβαιώσει τη δολοφονία του 19χρονου Σάναντ Μοχάμαντ Σαμάσρα κοντά στον οικισμό Χαβάτ Γεχούντα, νότια της Χεβρώνας. Τον δολοφόνησαν με το πρόσχημα ότι επιτέθηκε με μαχαίρι σε 30χρονο έποικο, δικαιολογία που χρησιμοποιούν συχνά και δίχως αποδείξεις οι κατοχικές αρχές...

Η νέα κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει την κλιμάκωση της βίας των δυνάμεων κατοχής σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ