Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κατηγορεί την Αρμενία για διακοπή των συνομιλιών με το Αζερμπαϊτζάν

Αντιδράσεις της Μόσχας και για την κριτική του Αρμένιου πρωθυπουργού κατά των ρωσικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αρμενικό φυλάκιο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Αρμενικό φυλάκιο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Ολο και πυκνώνουν τα «σύννεφα» στις σχέσεις Αρμενίας - Ρωσίας με φόντο τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις προσπάθειες της ΕΕ και των ΗΠΑ να «μεσολαβήσουν» εκτοπίζοντας τη Ρωσία και ενισχύοντας την επιρροή τους στον Νότιο Καύκασο.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας εκφράζει όλο και πιο έντονη δυσαρέσκεια για τον ρόλο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τον πρωθυπουργό Ν. Πασινιάν να δηλώνει πρόσφατα πως δεν κάνουν τίποτα για να ξεμπλοκαριστεί από το Αζερμπαϊτζάν ο διάδρομος Λατσίν, η μοναδική σύνδεση του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.

Χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, κατηγόρησε ουσιαστικά την Αρμενία ότι με δική της ευθύνη έχουν διακοπεί οι «ειρηνευτικές συνομιλίες» με το Αζερμπαϊτζάν κάτω από την «ομπρέλα» της Ρωσίας, καθώς ο Αρμένιος ΥΠΕΞ ακύρωσε τελευταία στιγμή τη συνάντηση με τον Αζέρο ομόλογό του στις 23 Δεκέμβρη στη Μόσχα.

«Αυτό εμπόδισε τη συζήτηση όχι μόνο για ειρηνευτική συμφωνία, αλλά και για άλλα πιεστικά ζητήματα ομαλοποίησης των σχέσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης γύρω από τον διάδρομο του Λατσίν», είπε.

Πάντως, «η πρόταση της Ρωσίας να παράσχει μια πλατφόρμα για συνομιλίες Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν για συνθήκη ειρήνης ισχύει», πρόσθεσε.

Περαιτέρω η Ζαχάροβα προσάπτει στον Αρμένιο πρωθυπουργό αντιφάσεις, καθώς από τη μία δήλωσε «πρόθεση για υπογραφή ενός κειμένου με βάση τις ρωσικές προτάσεις και ταυτόχρονα για κάποιου είδους "ολοκληρωμένη λύση" στη σύγκρουση που προωθεί η Δύση».

Τον περασμένο Οκτώβρη συναντήθηκαν στην Πράγα ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχ. Αλίεφ με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, παρουσία του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ. Εκεί το Γερεβάν συμφώνησε να βασίσει τη συνθήκη ειρήνης με το Μπακού στα Πρωτόκολλα της Αλμα-Ατα του 1991, κάτι που «άλλαξε ριζικά τη λογική της διαπραγματευτικής διαδικασίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, καθώς σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα η Αυτόνομη Περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν μέρος της Σοβιετικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. «Φυσικά, αυτό το γεγονός είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθεί στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Μπακού και Ερεβάν», τόνισε.

Πριν λίγες μέρες ο Πασινιάν είχε καλέσει επίσης τη Μόσχα να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε η ρωσική στρατιωτική δύναμη στον διάδρομο Λατσίν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είτε να λάβει διεθνή αναγνώριση, είτε να αντικατασταθεί από «ειρηνευτές» του ΟΗΕ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ απέρριψε ως απαράδεκτη τη δημόσια κριτική κατά των ρωσικών δυνάμεων λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή, πομπές με ανθρωπιστική βοήθεια διέρχονται από τον διάδρομο. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι εγγυητές της ειρήνης σε αυτήν την περιοχή. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να βλάψουν ουσιαστικά τη διαδικασία ομαλοποίησης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν».

Επιπλέον το ρωσικό ΥΠΕΞ δήλωσε έτοιμο να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις για τον διάδρομο Λατσίν και για την οριοθέτηση των συνόρων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ