Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Αντιπαραθέσεις στον ΟΗΕ για τη Δυτική Αφρική

«Κονταροχτυπήθηκαν» το βράδυ της Τετάρτης σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Δυτική Αφρική και το Σαχέλ οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών με τη διπλωματική επιτετραμμένη της Ρωσίας, με αφορμή τη συνεχιζόμενη δράση τζιχαντιστών σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Ο διπλωματικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Μιλς, κατηγόρησε τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner Group» πως αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις αφρικανικών χωρών και αυξάνει την «πιθανότητα αύξησης του βίαιου εξτρεμισμού». Ο Μιλς με τον τρόπο αυτό αναφερόταν στη δράση οργανώσεων της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους», που δημιουργήθηκαν προ ετών σε «θερμοκήπια» της CIA και άλλων δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Υποστήριξε ακόμη πως οι παραστρατιωτικές δυνάμεις και οι μισθοφόροι της ρωσικής εταιρείας «κλέβουν τον πλούτο των χωρών» και «διαπράττουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» διακυβεύοντας την ασφάλεια των κυανόκρανων και του προσωπικού του ΟΗΕ σε χώρες της περιοχής.

Σε παρόμοιο μοτίβο κινήθηκαν οι τοποθετήσεις διπλωματών της Βρετανίας και της Γαλλίας. Η διπλωματική επιτετραμμένη της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ανα Εβστιγνίεβα απέρριψε τους ισχυρισμούς και τις αιτιάσεις Δυτικών διπλωματών εκτιμώντας πως επιχειρούν να «αμαυρώσουν τη ρωσική βοήθεια» στο Μάλι. Πρόσθεσε πως η ρωσική βοήθεια δίνεται «στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας», ώστε να βοηθηθεί «η μεταβατική κυβέρνηση και άλλες χώρες στην Αφρική». Η ίδια κατηγόρησε δυτικές χώρες πως στην πραγματικότητα κατηγορούν τη Ρωσία για αυτά που κάνουν εδώ και χρόνια «ληστεύοντας τον πλούτο της Αφρικής και διευκολύνοντας την ανάπτυξη τρομοκρατικής απειλής», προσθέτοντας πως κάνουν το ίδιο «σε όλο τον κόσμο, και στην Αφρική και κυρίως στη Λιβύη που έχει αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή».

Η ίδια πάντως δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στο όνομα της εταιρείας «Wagner Group» που προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες όχι μόνο στο Μάλι αλλά και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ και τη Λιβύη.

Νέες συγκρούσεις στο Μάλι

Συντονισμένες επιθέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» προκάλεσαν χτες το θάνατο τουλάχιστον 14 στρατιωτών του Μάλι και τον τραυματισμό πάνω από 10 άλλων. Οι επιθέσεις έγιναν μεταξύ των χωριών Ντία και Ντιαφαράμπε στο κεντρικό Μάλι. Ο στρατός ανακοίνωσε πως τις απέκρουσε σκοτώνοντας «πάνω από 30 τρομοκράτες».

Εδώ και μία δεκαετία, το Μάλι σπαράσσεται από επιθέσεις τζιχαντιστών με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων πολιτών και στρατιωτικών, ενώ για τον πλούτο του βρίσκεται στο επίκεντρο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Γαλλία να πρωτοστατεί. Από τον Δεκέμβρη του 2021 η στρατιωτική κυβέρνηση συνταγματαρχών συνεργάζεται με τη Ρωσία και τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner Group».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ