Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σημαντικές επιτυχίες σε αγώνες των εργαζομένων

Επικύρωση της ίδρυσης συνδικάτου σε τεράστια αποθήκη της «Amazon»

Την επικύρωση της ίδρυσης συνδικάτου εργαζομένων της «Amazon» στην τεράστια αποθήκη «JFK8» στο Στέιτεν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, όπου εργάζονται περίπου 8.300 άτομα, πέτυχαν με τη στάση τους οι εργαζόμενοι στην εγκατάσταση του μονοπωλιακού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η επικύρωση του συνδικάτου από τον ομοσπονδιακό «Φορέα Εθνικών Εργασιακών Σχέσεων» των ΗΠΑ (NLRB) - του πρώτου εργατικού συνδικάτου στην «Amazon» - δρομολογήθηκε μετά την ψηφοφορία που πραγματοποίησαν τον περασμένο Απρίλιο χιλιάδες εργαζόμενοι της αποθήκης JFK8.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν τη διαπραγμάτευση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ανάμεσα στη διοίκηση και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων για πρώτη φορά στην ιστορία της «Amazon».

Η εργοδοσία βέβαια, όπως εξάντλησε κάθε αντεργατική και τρομοκρατική πρακτική για να εμποδίσει τη δημιουργία συνδικάτου, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει κάθε νομικό «παραθυράκι» για να σαμποτάρει την υπογραφή ΣΣΕ. Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Law, κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ χρειάζονται 465 μέρες διαπραγμάτευσης συλλογικών συμβάσεων (!) προτού επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ εργαζομένων - μελών σωματείου και εργοδοσίας...

Νίκη για τους απεργούς νοσηλευτές στη Νέα Υόρκη

Στο μεταξύ η Ενωση Νοσηλευτών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYSNA), μετά από τριήμερη απεργία πάνω από 8.000 νοσηλευτών σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, τα νοσοκομεία «Μοντεφιόρε» και «Ορος Σινά», ανακοίνωσε πως πέτυχε μία «ιστορική νίκη».

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως το συνδικάτο ανάγκασε την εργοδοσία να δεσμευτεί σε μία καταρχήν συμφωνία, που προβλέπει «αύξηση των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων για νοσηλευτές για όλες τις κλινικές αλλά και σε συγκεκριμένες προσλήψεις, ώστε να διασφαλίζεται πως θα υπάρχει πάντα επαρκές προσωπικό στην πράξη και όχι μόνο στα χαρτιά».

Προβλέπονται επίσης μισθολογικές αυξήσεις 19,1% για πάνω από 170 κατηγορίες εργαζομένων νοσηλευτών.

Επιπλέον και οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες στο νοσοκομείο Γουάικοφ κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία τη νύχτα και ανέστειλαν την 10ήμερη απεργία τους.

  • Την ίδια ώρα στη Βρετανία, περισσότερα από 70.000 μέλη προσωπικού σε 150 πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα θα απεργήσουν για 18 ημέρες μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, με αιτήματα για τις αμοιβές, τις συνθήκες εργασίας και τις συντάξεις, όπως ανακοίνωσε χτες η Ενωση Πανεπιστημίων και Κολεγίων (UCU). Το συνδικάτο που εκπροσωπεί ακαδημαϊκούς, δασκάλους, βιβλιοθηκονόμους και το επαγγελματικό προσωπικό των κολεγίων και των πανεπιστημίων, καταγγέλλει ότι οι εργοδότες όρισαν «αύξηση» μισθού 3% έπειτα από μια δεκαετία χαμηλότερων αμοιβών σε σχέση με τον πληθωρισμό και ενώ πλέον η χώρα αντιμετωπίζει διψήφιο πληθωρισμό.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις ΗΠΑ οι επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης (2024-04-25 00:00:00.0)
Σε τροχιά μεγάλων απεργιών οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (2022-12-01 00:00:00.0)
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παίρνουν θέση στον απεργιακό αγώνα (2022-11-25 00:00:00.0)
Με επίκεντρο την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών (2022-11-08 00:00:00.0)
Απεργιακές κινητοποιήσεις στην «Amazon» (2021-11-03 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις εργατών σε μεγάλες επιχειρήσεις (2020-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ