Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σε τροχιά μεγάλων απεργιών οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Για τις μεγαλύτερες απεργίες των τελευταίων χρόνων ετοιμάζονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, αλλά και κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία, που έχουν οδηγηθεί σε οριακό σημείο μετά και την πανδημία.

Η Ενωση των νοσηλευτών (Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής, RCN), μετά από μαζική ψηφοφορία των μελών της υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων, έχει προκηρύξει απεργίες στις 15 και 20 Δεκέμβρη. Είναι η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στα 100 χρόνια ιστορίας του RCN και πραγματοποιείται μετά την άρνηση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα αιτήματα για αυξήσεις μισθών 5% πάνω από τον πληθωρισμό. Στη Βρετανία ο πληθωρισμός ανέρχεται σε υψηλό 41 ετών (11,1% τον Οκτώβρη) και το κόστος διαβίωσης έχει γίνει δυσβάσταχτο για πολλά νοικοκυριά.

Στην απεργιακή μάχη ετοιμάζονται να μπουν και άλλες ειδικότητες των εργαζομένων στο NHS.

Χτες, το συνδικάτο GMB ανακοίνωσε ότι πάνω από 10.000 εργαζόμενοι στην άμεση βοήθεια (πληρώματα ασθενοφόρων, χειριστές κλήσεων κ.ά.) ψήφισαν υπέρ της πραγματοποίησης απεργίας στην Αγγλία και την Ουαλία. Η απεργία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Το συνδικάτο καταγγέλλει την κυβερνητική πρόταση για «αυξήσεις» 4%, τονίζοντας ότι με βάση τον πληθωρισμό η πρόταση αυτή αποτελεί άλλη μια «μαζική περικοπή μισθών σε πραγματικούς όρους».

Σε αντίστοιχες απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και τα μέλη του συνδικάτου Unison που εργάζονται στο NHS.

Η κατάσταση στο βρετανικό σύστημα Υγείας έχει επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, και ιδιαίτερα μετά την πανδημία έχει γίνει επικίνδυνη για εκατομμύρια ασθενείς. Περίπου 7 εκατ. ασθενείς στη Βρετανία βρίσκονται σε λίστες αναμονής για νοσοκομειακή περίθαλψη και η λίστα θα μεγαλώνει, προειδοποιούν τα συνδικάτα.

ΗΠΑ: Διακομματική στήριξη στην αντιαπεργιακή επίθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν

Με ευρεία διακομματική στήριξη (Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων) προχωρά η αντιαπεργιακή επίθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία κατ' απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων ενεργοποιεί αντεργατικό νόμο του 1926 για να εμποδίσει απεργία των σιδηροδρομικών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χτες με 290 ψήφους υπέρ (211 Δημοκρατικοί, 79 Ρεπουμπλικάνοι) και 137 ψήφους κατά τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβάλλοντας στους σιδηροδρομικούς να επικυρώσουν την «καταρχήν συμφωνία» του Σεπτέμβρη για κλαδική ΣΣΕ, παρά τις διαφωνίες τους.

Με δήλωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος καλεί τη Γερουσία να επικυρώσει σήμερα τον νόμο ενάντια στην απεργία των σιδηροδρομικών, η οποία «θα ήταν καταστροφική για την οικονομία μας»...

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους των ΗΠΑ που αγωνίζονται για αυξήσεις στους μισθούς και δουλειές με δικαιώματα.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Καταγγέλλουμε τη δήθεν φιλεργατική κυβέρνηση Μπάιντεν που, μετά από δημόσιο αίτημα των μεγαλοκαπιταλιστών, έτρεξε να ζητήσει από το Κογκρέσο να επιβάλει την απορριφθείσα πρόταση των επιχειρηματιών για Συλλογική Σύμβαση στους εργαζόμενους των σιδηροδρόμων και να απαγορεύσει το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς με απεργία.

Η ειρωνεία είναι ότι μόλις πριν από μια βδομάδα η γνωστή συνδικαλιστική μαριονέτα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, η διαβόητη ITUC, καλωσόρισε τον Πρόεδρο Μπάιντεν στο συνέδριό της ως μεγάλο "υποστηρικτή των συνδικάτων", λειτουργώντας ακόμη μια φορά ως "πλυντήριο" των ιμπεριαλιστών και καλλιεργητής αυταπατών για τον ρόλο των δήθεν "προοδευτικών" κυβερνήσεων και αντιδεξιών μετώπων».

«Οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους σε όλο τον κόσμο έχουν μεγάλη ιστορία αγώνων, διεκδικήσεων και κατακτήσεων. Χωρίς αυτούς δεν κινείται τίποτα. Γι' αυτό η εργατική τάξη έχει τεράστια δύναμη», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Και καταλήγει: «Το ΠΑΜΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους των ΗΠΑ, όποια μορφή και αν επιλέξουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Στο μέτωπο επιχειρηματικών ομίλων - κυβέρνησης - κίτρινων συνδικάτων, οι εργαζόμενοι απαντάμε με ισχυροποίηση της αλληλεγγύης, δυνάμωμα του συλλογικού αγώνα».

  • Στο μεταξύ, στην Ουγγαρία, μετά τις νέες διαδηλώσεις του Σαββάτου για την Παιδεία, γίνονται απολύσεις καθηγητών. Από τρία Γυμνάσια της Βουδαπέστης από σήμερα, 1 Δεκέμβρη, απολύονται 8 καθηγητές για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Επίσης, έχουν απειληθεί άλλοι 24 με απόλυση στην περίπτωση που συνεχίσουν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ