Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κλιμακώνονται εξοπλισμοί που αναζωπυρώνουν ανταγωνισμούς

Ρωσικό βομβαρδιστικό που περιπολεί μαζί με κινεζικά αεροσκάφη στον Ειρηνικό

Russian Defense Ministry Press

Ρωσικό βομβαρδιστικό που περιπολεί μαζί με κινεζικά αεροσκάφη στον Ειρηνικό
Η ιαπωνική κυβέρνηση ενδέχεται να αγοράσει ως και 500 πυραύλους «Κρουζ Τόμαχοκ» μέχρι τον Μάρτη του 2028, καθώς ιεραρχείται ψηλά η δραστική αναβάθμιση των «αμυντικών δυνατοτήτων» της, όπως επιβεβαιώνει και ο στόχος για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε 2% του ΑΕΠ, τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, ενόψει και της έγκρισης του νέου προϋπολογισμού, το Τόκιο επιδιώκει να συνεχίσει την αναθεώρηση διατάξεων που θα διευκολύνουν παραπέρα την ανάληψη δράσης εκτός συνόρων, με βάση και αλλαγές στο μεταπολεμικό Σύνταγμα της χώρας που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια, με φόντο την όξυνση διεθνών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τη γοργή ανέλιξη της Κίνας. Ηδη, η κυβέρνηση Κισίντα έχει αναγγείλει ότι θα αποκτήσει πυραύλους με μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές, ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα καταστροφής στόχων στη θάλασσα και στη στεριά. Θυμίζουμε ότι ο «Τόμαχοκ» μπορεί να πλήξει στόχους ως και σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων, θέτοντας εντός βεληνεκούς δηλαδή τομείς της Κίνας και της ρωσικής Απω Ανατολής.

Ολα αυτά ενώ νέα έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου εκτιμά ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί μέχρι το 2035, με τις πυρηνικές της κεφαλές να φτάνουν τις 1.500, από 400 που είναι σήμερα.

Στο μεταξύ, χτες, ρωσικά και κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινή περιπολία πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Σινική Θάλασσα. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι δεν παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος άλλων χωρών. Το δε κινεζικό ανέφερε πως οι περιπολίες εντάσσονται στο «ετήσιο σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας» των δύο χωρών.

Πάντως, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι μαχητικά της αεροσκάφη «σηκώθηκαν» για «την εφαρμογή πάγιων μέτρων», κατηγορώντας Μόσχα και Πεκίνο ότι τα αεροσκάφη τους εισήλθαν στη δική της Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας (KADIZ), αλλά - πρόσθεσε - δεν παραβίασαν νοτιοκορεατικό εναέριο χώρο. Μαχητικά αεροσκάφη δήλωσε ότι «σήκωσε» και η ιαπωνική δύναμη Αεροπορικής Αυτοάμυνας (Πολεμική Αεροπορία Ιαπωνίας).

Στο Πεκίνο σήμερα ο Μισέλ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες σήμερα αναμένεται στο Πεκίνο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά από πρόσκληση του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, σχολιάζοντας (ανώνυμα) επικρίσεις που δέχονται οι Βρυξέλλες για το ταξίδι (με φόντο και τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στην Κίνα, αλλά και τις καταγγελίες για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από το Πεκίνο), είπε ότι «όταν σε προσκαλεί ο Κινέζος Πρόεδρος, λες όχι;...». Ο ίδιος είπε ότι ο Μισέλ στη διάρκεια των επαφών του «θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ» και «θα θίξει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών», όπως και ότι «εννοεί να έχει ειλικρινή διάλογο» με τον Σι Τζινπίνγκ. Υποστήριξε ακόμα ότι «η στιγμή αυτής της επίσκεψης επελέγη πολύ σωστά, λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία», αλλά και ότι ο Μισέλ «θα παροτρύνει τον Πρόεδρο Σι να αξιοποιήσει την επιρροή του για να λάβει τέλος η επίθεση της Ρωσίας» και «θα αναλύσει τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν από την ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συστάσεις» του Μπάιντεν στο Πεκίνο «να είναι προσεκτικό»(2023-07-11 00:00:00.0)
Επίσκεψη Μάτις στην Κίνα(2018-06-28 00:00:00.0)
Ζητά στρατιωτική ετοιμότητα και στο διάστημα(2014-04-17 00:00:00.0)
«Ανησυχούν» για την ένταση στον Ειρηνικό Ωκεανό(2014-01-25 00:00:00.0)
«Ανησυχούν» για την ένταση στον Ειρηνικό Ωκεανό(2014-01-25 00:00:00.0)
Επίσκεψη Ολάντ και ...επιχειρηματιών(2013-04-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ