Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Σύστημα βαθμών» για προσέλκυση ειδικευμένων εργαζομένων

Κάθε χρόνο τα γερμανικά μονοπώλια χρειάζονται 400.000 επιπλέον εργαζόμενους

Σύστημα βαθμών (point system), κατά το πρότυπο του Καναδά, ετοιμάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προκειμένου να προσελκύσει εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης να εργαστεί στη χώρα.

Οπως σημειώνει η Αντρ. Νάλες, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, πρώην υπουργός Εργασίας και πρώην πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), «λόγω της δημογραφικής αλλαγής, δεν υπάρχει κανένα σενάριο όπου μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα χωρίς μεγάλη μετανάστευση», καθώς η Γερμανία χρειάζεται επιπλέον 400.000 ειδικευμένους εργαζόμενους ετησίως.

Σύμφωνα με το έγγραφο που κατατέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον τίτλο «Βασικά σημεία για τη μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων από τρίτες χώρες», και το οποίο εγκρίθηκε χθες, η κυβέρνηση θέλει άτομα με «καλές δυνατότητες» εύρεσης εργασίας να μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα. Φυσικά, το κράτος θα αποφασίζει ποιος είναι επιλέξιμος για μια τέτοια «κάρτα ευκαιρίας», με βάση «ένα διαφανές, μη γραφειοκρατικό σύστημα βαθμών», τονίζεται στο έγγραφο. Τα κριτήρια επιλογής μπορεί να περιλαμβάνουν προσόντα, γλωσσικές δεξιότητες, επαγγελματική εμπειρία, σχέση με τη Γερμανία και ηλικία.

«Η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως ειδικευμένους εργαζόμενους σε όλους τους τομείς. Ως εκ τούτου, πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», αναφέρεται.

Ενδεικτική της κατεύθυνσης του μέτρου είναι και η πρόβλεψη ότι άτομα τα οποία δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν έγγραφα σχετικά με τα επαγγελματικά τους προσόντα, «για λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται», θα πρέπει να επιτρέπεται να εισέρχονται στη Γερμανία και οι δεξιότητές τους να ελέγχονται εκεί. Επιπλέον, σχεδιάζονται προγράμματα διαφήμισης της Γερμανίας και διευκόλυνσης εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας στο εξωτερικό.

Παράλληλα πάντως η Νάλες υπογράμμισε ότι ακόμα υπάρχουν πολλά εμπόδια για τη μετανάστευση ακόμη και ειδικευμένων εργαζομένων στη Γερμανία, τα οποία πρέπει να αρθούν νομοθετικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ