Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επαφές Σταϊνμάγερ σε Β. Μακεδονία και Αλβανία

«Γνωρίζω ότι ο δρόμος της ένταξης στην ΕΕ δεν είναι εύκολος, ότι η εμπιστοσύνη και η υπομονή "τεντώνονται" σε κοπιαστικές διαπραγματεύσεις, ορισμένες φορές τεντώνονται πολύ», δήλωσε χτες ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, από τα Σκόπια, όπου ολοκλήρωσε διήμερες επαφές. Μιλώντας στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας, κάλεσε τα μέλη της σε άμεση έγκριση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπουν οι όροι ένταξης στην ΕΕ και σημείωσε: «Τώρα δεν είναι καιρός να υποπέσει κανείς σε απλοϊκά σλόγκαν και εθνικιστικά συναισθήματα. Μη χάνετε τον στόχο που ακολουθήσατε τόσο καιρό, της ένταξης στην ΕΕ (...)».

Η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο της Β. Μακεδονίας.

Μετά τα Σκόπια, ο Σταϊνμάγερ θα βρεθεί σήμερα στα Τίρανα. Η έναρξη επίσημων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, τον περασμένο Ιούλη, αναζωπύρωσε τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι «η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι σημαντική για την ειρήνη. Είναι ανάγκη να σταματήσουμε τους Ρώσους στα Δυτικά Βαλκάνια, έχουμε ανάγκη περισσότερη Ευρώπη (...) Είναι ανάγκη να προστατεύσουμε όλες τις χώρες που βρίσκονται στα Δυτικά Βαλκάνια και κοντά στην Ουκρανία επειδή είναι σημαντικό αυτήν τη στιγμή να δουλέψουμε μαζί. Η ενότητα είναι σημαντική και αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ