Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζητά μεγαλύτερη στήριξη στα «αντιτρομοκρατικά» σχέδιά της

«Επιφυλάξεις» και παρεμβάσεις από ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία

Μεγαλύτερη στήριξη στα σχέδιά της κατά της «τρομοκρατίας» ζητά η Τουρκία που, με τον αέρα που δίνει στα πανιά της η όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού παζαριού για όλη τη Μέση Ανατολή και τη γύρω περιφέρεια, συνεχίζει προετοιμασίες για επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία και όχι μόνο.

Στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «η στήριξη των ΗΠΑ και ορισμένων συμμάχων τους σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία είναι προφανής. Αυτή πρέπει να σταματήσει». Εξέφρασε δε δυσαρέσκεια επειδή οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία «έχει το δικαίωμα να διατηρεί την ασφάλειά της», όμως «τότε λένε "αλλά"...».

Στο μεταξύ, το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι οι τουρκικές αρχές προειδοποίησαν εκπροσώπους τριών πρεσβειών δυτικοευρωπαϊκών χωρών και ενός διεθνούς οργανισμού για απειλές που πιθανώς αντιμετωπίσει το προσωπικό τους, στο πλαίσιο εκτιμήσεων για πιθανό νέο «τρομοκρατικό χτύπημα» στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το αντικυβερνητικό Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (εδρεύει στο Λονδίνο), οι ρωσικές δυνάμεις αύξησαν την παρουσία τους σε περιοχές της βόρειας Συρίας που τελούν υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων και του συριακού στρατού, όπως η Ταλ Ριφάατ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κάλεσε επειγόντως την Τουρκία «να απόσχει από μέτρα που θα κλιμακώσουν περαιτέρω τη βία - όπως μια πιθανή χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία ή στρατιωτική δράση στο βόρειο Ιράκ», επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο, που «εφαρμόζεται φυσικά όταν πρόκειται για την προστασία από τρομοκρατικές ενέργειες».

Αλλά και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εγείρουν επιφυλάξεις ως προς τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για τον ευρύτερο «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» που αξιοποιούν και οι ίδιες για την παρέμβασή τους στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Π. Ράιντερ, δήλωσε ότι «με τους Τούρκους εταίρους μας διατηρούμε τακτικές επαφές» αλλά και ότι σύντομα οι υπουργοί Αμυνας θα έχουν νέα συνομιλία. Επανέλαβε ότι «η συνέχιση των μαχών, και ειδικότερα μια χερσαία επιχείρηση, θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τα κέρδη που τόσο δύσκολα αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους" και θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή» και συνέστησε πάλι «αυτοσυγκράτηση». Τέλος, ανέφερε ότι μειώθηκαν οι αμερικανικές περιπολίες στη βόρεια Συρία που γίνονται σε συνεργασία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις επειδή και «αυτές έχουν μειώσει τις περιπολίες τους».

Τέλος, καταγράφηκε παρέμβαση και της Κίνας, που διά στόματος αναπληρωτή απεσταλμένου στον ΟΗΕ, Γκενγκ Σουάνγκ, ανέφερε ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» και ότι «η κατάσταση ασφάλειας στη Συρία συνεχίζει να είναι ασταθής», καλώντας Τουρκία και Ισραήλ «να σταματήσουν αμέσως τις διασυνοριακές επιθέσεις, να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση και να τηρήσουν τον διάλογο για την επίλυση των σχετικών ζητημάτων».

Ολα αυτά ενώ τη Δευτέρα, το συριακό Κοινοβούλιο ενέκρινε ακόμα μία χρονιά ψήφισμα που ζητά από την Τουρκία να επιστρέψει την επαρχία Χατάι (που απέσπασε η Τουρκία το 1938).

  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως μαζί με τις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει ασκήσεις μαχητικών και αεροσκαφών ανεφοδιασμού εν πτήσει. Τα πολεμικά αεροσκάφη θα ασκηθούν για την αντιμετώπιση διαφόρων «σεναρίων» που συνδέονται με «περιφερειακές απειλές» για αρκετές μέρες. Σύμφωνα με την «Jerusalem Post», πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του είδους τα τελευταία χρόνια, στη διάρκεια της οποίας θα εκτελεστούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, ώστε οι χειριστές να εξοικειωθούν με τις επιχειρησιακές ανάγκες ενδεχόμενης κλιμάκωσης με το Ιράν. Ο επικεφαλής του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Αβίβ Κοχαβί, ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα, ολοκληρώνοντας επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ότι τα κοινά γυμνάσια των δύο κρατών θα «επεκταθούν σημαντικά» στο «εγγύς μέλλον».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ