Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Μάτις στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, δήλωσε χτες ότι είχε «έναν πολύ ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο» με τον Κινέζο ομόλογό του, στρατηγό Γουέι Φενχέ, τον οποίο συνάντησε στο Πεκίνο. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η συνάντηση επικεντρώθηκε στο πώς η Βόρεια Κορέα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, χωρίς να δοθούν άλλες πληροφορίες.

Ο Γουέι είπε ότι η επίσκεψη Μάτις είναι σημαντική για την ενίσχυση της διμερούς εμπιστοσύνης. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας είχε συνάντηση και με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που (σύμφωνα με το CNN) υποστήριξε ότι οι σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ «καθορίζουν πολλά πράγματα στον κόσμο».

Ο Μάτις είναι ο πρώτος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Πεκίνο από το 2014. Προτού αναχωρήσει για την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα, είχε εκφράσει την ελπίδα να οικοδομηθεί ένας «διαφανής στρατηγικός διάλογος» με τους «Κινέζους συνομιλητές» του. «Προφανώς παρακολουθούμε τις ενέργειες της Κίνας, αλλά πηγαίνω εκεί για να ακούσω πολύ και να ταυτοποιήσω το κοινό και το μη κοινό έδαφος (σ.σ. μεταξύ των δύο πλευρών)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ