Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η ενδοκυβερνητική διαμάχη για το Προσφυγικό

Χωρίς αποτέλεσμα η προχτεσινή σύσκεψη του μεγάλου συνασπισμού

Ο Χ. Ζεεχόφερ και η Αγκ. Μέρκελ

Copyright 2018 The Associated

Ο Χ. Ζεεχόφερ και η Αγκ. Μέρκελ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Χωρίς συμφωνία έληξε προχτές το βράδυ η σύσκεψη μεταξύ των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού - Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD) - με θέμα την πολιτική ασύλου. Εδώ και μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ενδοκυβερνητική διαμάχη εξαιτίας της πρότασης του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) να αποκρούονται επί τόπου στα γερμανικά σύνορα όσοι πρόσφυγες έχουν κάνει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ (CDU) απορρίπτει τις «μονομερείς ενέργειες» και επιδιώκει μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου ή διμερείς και τριμερείς συμφωνίες, τόσο μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ όσο και με τρίτες χώρες.

Ο επικεφαλής της CSU, του βαυαρικού «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, Χ. Ζεεχόφερ, φέρεται να έχει δώσει «τελεσίγραφο» στην καγκελάριο μέχρι τη σημερινή και αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ενδεικτικά, ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ηγετικό στέλεχος της CSU, προειδοποίησε ότι αν δεν βρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση στη Σύνοδο Κορυφής «θα εφαρμόσουμε το ισχύον δίκαιο στα σύνορά μας, αυτό που εφαρμόζαμε και πριν το 2015». Ορισμένοι κάνουν λόγο για μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις των δύο κομμάτων, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε διάλυση του κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού. Αλλοι χαρακτηρίζουν την επιμονή της CSU προεκλογικό «θέατρο» (τον Οκτώβρη γίνονται εκλογές στο κρατίδιο της Βαυαρίας), με στόχο να εμποδίσει την εκλογική άνοδο της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD).

«Σε κάθε περίπτωση, έχουμε χρόνο μέχρι την Κυριακή και τη Δευτέρα να συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Η CSU θα συνεδριάσει την Κυριακή, και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα», δήλωσε ο (χριστιανοδημοκράτης) επικεφαλής της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, Φόλκερ Κάουντερ. Παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και αυτό φάνηκε κατά τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) συνάντηση».

Η πρόεδρος του SPD, Αντρέα Νάλες, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε για τη χτεσινή συνάντηση: «Είχαμε σοβαρές συνομιλίες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα», διότι «θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων» της Συνόδου Κορυφής.

Στη διένεξη παρενέβη ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επικρίνοντας, χωρίς να τους κατονομάσει, εκείνους τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού «που τσακώνονται σαν να μην υπάρχει αύριο», παρότι «τα προβλήματα επιδέχονται λύσεων».

Παζαρεύει η Αλβανία

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, σε συνέντευξή του στη γερμανική «Bild» εμφανίστηκε να απορρίπτει την πρόταση για δημιουργία κέντρου προσφύγων στην Αλβανία, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου. «Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ τέτοια στρατόπεδα προσφύγων της ΕΕ», είπε. Παραδέχτηκε έμμεσα ότι γίνεται παρασκηνιακό παζάρι για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, σημειώνοντας πως το θέμα αυτό «θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την προσφυγική κρίση». Εμφανίστηκε πρόθυμος η Αλβανία να συμβάλει στην αποφόρτιση της Ευρώπης, διευκρινίζοντας όμως πως αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα του «θα σηκώσει το βάρος για λογαριασμό όλων». Επιβεβαιώνει δηλαδή ότι το παζάρι για τους όρους βρίσκεται σε εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ