Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Πιέσεις και προειδοποιήσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τον κίνδυνο κατάρρευσης βρετανικών και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζικών συμβολαίων συνολικής αξίας 29 τρισ. στερλινών, εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θεσπίσει σύντομα ένα νομικό πλαίσιο για την προστασία τους, διέκρινε χτες ο πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ. Οι προειδοποιήσεις του Αγγλου τραπεζίτη αφορούν κυρίως τραπεζικά παράγωγα (derivatives) που παρέχουν σε τράπεζες και εταιρείες προστασία από πιθανή αύξηση των επιτοκίων. Ο Κάρνεϊ κατηγόρησε την ΕΕ ότι απέτυχε να εφαρμόσει προστατευτική νομοθεσία εκθέτοντας σε πιθανούς κινδύνους τεράστια κεφάλαια.

Λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, υπό τον όρο τήρησης ανωνυμίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι καθώς δεν έχει καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προετοιμαστούν πλέον «για το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας». Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι αυτό θα λεχθεί κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών της ΕΕ με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στη Σύνοδο Κορυφής, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες, εμφανίζοντας ως κοινή πεποίθηση πως το συγκεκριμένο σενάριο «μη επίτευξης συμφωνίας ισοδυναμεί με άσχημα νέα».

Επίσης, ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, δήλωσε ότι το Brexit θα μπορούσε να γίνει χωρίς να υπάρχει συμφωνία.

Εκπρόσωποι βρετανικών και ευρωπαϊκών εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικάτων με χτεσινή κοινή δήλωσή τους ζητούν από τις αρχές Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για το Brexit ώστε μεταξύ άλλων να αποφευχθούν οι αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας. Η κοινή δήλωση υπογράφεται από τους προέδρους της ευρωπαϊκής εργοδοτικής οργάνωσης Business Europe και της βρετανικής CBI και από τους εκπροσώπους της συμβιβασμένης και εργοδοτικής ETUC και τη βρετανική συνομοσπονδία TUC.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, σε άρθρο του στο κινεζικό περιοδικό «Caixin» προβάλλει τη «δέσμευση» της κυβέρνησης της χώρας του στην προώθηση του «ελεύθερου, ανοικτού εμπορίου» και την ελπίδα της για αξιοποίηση των «απεριόριστων ευκαιριών που δημιουργεί η κινεζική πρωτοβουλία "Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ