Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παίρνουν θέση στον απεργιακό αγώνα

Από την απεργία στα ταχυδρομεία
Από την απεργία στα ταχυδρομεία
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία, δάσκαλοι και προσωπικό πανεπιστημίων σε όλη τη Βρετανία πραγματοποίησαν χτες νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και προειδοποιώντας για παραπέρα κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα ενόψει Χριστουγέννων.

Απεργίες στα ταχυδρομεία και τους σιδηρόδρομους

Χτες, χιλιάδες εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία της «Royal Mail» σε όλη τη Βρετανία (το Συνδικάτο τους εκπροσωπεί πάνω από 115.000 εργαζόμενους) ξεκίνησαν 48ωρη απεργία που συμπίπτει χρονικά με τις εκπτώσεις της «Black Friday».

Το κλαδικό Συνδικάτο CWU έχει προκηρύξει άλλη μία 48ωρη απεργία στις 30 Νοέμβρη και 1 Δεκέμβρη, καθώς και 24ωρες απεργίες στις 9, 11, 14, 15 και 23 Δεκέμβρη και την παραμονή των Χριστουγέννων.

Οι εργαζόμενοι απέρριψαν την τελική πρόταση της διοίκησης των ταχυδρομείων, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις 9% σταδιακά το επόμενο 18μηνο, που ουσιαστικά δεν καλύπτουν ούτε τον πληθωρισμό.

Στις 13 Δεκέμβρη έχουν αποφασίσει να πάρουν ξανά τη σκυτάλη με τετραήμερο απεργιακό αγώνα πάνω από 40.000 εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, με κεντρικό αίτημα αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Θα επαναλάβουν τις απεργίες και την πρώτη βδομάδα του Γενάρη.

Απεργιακές κινητοποιήσεις και στην Εκπαίδευση

Στη Σκοτία χτες χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων 40 ετών, απαιτώντας αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις τουλάχιστον 10% ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του σωματείου EIS.

Πικετοφορίες και απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στο Εδιμβούργο, στη Γλασκόβη, στο Αμπερντίν και στο Ελγιν.

Οι εκπαιδευτικοί απέρριψαν νωρίτερα την πρόταση της κυβέρνησης για αυξήσεις 5% σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός στη Βρετανία, τον Οκτώβρη, ξεπέρασε το 11%.

Σε δεκάδες βρετανικά πανεπιστήμια πάνω από 70.000 λέκτορες, καθηγητές και διοικητικό προσωπικό έκαναν χτες την πρώτη από τις τρεις 24ωρες απεργίες που έχουν αποφασίσει.

Τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν αύξηση μισθών, καθώς και να παρθούν πίσω οι αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν φέτος και θα οδηγήσουν κάθε εργαζόμενο να χάσει περίπου το 35% του συνταξιοδοτικού εισοδήματός του.

Η γγ της Ενωσης Πανεπιστημίων και Κολεγίων (UCU), Τζο Γκρέιντι, δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη τριήμερη απεργία είναι η «μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση στην ιστορία της Ανώτατης Εκπαίδευσης» λόγω της χειροτέρευσης των συντάξεων, των εργασιακών συνθηκών και των μισθών.

Επίσης, στην Αγγλία, τα μέλη δύο μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων εκπαιδευτικών, η «Εθνική Ενωση Εκπαίδευσης» (NEU) και το συνδικάτο NASUWT ψηφίζουν επί πρότασης για έναρξη απεργιών μετά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε η πρόταση της κυβέρνησης για μισθολογικές αυξήσεις 5%. Παράλληλα στήθηκαν χτες κάλπες και για τα μέλη της «Ενωσης Σχολείων και Κολεγίων» που καλούνται να ψηφίσουν επί της πρότασης για έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ