Παρασκευή 13 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Σήμερα και αύριο ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Τσεχία, σε μια συγκυρία που οξύνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στην Ευρώπη εν μέσω και της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και ενώ εντείνονται «πολεμικές προετοιμασίες».

Τρεις υποψήφιοι - ο πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, ο απόστρατος στρατηγός υπέρμαχος του ΝΑΤΟ, Πετρ Πάβελ και η οικονομολόγος καθηγήτρια πανεπιστημίου, Ντανούσε Νερούντοβα - εμφανίζονται να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, ενώ εκτιμάται πως κανείς από τους προεδρικούς υποψήφιους δεν αναμένεται να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Ο δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Γενάρη.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσε η συνάντηση του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, με τον Μπάμπις την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι, κάτι που θεωρήθηκε ως υποστήριξή του και μάλιστα ενώ βρίσκεται υπό έρευνα στη Γαλλία για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με αγορά κατοικιών. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο συνεδρίασης της ευρωκοινοβουλευτικής πολιτικής ομάδας Renew Europe στην οποία συμμετέχουν «φιλελεύθερα» κόμματα, όπως αυτά του Μακρόν και του Μπάμπις.

Τόσο ο Μπάμπις, όσο και ο σημερινός Τσέχος Πρόεδρος, Μίλος Ζέμαν, θεωρούνταν «φίλα προσκείμενοι» προς τη Ρωσία, ωστόσο έλαβαν αποστάσεις από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ισχυρές αποστάσεις από τη Ρωσία έχει λάβει και η σημερινή κυβέρνηση της Τσεχίας υπό τον Πετρ Φιάλα.

«Ο Mπάμπις σίγουρα θα πάει στις εκλογές ενισχυμένος από την υποδοχή που του έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος. Είναι μια προσπάθεια βελτίωσης της φήμης του, που έχει μολυνθεί από μια σειρά από σκάνδαλα σε Τσεχία και Γαλλία», επισημαίνει στη Figaro ο κύριος αντίπαλός του, Π. Πάβελ.

Πρόσφατα τσεχικό δικαστήριο απάλλαξε τον Μπάμπις από τις κατηγορίες για κατάχρηση 2 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή κέντρου ψυχαγωγίας και συνεδρίων κοντά στην Πράγα.

Πολεμικές προετοιμασίες

Σε μια ακόμη ένδειξη μακρόχρονης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη, η κυβέρνηση της Τσεχίας επιδιώκει να γίνει νόμος της χώρας η τήρηση του ΝΑΤΟικού στόχου για «αμυντικές» δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ και έχει κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο.

Ο στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2025, ενώ το 2023 οι αμυντικές δαπάνες προβλέπεται να φθάσουν το 1,5% του ΑΕΠ. Μεταξύ άλλων, η Πράγα σκοπεύει να προμηθευτεί 210 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού CV-90 από τη Σουηδία.

Αλλη νομοθετική πρωτοβουλία προβλέπει το υπουργείο Αμυνας να αποκτήσει πρόσβαση σε δημόσιες βάσεις δεδομένων, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία για άνδρες και γυναίκες που θα επιστρατεύονταν σε περίπτωση πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ