Γ. Λαμπρούλης: Καμιά εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων στην ανάπτυξη δομών Υγείας
Ο Γ. Λαμπρούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε σε μια σειρά από διατάξεις της σύμβασης που επιβεβαιώνουν το παραπάνω. Για παράδειγμα, στάθηκε στο γεγονός ότι αν και οι αεροδιακομιδές θα γίνονται μαζί με τα υπουργεία Μεταφορών και Αμυνας, οι όροι της συνεργασίας τους «θα γνωστοποιούνται και θα εγκρίνονται από το Ιδρυμα».
Λόγο έκανε και για το σημείο της σύμβασης που προβλέπει ότι σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν χρηματοδοτεί ή δεν στελεχώνει επαρκώς τις διακομιδές, τις αεροδιακομιδές και τις δομές Υγείας που θα δημιουργηθούν με τη «δωρεά», θα πρέπει να επιστρέψει χρήματα ή να προβεί στην παραχώρηση σε ιδιώτες.
Σε σχέση με την εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη του προσωπικού, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι αυτή θα γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες της επιχειρηματικότητας, καθώς, όπως είπε, «θα υπόκειται στο κριτήριο των λεγόμενων "βέλτιστων πρακτικών"».
Με βάση τα παραπάνω, ο Γ. Λαμπρούλης ξεχώρισε την ανάγκη η ανάπτυξη δομών Υγείας «να είναι πλήρης και αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την άμεση ή έμμεση εμπλοκή του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα», όπως και η εξασφάλιση της στελέχωσης με επαρκή εξοπλισμό και με μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, «να αποτελούν μέρος ενός πανελλαδικά αναπτυγμένου δημόσιου συστήματος Υγείας για να παρέχονται με ασφάλεια και δωρεάν» δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.
Τέλος, ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της «υπέρ της πλουτοκρατίας περικόπτει δημόσιες παροχές στην Υγεία, αυξάνει την ανταποδοτικότητα και τις πληρωμές στις υπηρεσίες Υγείας», υπενθυμίζοντας, σε αυτό το σημείο, το επικίνδυνο ατύχημα με το ασανσέρ που σημειώθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό».
Παράλληλα, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το εν λόγω νομοσχέδιο και τη σύμβαση που προβλέπει, ο Γιώργος Λαμπρούλης στηλίτευσε την κυβέρνηση και την πολιτική της υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, η οποία από τη μία περικόπτει δαπάνες και, από την άλλη, εντείνει την ανταποδοτικότητα και τις πληρωμές στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Ετσι, το δικαίωμα των ασθενών σε απαραίτητες δημόσιες μονάδες Υγείας πλασάρεται «ως προσφορά από αυτούς που καταδικάζουν τον λαό στην εξαθλίωση».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι με τους όρους της σύμβασης το ίδρυμα αποκτά έμμεσα δικαίωμα ελέγχου και παρέμβασης στους τομείς που αφορούν τη δωρεά, υπενθυμίζοντας ότι κυρώθηκε με την ψήφιση της αρχικής σύμβασης το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και επεκτάθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ, ενώ αμφότερες «εκθείαζαν το φιλανθρωπικό έργο του ιδρύματος».
Από καθαρή τύχη, μάλιστα, δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, αφού τα κομμάτια από την οροφή έπεσαν δίπλα από φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου που κάνει την πρακτική της στο νοσοκομείο, ενώ θα μπορούσε να έχει χτυπήσει επίσης οποιοσδήποτε άλλος (από το προσωπικό, ασθενής ή συνοδός) βρισκόταν στο σημείο εκείνη την ώρα.
Ολα αυτά, την ίδια ώρα που «διαφημίστηκε δεόντως» από την κυβέρνηση αλλά και τους εκπροσώπους της στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την 6η ΥΠΕ και τη διοίκηση του ιδρύματος η λεγόμενη «ενεργειακή αναβάθμιση», που φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι έμεινε... μακριά απ' τις πραγματικές ανάγκες.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά, αφού και στο πρόσφατο παρελθόν νερά... έσταζαν από την ταράτσα στην Παθολογική, όπου είχε σημειωθεί επίσης πτώση της ψευδοροφής σε θάλαμο, χωρίς ευτυχώς - και τότε - να υπάρξει τραυματισμός, όπως αντίστοιχο περιστατικό με πτώσεις υλικών από την οροφή είχε σημειωθεί και σε άλλα τμήματα.
Την ίδια ώρα, μετά και τις εικόνες με το «φρακαρισμένο» ΤΕΠ στο ίδιο νοσοκομείο, με ασθενείς να στοιβάζονται σε ράντζα, μαζί με τους συνοδούς τους στους διαδρόμους, η «λύση» που «εφευρέθηκε» με «ταχυδακτυλουργικά» μέτρα από τη διοίκηση του ιδρύματος ήταν η... μεταφορά του προβλήματος στις κλινικές ή σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα!
Ετσι από τη διοίκηση «προτάθηκε», από τη Δευτέρα, η μεταφορά ασθενών που νοσηλεύονται στα ΤΕΠ του ΠΓΝΠ στο ΓΝ Αιγίου (!), αλλά και η «διασπορά» τους απ' τα ράντζα των Επειγόντων σε... ράντζα στους διαδρόμους κλινικών, με πρώτη την Παθολογική!
Το γεγονός προκάλεσε τη δικαιολογημένη αγανάκτηση ασθενών και συνοδών, που καταρχάς αρνήθηκαν να μεταφερθούν σε άλλο νοσοκομείο, όταν μάλιστα αρκετοί απ' αυτούς μπορεί να προέρχονται από... μεταφορά από άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα εκτός νομού (Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, νησιά κ.α.), λόγω των εκεί ελλείψεων σε προσωπικό.
«Δεν γίνεται να καλούμαστε να επιλέξουμε αν θα υπάρχουν ράντζα στους διαδρόμους των ΤΕΠ ή στις κλινικές», δηλώνει για το θέμα ο Χρήστος Δάβουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, υπογραμμίζοντας: «Τέτοιες καταστάσεις θα υπάρχουν και θα συνεχίζονται σε βάρος του προσωπικού στα νοσοκομεία, ασθενών και συνοδών, είτε θα υπάρχουν "βραχιολάκια" είτε qr code! Είναι απαράδεκτο, επίσης, να ζητείται η μεταφορά ασθενών. Τα ράντζα δεν εξαφανίζονται έτσι παρά μόνο με μαζικές, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία, με αντίστοιχες προσλήψεις και μέτρα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλα αντίστοιχα μέτρα και όχι με αυτά που ακολουθούνται μέχρι σήμερα».
Στη μαζική σύσκεψη συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα, που υπάρχουν σε όλες τις δομές της δημόσιας Υγείας στο νησί και ιδιαίτερα η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Σάμου και στα αποκεντρωμένα τμήματά του, όπως το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.
Την τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο Σάμου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλο το προσωπικό, ιατρικό και μη, ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν καθόλου και τα σοβαρά προβλήματα κάλυψης εφημεριών που υπάρχουν στην Παιδιατρική κλινική, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην Παθολογική κλινική, στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κ.α., μετέφερε στη σύσκεψη με την εισήγησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Σταμάτης Φιλιππής. Επισήμανε τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, σε όλες τις βοηθητικές, υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως στους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης, στα πλυντήρια, στο τηλεφωνικό κέντρο και στη φύλαξη του νοσοκομείου.
Σύσσωμος ο λαός των νησιών απαιτεί την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου και όλων των μονάδων Υγείας με το απαραίτητο και μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ούτε σκέψη για επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, προμήθεια του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.